01.05.2024 - 14:52 | Son Güncellenme:
İsrail'in Gazze Şeridi'ni işgal ettiği savaşın 208'inci gününde, ateşkes müzakerelerinden çıkacak sonucun yanı sıra Refah'a muhtemel saldırı gündemin üst sıralarında. Tüm gelişmeleri canlı blog sayfasına taşıyoruz.
İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes müzakereleri devam ediyor. Hamas’ın, Mısırlı arabulucular tarafından sunulan son ateşkes teklifini incelediği ve yarın yanıt vermesi bekleniyor. Hamas tarafından yapılan açıklamada, "Büyük ihtimalle yarın inşallah arabuluculara bir yanıt verilecek" denildi.
ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Sabrina Singh, ABD ordusunun Gazze Şeridi kıyısına insani yardımların bölgeye deniz yoluyla ulaştırılması için inşasına başladığı iskelenin yüzde 50’den fazlasının tamamlandığını açıkladı.
ABD ordusu, Gazze Şeridi kıyısına insani yardımların bölgeye deniz yoluyla ulaştırılması için iskele inşasına devam ediyor. ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Sabrina Singh, yaptığı açıklamada, iskele inşasındaki son duruma değinerek, "Bugün itibariyle iskelenin kurulumunun yüzde 50'sinden fazlasını tamamladık. Yüzer iskele tamamen inşa edildi ve kuruldu. Geçit ise devam ediyor" ifadelerini kullandı. Singh, iskelenin birden fazla bölümden oluştuğunu belirtti.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze'ye saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana 7'nci kez geldiği İsrail'de temaslarını sürdürüyor. Bakan Blinken, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile bir araya gelerek, İsrail-Gazze Şeridi arasındaki Kerem Şalom Sınır Kapısı’nı ziyaret etti.
Blinken ve Gallant, daha sonra İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi ile katıldıkları toplantıda, İsrailli rehinelerin iadesine yönelik çabaları ve İsrail’in Gazze’de yürüttüğü asker harekatı ele aldılar.
"Ordu, verdiğim talimatlar doğrultusunda Refah bölgesinde her türlü operasyonel görevi yerine getirmeye hazır"
Gallant, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "Rehinelerimizi evlerine geri getirmek için her türlü adımı atmaya kararlıyız, bu etik olarak doğru, ahlaki olarak doğru ve bu ilan edilmiş bir savaş hedefidir. Aynı zamanda ordu, verdiğim talimatlar doğrultusunda Refah bölgesinde her türlü operasyonel görevi yerine getirmeye hazır" dedi.
İsrail saldırılarının devam ettiği Gazze Şeridi’nde, ABD’deki üniversitelerde Filistin’e destek gösterisi düzenleyen öğrenciler için dayanışma gösterisi düzenlendi.
İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 208 gündür devam ederken, ABD’de birçok üniversite öğrencilerin Filistin’e destek gösterileri sürüyor. Gazze Şeridi’nde Filistin’e destek gösterisi düzenleyen öğrenciler için dayanışma gösterisi düzenlendi.
Gazze Şeridi'ndeki Deyr El Balah kentinde bulunan El Aksa Şehitleri Hastanesi'nin avlusunda düzenlenen gösteriye, doktorlar, aktivistler ve yerinden edilmiş çocuklar katıldı. Gösteride, "Davamızı destekleyen tüm öğrencilere teşekkür ederiz", "Filistin özgürlerin davasıdır" ve "Gazze'den hepinize teşekkür ederiz" yazılı pankartlar açıldı.
"ABD VE AVRUPA'DAKİ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN YAPTIĞI, AHLAKİ VE İNSANİ BİR DEVRİMDİR”
El Aksa Şehitleri Hastanesi Sözcüsü Dr. Halil Al-Dakran yaptığı konuşmada, "ABD ve Avrupa'daki üniversite öğrencilerinin yaptığı, Filistin halkına yönelik adaletsizliği ve soykırımı ortadan kaldırmayı amaçlayan ahlaki ve insani bir devrimdir. Tüm üniversitelerde Filistin halkının hakları için ayağa kalkan tüm öğrencilere teşekkür ediyoruz" dedi.
“BU GÖSTERİLERİN VE ETKİNLİKLERİN DÜNYADAKİ TÜM ÜNİVERSİTELERE YAYILMASINI UMUYORUZ”
El Aksa Şehitleri Hastanesi Acil Servis Bölüm Başkanı Dr. Muhammed Rayan ise yaptığı açıklamada, "Buradan, Gazze'nin merkezinden, İsrail'in Gazze'ye açtığı savaşa karşı bizimle birlikte duran tüm öğrencilere teşekkür ediyoruz. Gazze'deki savaşa hayır diyen herkese teşekkürler. Savaşa hayır diyen, İşgale hayır diyen, soykırıma hayır diyen herkese teşekkürler. Bu gösterilerin ve etkinliklerin dünyadaki tüm üniversitelere yayılmasını ve İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırganlığını durdurmada daha güçlü ve etkili olmalarını umuyoruz" dedi.
ABD’nin New York kentinde 18 Nisan’da başlayan ve ülke genelindeki üniversitelere yayılan Filistin yanlısı protestolar sürerken, polis binden fazla öğrenciyi bugüne kadar gözaltına aldı.
İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 208 gündür devam ederken, İsrail, 7 Ekim olaylarının ardından ilk kez Gazze Şeridi’ne insani yardımların girişini artırmak için Erez Sınır Kapısı’nı açtı.
Erez Sınır Kapısı’nın açılması aylardır Gazze’nin kuzeyinde yaşayan yüz binlerce sivile insani yardımların ulaştırılması için uluslararası yardım kuruluşlarının temel taleplerinden biriydi. Erez, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in İsrail ziyareti sırasında açıldı. İsrail'in Gazze Koordinasyon ve İrtibat Dairesi Başkanı Albay Moshe Tetro, geçişin her gün açık olacağını ve Gazze'ye günde 500 yardım kamyonun girmesi yönündeki hedefe ulaşılmasına yardımcı olmasını umduğunu söyledi.
ABD’de üniversitelerde Filistin destek gösterileri devam ediyor. New York Polis Departmanı (NYPD), Columbia Üniversitesi ve City College of New York'ta düzenlenen Filistin’e destek gösterilerinde 282 öğrencinin gözaltına alındığını açıkladı.NYPD Devriye Şefi John Chell, gözaltına alınanların 173'ünün City College of New York'tan, 109’unun Columbia Üniversitesi'nden olduğunu ifade etti.
Dışişleri Bakanı Fidan Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi ile temaslarda bulundu. Bakan Fidan, Türkiye'nin İsrail'e açılan soykırım davasına müdahil olacağını bildirdi.
Ateşkes müzakerelerinin merkezi haline gelen Mısır'ın başkenti Kahire, yeni bir misafir ağırlıyor.
Orta Doğu ülkelerini ziyaret eden Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne, bugün Kahire'ye sürpriz bir gezi düzenledi. Kahire seyahati, Fransız bakanın programında yer almıyordu.
Fransız bir diplomatik kaynak, sürpriz ziyaretin ateşkes çabaları nedeniyle gerçekleştiğini söyledi.
Stephane Sejourne, Mısır'dan önce bölge ülkeleri Lübnan, Suudi Arabistan ve İsrail'e gitti.
Salı günü bir röportaj veren Fransız bakan, yürütülen müzakerelerde halihazırda bir uzlaşmaya doğru ivme olduğunu ancak bunun uzun süreli bir ateşkesin ilk adımı olabileceğini söyledi. Sejourne, İsrail'in ısrarcı olduğu Refah'a kara saldırısının Tel Aviv yönetimine savaşta hiçbir fayda sağlamayacağı uyarısında da bulundu.
Yedinci kez çıktığı Orta Doğu turunda bugün Tel Aviv'de olan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve Başbakan Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi.
Blinken, Netanyahu ile görüşmeden önce Tel Aviv'de rehine anlaşması talep eden göstericilerle konuştu ve protestoculara "Halihazırda masada çok güçlü bir teklif var. Hamas'ın 'evet' demesine ihtiyaç var ve bunu yapmaları gerekiyor" dedi.
Hamas, Salı günü İsrail'in 40 günlük ateşkes teklifini 'olağanüstü cömert' sözleriyle tanımladığı için yoğun tepki alan ABD Dışişleri Bakanı'nın yeni açıklamalarına yanıt verdi. Hamas yetkilisi Sami Ebu Zühri, ABD'nin bir numaralı diplomatının Filistinli gruba baskı yaparken İsrail'i sorumluluktan uzak tutma taktiği uyguladığını söyledi. Zühri, "Blinken'ın yorumları gerçeklere aykırı. ABD'nin değil İsrail'in dışişleri bakanı olarak bilinen Blinken'ın bu tür açıklamaları tuhaf değil" dedi.
İşgal altındaki Doğu Kudüs'ten bildiren Al Jazeera muhabiri Bernard Smith, Blinken'ın dile getirdiği ateşkes teklifinin Binyamin Netanyahu'yu tehlikeye atabileceği yorumunu yapıyor. Masada olan teklifin Arapça'da Hudna kelimesiyle ifade edildiğini ve bunun da uzun süre devam eden sessizlik anlamına geldiğini belirten Smith, "Bu Gazze'de daha önce varılan ateşkes anlaşmalarının temelini oluşturuyor" dedi. Bernard Smith'e göre, Hamas'ın teklifi kabul etmesi Netanyahu'yu köşeye sıkıştırabilir, zira Gazze'de uzun vadeli bir sakinlik gözlerin yeniden ona çevrilmesine neden olabilir. Binyamin Netanyahu'nun aşırı sağcı koalisyonundaki radikaller, Gazze'deki savaşın sona ermesi halinde hükümeti devireceklerini söylüyor.
ABD’deki bazı resmi belgeler, Joe Biden yönetiminin Gazze Şeridi'nde savaş devam ederken bazı Filistinlileri mülteci olarak kabul etmeyi düşündüğünü ortaya koydu.
CBS News tarafından ulaşılan belgelere göre geçtiğimiz haftalarda ABD’nin resmi kurumlarından bazı üst düzey yetkililer, ülkedeki doğrudan ABD vatandaşlığı ya da daimi oturma izni olan kişiler Gazze’deki yakınlarının ülkeye kabul edilmesine ilişkin bazı muhtemel seçeneklerin detaylarını görüştü. Söz konusu belgelerde Gazze'den Mısır'a kaçan ve ABD’de yakınları olan Filistinlilerin ülkeye kabul edilmesi amacıyla ABD Mülteci Kabul Programının kullanılmasını öngören bir öneri tartışılıyor.
Belgelere göre ABD'li yetkililer, eğer ABD'de yakınları varsa Gazze dışından da Filistinlileri ülkeye mülteci olarak kabul etmeyi düşünüyor.
Belgelerde yakınları olan Gazzelilerin 'uygunluk, sağlık ve güvenlik' gibi çeşitli kontrollerin ardından ABD'ye uçmaya ve mülteci statüsü almaya hak kazanacakları belirtiliyor. Mültecilik statüsü, kişilere ABD’de daimi ikamet izni almalarına ve konut bulmalarına yardımcı olmak ve ABD vatandaşlığına giden yolda önlerini açmak gibi yeniden yerleştirme avantajları elde etmelerini sağlıyor.
ABD ve Gazze arasında 9 bin kilometreden fazla bir mesafe bulunuyor.
Bir Beyaz Saray sözcüsü Fox News kanalına yaptığı açıklamada, ABD’nin Gazze’de savaşın başlamasından bu yana 1800'den fazla ABD vatandaşının ve ailelerinin Gazze'den ayrılmasına yardımcı olduğunu ve çoğunun ABD'ye geldiğini söyledi.
Filistinli yetkililer, savaşın yedinci ayının dolmasına iki gün kala İsrail saldırılarındaki can kayıplarının 34 bin 568'e çıktığını açıkladı. Son 24 saatteki saldırılarda 33 Filistinli yaşamını yitirdi.
Mısır'da hafta başında yeniden başlayan ateşkes ve rehine takası müzakerelerinde, İsrail heyeti Salı akşamı bir kez daha Kahire'ye uçtu.
Arap medyası, İsraillilerin Kahire'de yalnızca üç saat kaldığını ve Hamas'ın 40 günlük ateşkes teklifine verdiği yanıtın taslağını alıp Tel Aviv'e döndüğünü yazdı.
Masadaki öneriye göre, Hamas elindeki rehinelerden 22 ila 33'ünü serbest bırakacak. İsrail ise hapishanelerinde tuttuğu yaklaşık 1000 Filistinli mahkumu tahliye edecek. Hamas'ın serbest bırakacağı rehineler çocuklar, kadınlar, yaşlılar ve hastalar.
Times of Israel gazetesi ise, İsrailli yetkililerin Kahire'ye acil ve kısa ziyareti reddettiğini bildirdi.
Gazze Şeridi'nin en güneyindeki Refah'a saldırmaya hazırlanan İsrail ordusu, şehrin çevresine tankları ve işgal birliklerini yığdı. Refah, İsrail ordusunun işgal etmediği tek Gazze şehri ve Mısır sınırındaki kente halihazırda 1,5 milyonu aşkın Filistinli sığınmış durumda. Gazze'nin kuzeyindeki İsrail katliamından kaçanlar, kafileler halinde güneye doğru ilerledi ve savaştan önce 275 bin kişinin yaşadığı Refah son sığınak haline geldi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Salı günü yaptığı açıklamada Hamas'la herhangi bir ateşkes ve rehine anlaşması olsun ya da olmasın Refah'a karadan saldıracaklarını söyledi.
Amerikan Wall Street Journal gazetesine konuşan bir Birleşmiş Milletler yetkilisi ise, Refah'taki nüfusun tahliyesinin en az 10 gün süreceğini söyledi. Adı açıklanmayan yetkiliye göre, Filistinlilerin sınırın güneyindeki Mısır'a taşınmasının tahliyeyi hızlandırabileceğini ancak Kahire yönetiminin böyle bir hamleye karşı olduğunu da ekledi.
Yedinci kez Orta Doğu turuna çıkan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, hafta içinde İsrail'in sivilleri koruyacak herhangi bir planı kendilerine sunmadığını söyledi.
Çok sayıda ülke ve uluslararası kuruluş, Refah'ı hedef alacak bir kara saldırısının büyük bir insani felakete yol açacağı uyarısında bulunuyor.
İSRAİL ORDU RADYOSU: 'GÜVENLİ BÖLGE' İLAN EDİLECEK
İsrail ordu radyosu ise, Refah'a sığınan yüz binlerce insanın tahliye edileceği yeni bir 'güvenli bölge' açıklanacağını duyurdu. Zorunlu tahliyenin adresine dair herhangi bir detay henüz yok.
ABD'nin New York kentindeki Columbia Üniversitesi'nde başlayan Filistin'e destek gösterileri, dalga dalga önce ülkenin diğer üniversitelerine, ardından da birçok ülkeye yayıldı.
Columbia öğrencilerinin New York City kampüsünde kamp kurmasıyla yeni bir boyuta geçen gösterilerin üçüncü haftasında, üniversite yönetimi okula polis çağırdı.
Öğrencilerin Hamilton Hall olarak bilinen yönetim binasına girmesi üzerine tırmanan gerilim sırasında New York polisi okula girdi. Columbia öğrencilerinin bazı kapılara barikat kurması üzerine polisler pencerelerden giriş yaptı.
Baskında onlarca öğrenci gözaltına alınırken, New York polis sözcüsü Carlos Nieves protestocular ile polis arasında yaşanan arbedede kimsenin yaralanmadığını söyledi.
Protestolara katılmadığını söyleyen muhasebe birinci sınıf öğrencisi Fabien Lugo, üniversitenin polisi çağırma kararına karşı çıktığını söyleyerek, "Herşeyi kapattılar. Bu müdahale, gerginliği azaltmaktan çok tırmandırmak gibi geliyor” dedi.
Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Columbia'ya polisin girmesinin ırkçılığı ve Vietnam Savaşı'nı protesto eden öğrencilerin Hamilton Hall'u işgalini bastırmak için yapılan benzer bir müdahalenin 56. yıldönümünde gerçekleştiğini hatırlatıyor.
Yüz yüze dersleri askıya alan Columbia Üniversitesi yönetimi, New York polisinden 17 Mayıs tarihine kadar kampüste kalmasını istedi.
Columbia Üniversitesi’nden birkaç sokak ileride ise New York City Üniversitesi'ndeki göstericiler, üniversitesinin ana kapısının önünde polisle çatıştı. Olay yerindeki muhabirler tarafından sosyal medyada paylaşılan videoda, polis memurlarının bazı kişileri yere yatırdığı ve bazılarını da itip kaktığı görülüyor.
İsrail işgal ordusunun Gazze'den çekilmesini ve derhal ateşkes ilan edilmesini isteyen öğrenciler, yanı sıra üniversitelerin İsrail'le ilişkisi olan şirketlerle finansal bağlarını koparmasını talep ediyor.
ABD genelinde 50'den fazla üniversiteye yayılan protestolarda, polis şimdiye kadar 1000'den fazla göstericiyi gözaltına aldı.
ABD ordusunun Orta Doğu operasyonları birimi Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Yemen'in batısını kontrol eden Husilerin Kızıldeniz'e gönderdiği bir silahlı insansız deniz aracının imha edildiğini duyurdu.
İran destekli Husiler, Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki gemilere çoğunlukla silahlı insansız hava araçları ya da füzelerle saldırıyor. Ancak geçtiğimiz aylarda Yemen'in güney kıyılarından 600 kilometre uzaklıkta seyreden Portekiz bayraklı bir kargo gemisi, Husilerin insansız deniz aracıyla vuruldu.