21.04.2024 - 12:33 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
İsrail-Hamas arasında çıkan savaş bütün Orta Doğu'ya yayıldı, bölgeden gelen gelişmeleri canlı aktarıyoruz.
İsrail basınına konuşan iki ABD’li yetkili, insan hakları ihlalleri nedeniyle İsrail ordusundaki bazı birimlere yaptırım uygulamanın değerlendirildiğini öne sürdü.
Yetkililer, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin bu hafta Netzah Yehuda Taburu'nun yanı sıra Filistinlilere yönelik insan hakları ihlalleri gerçekleştirdiği iddia edilen diğer İsrail askeri ve polis birimlerine de yaptırım uygulamayı düşündüğünü ifade etti.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Netzah Yehuda Taburu ve İsrail güvenlik güçlerindeki diğer bazı birimleri insan hakları ihlalleri iddiaları nedeniyle bir yılı aşkın bir süredir inceliyor. Yaptırımların pratikteki etkisinin sınırlı kalması beklenirken, İsrail'in Netzah Yehuda'ya silah almak için ABD askeri yardımlarını kullanmasının engelleneceği düşünülüyor.
İsrail, Gazze Şeridi’ndeki Al-Tuffah Mahallesi’ndeki bir binaya hava saldırısı düzenledi. Saldırı anı çevredekiler tarafından anbean kayıt altına alınırken, saldırıda ölenlerin ya da yaralananların sayısı henüz bilinmiyor.
İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, İran'ın İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği saldırıya ilişkin değerlendirmesinde, "Askeri gelişimde bir an dahi durmamalıyız çünkü duraksamak geriye gitmek anlamına gelir” dedi.
İsrail ordusu Gazze'deki Tufan mahallesine hava saldırısı düzenledi. Saldırının korkunç görüntüleri kameraya yansıdı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Hamas lideri İsmail Haniye ile temaslarda bulundu. Dünya medyası ise bu temasların neden olabileceği sonuçları yazdı.
İsrail'de Cumartesi günü binlerce kişi hükümeti protesto için sokağa çıktı.
Tel Aviv, Kudüs ve diğer kentlerdeki protestolara katılanlar erken seçim çağrısı yapıyor ve mevcut hükümetten Gazze'de Hamas'ın elindeki İsrailli rehinelerin kurtarılması için daha çok çaba göstermesini istiyor.
7 Ekim'deki Hamas saldırıları ardından başlayan Gazze Savaşı sürerken, İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümetine karşı protesto gösterileri düzenleniyor.
Hamas'ın elinde hala 133 rehine olduğu tahmin ediliyor.
ABD medyasına konuşan yetkililer, Washington yönetiminin İran'ın İsrail'e yönelik balistik füze saldırısının boyutunun netleşmesini "artan alarmla" izlediğini bildirdi. İsmini vermek istemeyen bir yetkili bu sürecin tamamen belirsiz olduğunu vurguladı.
Gazete ayrıca Suudi ve Ürdün uçaklarının gerekirse hava sahalarını savunması için de planlar yapıldığını belirtiyor.
7 Ekim'de patlak veren İsrail-Hamas arasındaki savaş bütün Orta Doğu'ya yayıldı. İsrail'in İran'ın askeri yetkililerini Suriye'de öldürmesi bölgede adeta yeni bir çağ başlattı. İsrail ise bu saldırılara kısa süre sonra karşılık verdi. İsrail dün İran'ın stratejik bölgelerinden İstafhan'a saldırdı.
Patlama seslerinin duyulduğu İsfahan saraylarıyla, mozaiklerle süslü camileri ve minareleriyle meşhur. Aynı zamanda, İran’ın askeri sanayinde büyük bir merkez. İran’ın üçüncü en büyük kentinin lakabı “Nesf-i Cihan” yani dünyanın yarısı. Ülkenin orta kesimlerinde, Zagros Dağları’nın yakınlarında yer alıyor. Kent ve etrafındaki bölge, insansız hava aracı ve füze fabrikalarına ev sahipliği yapıyor.
İran’ın nükleer zenginleştirme programındaki önemli merkezlerden Natanz Nükleer Tesisi'ne görece yakın. İsfahan, İran’ın nükleer tesisleriyle birlikte anılan bir yer olduğu için saldırının sembolik önemi var. Benyamin Netanhayu bir yandan bu aşamada tam anlamıyla vurmaktan geri durmuş, bir yandan da İran’a bu bölgedeki hassas hedefleri vurma kabiliyeti olduğu mesajını vermek istemiş olabilir.
Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a toplam 95 milyarlık güvenlik yardımı öngören dört tasarı ABD Temsilciler Meclisi'nden geçti. Yardım paketi haftaya ABD Senatosu'nda oylanacak. Paket Ukrayna'ya 61 milyar, İsrail için ise 26 milyar dolar içeriyor.
Jerusalem Post gazetesinin doğruladığı görüntülerde bir İsrail askerinin Filistin bayrağını indirmek için arazide yürüdüğü görüldü. Yaklaşık 20 metre sonra bayrağı indirmeye çalışan asker kurulan el yapımı patlayıcı (EYP) nedeniyle havaya uçtu. Batı Şeria'da çekildiği belirtilen görüntülerde askerin yaralandığı belirtildi.
İsrailli yetkililer ise EYP'yi bölgeye konuşlandıran şüphelilerin tespiti için çalışmaların yürütüldüğünü duyurdu.
Kanada Uluslararası Kalkınma Bakanı Ahmed Hussen, Kanadalı bir yardım kuruluşunun su kamyonunun Gazze'de bombalandığını açıkladı. İsrail'den bu konuyla ilgili bilgi isteyen Hussen, "Filistin halkına insani yardımın hızlı ve engelsiz şekilde ulaştırılması kritik önem taşıyor" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye ile İstanbul’daki görüşmesi, Ortadoğu’da İran-İsrail geriliminin arttığı ve bu nedenle Gazze’de ateşkes çabalarının ikinci plana atıldığı bir döneme rastlaması açısından önemli.
Haniye, 20 Nisan'da İstanbul'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile basına kapalı olarak görüştü. Gazze'ye yardım ve ateşkes konuları ele alındı.
Toplantıya, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da katıldı.
İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, görüşmede İsrail’in Gazze ve Filistin topraklarına yönelik saldırıları, insani yardımların Gazze’ye yeterli düzeyde ve kesintisiz ulaştırılması için yapılması gerekenler, bölgede adil ve kalıcı barış süreci ile ilgili konuların ele alındığı belirtildi.
Ateşkesin sağlanması durumunda sorunun kalıcı bir şekilde çözümü için masaya getirilen önerilerden biri iki devletli çözüm kapsamında 1967 sınırlarına dayalı başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulması.
Türkiye bunun sağlanması için en önemli adımlardan biri olarak yıllardır süren Hamas-Fetih grupları arasındaki anlaşmazlığın sonlanması ve tarafların geçici bir uzlaşı hükümeti kurarak uluslararası toplumun önüne çıkmalarını görüyor.
İran 13 Nisan Cumartesi gecesi İsrail'e Shaded-136 model intihar dronları ve sayısız füzeyle saldırdı. İsrail ordusu, İran'ın saldırıda 200'den fazla insansız hava aracı ve füze kullandığını, bunların "büyük çoğunluğunun" durdurulduğunu açıkladı. Ordu yetkilileri, İran’ın saldırısı sonucu ülkenin güneyinde bir askeri üste hafif hasar meydana geldiğini söyledi.
İran kanadı İsrail'in misilleme bir saldırı yapması durumunda tekrar saldırıya geçeceğini belirtti ve bu saldırıya gerekçe olarak için Birleşmiş Milletler (BM) Anlaşması'nın 51. maddesini gerekçe gösterdi. Tahran yönetimi "Konu kapanmış sayılabilir. Ancak İsrail rejiminin yeni bir hata yapması halinde İran'ın yanıtı çok daha sert olacaktır." ifadelerini kullandı. Saldırıdan kısa bir süre sonra İsrail, İran'a yönelik misilleme bir saldırı gerçekleştirdi ancak bu saldırının boyutu oldukça sınırlıydı.
İsrail'in İran'a misillemede bulunduğu gece yarısı Orta Doğu'daki iki ülkede de neredeyse eş zamanlı patlamalar duyuldu. Suriye'nin güneyindeki radar üssünün vurulduğu ortaya çıkarken, Irak'tan ise İsrail füzelerine ait parçaları gösteren fotoğraflar geldi. Dünyayı diken üstünde tutan İran misillemesinin üzerinden 24 saat geçmeden, bu kez Tahran yönetiminin bölgedeki en ciddi müttefiklerinden Haşdi Şabi ağır bir darbe oldu. Irak Halk Seferberlik Gücü (Haşdi Şabi) adlı milis gücü yıllarca yargısız infazlar ve yasadışı suç eylemleri ile suçlandıktan sonra Irak güvenlik güçlerine katıldı.
Örgüt üç yıl önce Erbil'deki CIA deposunu bir kamikaze drone'la vurarak dikkat çekti. Irak'taki ABD üslerini hedef almayı sürdüren Haşdi Şabi, özellikle Gazze'de başlayan savaşın ardından diğer İran yanlısı milis gruplarıyla birlikte saldırılarını artırdı. ABD ordusu, geride kalan aylarda söz konusu saldırılara bazı Haşdi Şabi üslerini savaş uçaklarıyla bombardımana tutarak yanıt verdi.
Bloomberg'de yer alan haberde ise İsrail'in Nisan ayının başında İran'a yönelik Suriye'de gerçekleştirdiği saldırıda Devrim Muhafızları'nın Suriye'deki komuta kanadının tamamının imha edildiğini yazdı.
Saldırıda hayatını kaybeden subayların Hizbullah için hayati öneme sahip olduğu belirtildi. Ortaya çıkan gizli raporlara göre ise İranlı General Muhammed Rıza Zahedi ve yardımcısı Muhammed Hadi Rahimi ve öldürülen diğer subaylar, büyükelçiliğin yanındaki konsolosluk binasının Şam'da "en güvenli" bina olduğundan ve İsrail'in saldırmaya cesaret edemeyeceğinden emindiler.
Öte yandan Bloomberg'in bağımsız araştırmalara dayandırdığı raporlarda ise saldırıdan Suriye lideri Beşar Esad'ın saldırının istihbaratından haberdar olduğunu ancak İranlı yetkililerle bunu paylaşmadığı belirtildi.
İsrail ordusu, güney Lübnan'daki Odaisseh ve Hiam bölgelerinde bir dizi Hizbullah mevzisini vurduğunu açıkladı. Saldırıda en az 3 Hizbullah savaşçısının öldürüldüğü belirtildi. İki taraf 7 Ekim'de başlayan savaştan beri sık sık karşı karşıya geliyor.