15.02.2024 - 14:03 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
İsrail'in Gazze Şeridi'ni işgal ettiği savaşta 132'inci güne girildi, çatışmalar bütün Orta Doğu'ya yayıldı. Bölgedeki tüm gelişmeleri canlı aktarıyoruz.
İsrail güçleri, dün gece saatlerinde Maghazi Mülteci Kampı’na hava saldırısı düzenledi. Saldırıda, Qasatneh Mahallesi’nde Rabah, Samra, Kharees, Shana ve Abed ailelerinin yaşadığı bina yerle bir edilirken, 15 kişi yaralandı.Yerel kaynaklar, saldırı öncesi hiçbir uyarı yapılmadığını ifade ederek, Refah’a yapılması beklenen askeri harekat nedeniyle çok sayıda ailenin söz konusu bölgeye dönmeye başladığı günlerde saldırının düzenlendiğine dikkat çekti.
Yaralılar, tedavi edilmek üzere Deir Al-Balah kentindeki Aksa Şehitleri Hastanesine nakledildi.
İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik orantısız ve ayrım gözetmeyen saldırıları devam ederken, İsrail’in zorla boşalttığı Al-Nasr Çocuk Hastanesi’nde solunum cihazına bağlı olması gereken bebeklerin cansız bedenlerine ulaşıldı. Hastaneden ölüm riski nedeniyle tahliye edilemeyen prematüre bebeklerin, cansız bedenlerinin çürümeye başladığı görüldü. Hastanenin doktorlarından Mohammed Hamouda yaptığı açıklamada, "10 Kasım'da İsrail ordusu Al-Nasr Çocuk Hastanesi’ni kuşattı ve ardından sağlık personeline yerinden edilen kişilerle birlikte hastaneyi tahliye etmeleri talimatını verdi" dedi. Suni solunum cihazına ihtiyaç duyan kritik vakalar için yeni doğan servisi ile yoğun bakım servisini birleştirdiklerini ifade eden Hamouda, "Ekipmanı çalışır durumda tutmak için bir jeneratör çalıştırdık. İsrail kuşatması altındaki hastaneyi Kızıl Haç'ın bu vakaları takip edeceği anlayışıyla terk ettik. Ancak hepsi vefat etti ve çürümeye terk edildi" dedi.
Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Mısır’ın başkenti Kahire’de Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile bir araya gelmesinin ardından Arap Birliği toplantısına katıldı. Lula yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik devam eden saldırılarıyla ilgili, "İsrail'in davranışlarının hiçbir açıklaması yok. Hamas'la mücadele bahanesiyle kadınları ve çocukları öldürüyor" dedi.
Mısır’ın başkenti Kahire’de dün sona eren İsrail ve Hamas arasında yeni bir ateşkes ve esirlerin serbest bırakılmasına ilişkin görüşmelerin ardından CIA Başkanı Willian Burns, İsrail’e sürpriz bir ziyaret düzenledi. İsrail basını, Burns’ün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Mossad Başkanı David Barnea ile bir araya geldiğini aktararak, görüşmede esirlerin serbest bırakılması için Hamas'la yapılacak muhtemel ateşkes anlaşması olduğu belirtildi.
İsrail, Lübnan'ın Nebatieh kentinde Hizbullah'ın bir komutanını öldürdüğünü iddia etti. Ordu radyosuna göre komutanın Filistin'den sorumlu olduğu bilgisi verildi.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), 28 Ocak’ta Umman Denizi’nde Yemen’deki Husilerin kontrolündeki bölgelere giden bir gemide İran yapımı gelişmiş konvansiyonel silahlar ve mühimmatlar ele geçirildiğini açıkladı.
Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorious, Türkiye ve Yunanistan’ın Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi’ne (ESSI) katılacaklarını duyurdu. ABD’nin F-16’lara yeşil ışık yakması sonrasında Türkiye’nin şimdi de ESSI’ye katılacak olması, NATO müttefikleriyle bağları güçlendirecek önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Filistinli yetkililer, savaşın 132'inci gününde Gazze Şeridi'ndeki can kaybının 28 bin 663'e çıktığını açıkladı.
Son 24 saatteki İsrail katliamında hayatını kaybedenlerin sayısı 87.
2,3 milyon insanın yaşadığı Gazze'de halihazırda binaların yarısı İsrail işgal güçleri tarafından yok edildi.
İsrail ordusu, sosyal medya hesabından savaş uçaklarının Lübnan'ın orta kesimindeki Vadi Saluki'ye saldırdığını duyurdu.
Başkent Beyrut'un doğusunda yer alan Vadi Saluki'deki 12 hedefin vurulduğunu belirten işgal ordusu, jetlerin ayrıca sınırdaki Labbouneh ve Taybe'yi de gece yarısı hedef aldığını açıkladı.
Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah ile İsrail ordusu 8 Ekim tarihinden bu yana çatışıyor.
Lübnanlı yetkililer, sabah saatlerinde İsrail saldırılarında altısı çocuk 11 sivilin hayatını kaybettiği bilgisini verdi. Lübnan'ın güneyinde peş peşe patlamaların duyulduğu bombardımanda Nebatiye kabasasındaki bir ev İsrail tarafından vuruldu. Nebatiye'de vurulan binada dört çocuk, üç kadın ve bir erkek hayatını kaybetti.
Savana köyünü hedef alan saldırıda da, bir kadın ve iki çocuk yaşamını yitirdi.
Hizbullah ise, farklı bir saldırıda dört üyesinin öldüğünü duyurdu.
Üst düzey Hizbullah yetkilisi Hasan Fadlallah, İsrail'in bombardıman nedeniyle bedel ödeyeceğini söyledi.
Gazze Şeridi'nin en güneyindeki Refah'tan bildiren Al Jazeera muhabiri Hani Mahmud, İsrail askerlerinin günlerdir kuşatma altında tuttukları Nasır Hastanesi'ne baskın düzenlediğini aktardı.
Nasır Hastanesi, Gazze'nin güneyindeki en büyük şehir Han Yunus'ta halen faaliyette olan tek sağlık tesisiydi.
İsrail işgal birliklerinin hastanenin tahliyesi için yerel saatle 07.00'ye kadar süre tanıdığını hatırlatan Al Jazeera muhabiri, sürenin dolmasıyla baskının gerçekleştiğni ve halihazırda bina içerisinde İsrail askerlerinin bulunduğunu bildirdi.
Yoğun makineli tüfek ve ağır tank ateşine maruz kalan binada onlarca yaralı var.
Hani Mahmud, işgal askerlerinin tüm hastane çalışanları ve doktorları bir yere topladığını, tümünün ellerini arkadan bağladığını söyledi.
İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, İsrail'in Gazze'de çok fazla sivili öldürdüğünü söyledi. Tajani yine de bu kayıpların İsrail'in bir soykırım yaptığına dair bir işaret sunmadığını belirtti.
ABD dahil süper güçlerin artık net bir şekilde dillendirdiği iki devletli çözüme dair hazırlanan takvimin Amerikan medyası tarafından manşetlere taşınması, İsrail'in gündemine bomba gibi düştü.
Washington Post gazetesi, ABD ve birçok Arap ülkesi, kurulacak Filistin devleti için 'kesin bir zaman çizelgesi' içeren kapsamlı bir barış anlaşması için plan çizdiğini yazdı. Önümüzdeki birkaç haftada duyurulması beklenen plan için, devam eden savaşta varılacak ateşkes anlaşması beklenecek.
Altı haftalık duraklamada ilan edilecek planın ilk adımları atılacak, resmen kurulacak Filistin devletinin başkenti Doğu Kudüs olacak. Doğu Kudüs halihazırda İsrail işgali altında.
Dahası, Batı Şeria'daki İsrailliler bölgeden gönderilecek ve daha sonra Gazze'nin yeniden inşaası başlayacak.
Neredeyse tüm Orta Doğu ülkelerinin desteğine sahip planın Amerikan medyası tarafından manşetten verilmesi, İsrail tarihinin en sağcı hükümetindeki faşist bakanları çılgına çevirdi.
Aşırı sağcı Yahudi Gücü Partisi'nin lideri olan Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir plana karşı öfkesini gizlemedi, kendisi hükümetteyken bir Filistin devletinin kurulamayacağını söyledi. Ben-Gvir, X hesabından paylaştığı mesajda ise "1400 kişi öldürüldü ve dünya onlara bir devlet vermek istiyor. Bu olmayacak" diye yazdı.
Binyamin Netanyahu'nun başbakanlığındaki koalisyon hükümetinde Maliye Bakanı olan bir diğer faşist isim Bezalel Smotrich, ABD'nin planını reddettiğini belirtip plana göre kurulacak Filistin devletinin İsraillileri katledenlere bir 'ödül' sunmayı hedeflediğini savundu. Planı hiçbir şartta kabul etmeyeceklerini kaydeden aşırı sağcı siyasetçi Smotrich, "Mesaj, İsrail vatandaşlarını katletmenin yarar sağladığıdır" dedi.
Diaspora Bakanı olan Netanyahu'nun partisi Likud'un üyesi Amichai Chikli de ABD'nin planını reddettiğini dile getirdi, İsraillilerin Amerikalıları tek yönlü adımlarla tehdit etmesi çağrısında bulundu.
Washington'ın planına karşı direniş talep eden Chikli, Oslo Anlaşmaları'nın iptal edilmesi gibi tehdit hamleleri önerdi.
Wall Street Journal, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Gazze'de düzinelerce sivilin ölümüne yol açan çok sayıda İsrail hava saldırısının yanı sıra İsrail'in Lübnan'da olası beyaz fosfor kullanımına ilişkin bir soruşturma başlattığını bildirdi.
ABD'li yetkililer, İsrail ordusunun Washington'dan temin ettiği bu bombaların kötüye kullanıldığını düşünülüyor. Öte yandan Beyaz fosfor, metali eritmeye yetecek kadar yüksek olan 800 derecenin üzerinde yanan zehirli bir maddedir, insanlarla teması halinde ölümcül etki bırakabilir.
İsrailli yetkililerle görüşmek üzere Orta Doğu'ya gelen Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Gazze'de ateşkesin gerekli olduğunu söylerken, Almanya'nın İsrail'in kendisini savunmasına destek olma "sorumluluğuna" sahip olduğunu belirtti.
Annalena Refah'taki durumu ise 'üzücü' olarak tanımladı.
Gazze Şeridi'ndeki savaştan bir gün sonra çatışmaların başladığı İsrail-Lübnan sınırındaki Çarşamba günü gerilim, yeni bir zirve gördü.
Lübnan'ın en ciddi askeri gücü Hizbullah'ın roket saldırısında bir askerin ölmesi üzerine misillemede bulunan İsrail ordusu, savaş uçaklarıyla geniş bir alanı bombardımana tuttu.
Lübnanlı yetkililer, İsrail saldırılarında altısı çocuk 11 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.
Lübnan'ın güneyinde peş peşe patlamaların duyulduğu bombardımanda Nebatiye kabasasındaki bir ev İsrail tarafından vuruldu. Nebatiye'de vurulan binada dört çocuk, üç kadın ve bir erkek hayatını kaybetti. Savana köyünü hedef alan saldırıda da, bir kadın ve iki çocuk yaşamını yitirdi.
Hizbullah ise, farklı bir saldırıda dört üyesinin öldüğünü duyurdu.
Hizbullah, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda sınırdaki Şebaa Çiftlikleri'nde İsrail'e ait radar sistemini vurduğu görüntüyü yayınladı.
Lübnan toprağı Şebaa Çiftlikleri, 1967 yılından bu yana İsrail'in işgali altında. Hermon Dağı'nın eteklerindeki bölgede Suriye de hak iddia ediyor.
Washington Post'un haberine göre, ABD ve birçok Arap ortak, İsrail ile Filistinliler arasında, Filistin devleti için "kesin bir zaman çizelgesi" içeren kapsamlı bir barış anlaşması için plan çizdi. ABD basını söz konusu planın önümüzdeki günlerde açıklanacağını yazdı. ABD'li ve Arap yetkililere atıfta bulunan haberde planın ve duyurusunun anahtarının İsrail ile Hamas arasında ilk ateşkesin sağlanması olacağı belirtiliyor.
6 hafta sürmesi beklenen planın geçici bir ateşkes sonrası hayata geçirilip dünyaya duyurulması planlanıyor. Söz konusu haberde ayrıca İsrail'in bu planı henüz kabul edip etmeyeceğinin de bilinmediği söyleniyor. Planın önündeki şimdilik en büyük engel ise İsrail'in Refah'a yönelik geniş çaplı bir askeri saldırısı olarak gösteriliyor. Burada yapılacak olan olası bir katliam Arap ülkelerinin masadan kalkmasına sebep olabilir.
ABD medyasına göre kurulması planlanan Filistin devletinin başkenti Doğu Kudüs'de olacak. Dahası, Batı Şeria'daki İsrailliler bölgeden gönderilecek ve daha sonra Gazze'nin yeniden inşaası başlayacak. Bu planın bir benzeri geçtiğimiz haftalarda İsrail'de gündeme geldi ancak Başbakan Netanyahu, "İki devletli çözümden bahseden herkese soruyorum, bununla ne demek istiyorsunuz? Filistinlilerin bir ordusu olmalı mı? Ben bu plana hayır diyorum" deyip ekledi:
"Elimizde kalması gereken en önemli güç, Ürdün Nehri'nin batısındaki bölgedeki güvenlik kontrolünü geçersiz kılmaktır"
Öte yandan olası bir ateşkesle ilgili konuşan bir ABD'li yetkili," Parça parça ilerliyoruz, iyi bir ivme yakaladık ve bunu kaybetmek istemiyoruz" dedi.
ABD'li yetkililer ayrıca Washington'un yeni kurulacak olan Filistin devletini tanımasıyla birlikte Arap dünyasıyla olan ilişkilerin de farklı bir boyuta taşınacağını öne sürüyor ancak Filistin Kurtuluş Örgütü'nün en büyük grubu olan El Fetih Merkez Komitesi ABD'nin bu planını eleştiriyor ve şöyle diyor:
"Amerikalılar buraya gelip bizimle oyun oynayacaklarını sanıyorlar. Bir devlet kurulacaksa bu tamamen bizim kararımıza bağlı"
7 Ekim'de Orta Doğu'da başlayan İsrail-Hamas arasındaki savaşa İran kısa sürede dahil oldu. Tahran yönetimi her ne kadar saldırının arkasında olmadıklarını öne sürse de ülkenin dini lideri Hamaney, "Saldırıyı gerçekleştirenlerin ellerinden öpüyorum" ifadesini kullandı.
İran son dört aylık sürede İsrail ile hiçbir zaman doğrudan çatışmaya girmedi, ancak gerilimi vekil güçleri olan Husiler ve Hizbullah üzerinden yürüttü. İran medyası dün ilk kez Hizbullah'a verilen açık desteği yazdı. Buna göre İran, Lübnan'daki savaşçılara 'Almas' füzelerini teslim etti.
İran devlet medyası Tasnim ise Devrim Muhafızlarının İsrail'in Palmahim Hava Üssü'nü yok etme simülasyonunu başlattığını yazdı. ABD merkezli Orta Doğu politiklarını inceleyen kuruluş Memri, İsrail'in Palmahim hava üssünün birebir aynısının İran'daki bir çölde inşa edildiğini belirtti.