16.11.2023 - 09:14 | Son Güncellenme:
Gazze'deki savaşında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde ABD'nin ayak diremesi nihayet son buldu. Bütün gelişmeleri dakika dakika aktarıyoruz.
Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi yaptığı açıklamada, İsrail'in tuzdan arındırılmış su vermesi karşılığında, Ürdün’ün İsrail’e güneş enerjisi sağlanmasına yönelik Birleşik Arap Emirlikleri'nin aracılık ettiği anlaşmadan çekileceğini duyurdu. Safadi, "İsrail, tüm bölgeyi cehenneme doğru itti. Sonuçlarına katlanmak zorunda kalacak” dedi.
Filistin halkını desteklemek için her şeyi yaptıklarını belirten Safadi, "Ürdün’ün bu adımı, masum insanları öldüren ve benzeri görülmemiş bir insani felakete neden olan İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik şiddetli savaşını reddeden ve kınayan tutumunun bir ifadesi” şeklinde konuştu.
İsrail, daha önce saldırı düzenlediği Cibaliye Mülteci Kampı'na bir kez daha saldırdı. Saldırıda ölenlerin ve yaralananların olduğu bilgisi var.
İsrail’in Gazze Şeridi’ne ve Batı Şeria’ya yönelik saldırıları sürüyor. Bir yandan Gazze Şeridi’nde birçok sivil yerleşim yeri, hastane ve camiyi vuran İsrail, bir yandan da Gazze Şeridi ve Batı Şeria’daki hastaneleri ve sivil yerleşim yerlerini kuşatarak baskınlar düzenliyor.
Filistinli Mahkumlar Derneği tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te 2 bin 760’tan fazla Filistinlinin İsrail güçleri tarafından tutuklandığı belirtildi.
Endonezya Hastanesi Direktörü Atef el-Kahlout bugün yaptığı açıklamada, “Daha fazla hizmet sunamıyoruz, hastalara yatak sunamıyoruz” ifadelerini kullanarak hastanenin bölümlerinin hizmet dışı kaldığını duyurdu.
Hastanenin kapasitesinin 140 hasta kapasiteli olduğunu söyleyen Kahlout, şu anda hastanede yaklaşık 500 hastanın bulunduğunu sözlerine ekledi.
Acil cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyan hasta sayısının 45 olduğunu aktaran Kahlout, ambulanslara “Artık hastaneye yaralı getirmeyin” çağrısı yaptı.
Kahlout, hastaların başka hastanelere götürülüp götürülemeyeceği sorusuna ise, “Gazze Şehri ve kuzeydeki tüm hastaneler çalışmayı durdurdu” cevabını verdi.
Havadan, karadan ve denizden Gazze Şeridi'ni kuşatan İsrail ordusu ayrım gözetmeden sivillerin olduğu her yeri vuruyor. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze Şeridi’ne düzenlenen kara operasyonlarına yönelik açıklamalarda bulundu. “İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze Şeridi’nin batı kısmını ele geçirmeyi tamamladı” diyen Gallant, “Gazze Şeridi’ndeki kara operasyonunun bir sonraki aşamasına geçildi” dedi.
Şifa Hastanesi’ndeki operasyonun devam ettiğini belirten Gallant, “Hastanedeki operasyon hassas ve kararlı bir şekilde yürütülüyor” ifadelerini kullandı. İsrail ordusunun hastanede “önemli bulgular” elde ettiğini söyleyen Galant, bulgular hakkında ayrıntılı bilgi vermedi.
Gazze'deki hükümet tarafından yapılan açıklamada"İsrail'in kuşattığı Şifa Hastanesi'nde 7 binden fazla yerinden edilmiş kişi, hasta ve sağlık personeli su ve yiyecek eksikliği nedeniyle ölümle karşı karşıya" ifadeleri yer aldı.
Filistin Kızılayı tarafından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Al Ahli Arab (Baptist) Hastanesi'ni tanklarla kuşattığı duyuruldu. Hastane avlusunda çok sayıda ölü ve yaralının olduğu belirtilen açıklamada, “Ekipler hareket edemiyor ve yaralılara ulaşamıyor” ifadeleri kullanıldı.
Bölgede yoğun silah seslerinin ve patlamaların duyulduğu aktarıldı.
UNRWA Genel Komiseri Lazzarini, "Şimdi ateşkese ve yakıta ihtiyacımız var. Daha fazla beklersek, insanların ölmesinin asıl nedeninin yakıt kıtlığı olacağını göreceğiz." dedi.
Onlarca asker Gazze'ye doğru ilerliyor, sevkiyat artıyor. CNN TÜRK canlı yayınında o anlar kaydedildi.
Al Jazeera tarafından "son dakika" olarak geçilen haberde İsrail ordusunun Şifa hastanesinin belirli bölümlerine baskın düzenlediği belirtildi. İsmi açıklanmayan bir İsrail askeri yetkilisi ise İngiliz medyasına verdiği demeçte operasyonu doğruladı. Yetkili konuyla ilgili "Hastanede Hamas'a ait altyapı olduğunu düşünüyoruz ve operasyonlarımız buna göre şekilleniyor" ifadelerini kullandı.
Öte yandan hastanedeki doktorlar ve hastalar daha önce binanın içerisinde Hamas'a dair herhangi bir askeri üs olmadığını defalarca söyledi. İsrail ordusu da şimdiye kadar hastanede Hamas'a dair askeri bir üs bulamadı.
ABD'nin Gazze savaşına yönelik yaklaşımının revize edilmesinde ısrar eden Demokrat Senatör Peter Welch, İsrail'e Şifa Hastanesi'nde bulunan sivillerin güvenliği konusunda çağrı yaptı. Welch konuyla ilgili "Hastaneler asla savaşın aracı veya hedefi olarak kullanılmamalıdır. Gazze'nin kalan son ve en büyük hastanelerinden biri olan Şifa Hastanesi yüzlerce hastaya bakıyor" dedi.
İsrail ordusu gece boyunca Gazze'nin güneyindeki Han Yunus bölgesine broşürler attı. Buradaki dört kasabada bulunan insanları, evlerini boşaltmaları ve barınaklara gitmeleri konusunda uyardı. İngiliz medyasına göre broşürde, "Güvenliğiniz için ikamet ettiğiniz yerleri derhal boşaltmanız ve barınaklara gitmeniz gerekiyor" yazıyor; "teröristlerin veya onların tesislerinin yakınında bulunan herkesin hayatını riske attığı ve teröristlerin kullandığı her evin hedef alınacağı" belirtiliyor.
Kara saldırısı başlamadan önce Gazze'nin kuzeyinde de benzer broşürler atılmıştı. Bu sabah Gazze İçişleri Bakanlığı Han Yunus'un doğusunda evlere ateş açıldığını bildirdi. Ekim ayında, Han Yunus'un nüfusu 400 binden bir milyonun üzerine çıktı. Gazze'nin kuzeyinden gelen binlerce yerinden edilmiş kişi şu anda buradaki derme çatma kamplarda, hastanelerde ve okullarda yaşıyor.
BM raportörleri, İsrail'in Gazze'deki Filistinlilere karşı gerçekleştirdiği ağır ihlallerle soykırım yapmakta olduğunu bildirdi
Rusya devlet medyası Tass'ın haberine göre Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Gazze'deki savaşla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Lavrov "Terörün her türlüsünü kınıyoruz, ancak Uluslararası Hukuku ihlal ederek terörle mücadele edenlerin de karşısındayız" dedi.
Lavrov, ayrıca Rusya'nın onlarca kişinin öldürüldüğü işgal altındaki Batı Şeria'daki şiddet olaylarından da endişe duyduğunu sözlerine ekledi.
Times of İsrael'in haberine göre İsrail'in en büyük muhalefet partisinin lideri olan Yair Lapid, hükümetin Hamas'a karşı savaşı kötü idare ettiği gerekçesiyle Başbakan Binyamin Netanyahu'yu istifaya çağırdı.
Lapid, bir 'ulusal yeniden yapılanma hükümeti' kurulmasını istediğini, bunun Netanyahu'nun partisi Likud tarafından yönetilebileceğini ancak başbakanın gitmesini istediğini söyledi.
İsrail medyasına yaptığı açıklamaların ardından Lapid, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, İsrail ordusunun ve halkının Hamas'ın 7 Ekim saldırısından bu yana direnç gösterdiğini ancak 'zayıf halkanın hükümet ve özellikle de başbakan olduğunu' savundu.
Lapid, "Şimdi zamanı değil diyen sesleri duyuyorum. 40 gün bekledik, artık vaktimiz yok. Şu anda ihtiyacımız olan şey güvenlikten ve ekonomiden başka hiçbir şeyle ilgilenmeyecek bir hükümet" ifadelerini kullandı.
Lapid, Netanyahu'nun bir diğer siyasi rakibi olan Benny Gantz'in aksine 7 Ekim'den sonra oluşturulan İsrail savaş kabinesine katılmadı.
İsrail ordusunun Şifa Hastanesi'ne yaptığı baskın sırasında bir gazeteci de askerlerle birlikteydi. Amerikan Fox News'ün uluslararası ilişkiler muhabiri Trey Yingst, 'iliştirilmiş' şekilde İsrail işgal güçlerinin hastane baskınını izledi.
İsrail ordu sözcüsü Jonathan Conricus'la hastane içerisinde röportaj yapan, işgal askerlerinin bulduğunu söylediği silahları ekrana getiren Fox News muhabiri, canlı yayın bağlantısında "İsrailliler bize hiçbir tünel göstermedi" ifadesini kullandı.
Yüzlerce Filistinlinin halen hastanede olduğunu kaydeden Trey Yingst, baskına dair eleştireler için de İsrail ordusuna sorular yönelttiğini kaydetti.
Fox News muhabirinin verdiği tünel bilgisi, tüm baskını hiçbir kanıt göstermeden dile getirilen Hamas'ın ana karargahının Şifa Hastanesi'nin altında olduğuna ilişkin İsrail iddiasını çürütüyor. İsrail ordusunun resmi sosyal medya hesabının 28 Ekim tarihli paylaşımına bakalım. Hastaneye dair iddiaları ilk kez söz konusu paylaşımda duyuran İsrail ordusu, yayınladığı videoda Şifa Hastanesi'nin altına inşa edilmiş karargahlar göstermişti.
Yanı sıra, uzmanlar, İsrail'in üç çanta içerisinde gösterdiği silahlar, el bombaları ve diğer askeri teçhizatın kolaylıkla işgal güçleri tarafından hastaneye getirilmiş olabileceğini söylüyor.
Halihazırda Şifa Hastanesi'ne giden yollarda yoğun şekilde silah sesi duyuluyor ve şiddetli çatışmalar var. Al Jazeera, hastane çevresinde oturan ailelerin İsrail ordusu tarafından arandığını ve ailelerden evlerini boşaltmalarının istendiğini duyurdu. Ancak hastane etrafında yaşayan Filistinliler, keskin nişancı korkusundan dışarı çıkamıyor.
Şifa Hastanesi'nde mahsur kalan doktorlar, hemşireler, sağlık çalışanları ve hastalarla herhangi bir iletişim kurulamıyor. Kızılhaç ve Birleşmiş Milletler, Şifa Hastanesi'ndeki 650 hastanın diğer hastanelere nakledilmesini istiyor ancak bu çağrıya şimdiye kadar İsrail tarafından bir yanıt verilmiş değil.
Gazze'deki kara işgalinde İsrail ordusu bir akaryakıt istasyonunun bombaladı, güneydeki Han Yunus'ta ise bir cami vuruldu.
Filistin haber ajansı Wafa, saldırılarda dokuz kişinin hayatını kaybettiğini, onlarca insanın ise yaralandığını duyurdu.
İsrail savaş uçaklarının bombaladığı cami, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Sabra mahallesindeydi.
Şifa Hastanesi'ni basan İsrail işgal güçleri, hastanenin güneydeki girişini buldozerle tamamen yıktı. İsrail ordusuna ait tüm araçlar şimdi hastanenin arka bahçesinde toplanmış durumda.
İsrail, Kudüs'te gerçekleşen bir silahlı saldırıda beş kişinin yaralandığını, yaralılardan birinin durumunun ağır olduğunu açıkladı.
Üç saldırganın öldürüldüğü belirtilen açıklamada, saldırının Kudüs yakınlarındaki Tüneller'de gerçekleştiği kaydedildi.
Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Tüneller'deki kontrol noktası yakınında ambulans ve polislerin durduğu görüldü.
İsrail ordusu (IDF) Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin evini vurduğunu bildirdi. Saldırı sırasında evin içinde birinin olup olmadığı henüz bilinmiyor. Haniye'nin evi bu saldırıyla birlikte 7 Ekim'den beri İsrail tarafından iki kez vuruldu.
Suudi Arabistan, İsrail'in Şifa Hastanesi'ne saldırısını kınadı. Dışileri Bakanlığının X hesabı üzerinden yaptığı açıklamada "İsrail işgal güçlerinin Gazze'deki Şifa Hastanesi'ne baskınını ve Ürdün Sahra Hastanesi çevresini bombalamasını şiddetle kınıyoruz" ifadeleri kullanıldı.
İrlanda Parlamentosu'nda İsrail büyükelçisinin sınır dışı edilmesi yönündeki önerge reddedildi. Oylama, büyükelçinin sınır dışı edilmesi çağrısında bulunan binden fazla protestocunun gösterdi düzenlediği sırada gerçekleşti. Sosyal demokratlar tarafından önerilen önergede ayrıca İsrail'e yönelik yaptırım kararları da yer alıyordu. Dışişleri Bakanı James Browne, parlamentoda yaptığı konuşmada İsrail ile diplomatik ilişkileri sürdürmenin hayati önem taşıdığını söyledi.
ABD'nin başkenti Washington, Çarşamba günü yüz binlerce insanın katıldığı İsrail yanlısı bir gösteriye ev sahipliği yaptı. İsrail destekçisi siyasetçilerin de boy gösterdiği yürüyüşte, geniş güvenlik önlemleri alındı.
Washington'da bir gün sonra ise Filistin destekçileri sokağa döküldü, Gazze'de ateşkes istediler. Demokrat Parti'nin ana binası önünde toplanan protestoculara, ABD polisinin sert şekilde müdahalede bulunduğu görüldü.
Gazze'de savaşa karşı çıkan Barış için Yahudi Sesi adlı grup, Washington polisinin göstericilere şiddet uyguladığını bildirdi. Sosyal medyada paylaşılan videoda, polisin ateşkes isteyen grubu itip kaktığı görüldü. Protestocular, üzerinde beyaz harflerle 'Ateşkes Şimdi' yazan siyah kıyafetler giyiyordu.
Polisin göstericilere biber gazı sıktığı da yine gelen haberler arasında.
ABD lideri Joe Biden, Gazze'deki rehinelerin serbest kalmasını sağlayacak anlaşma için 'ılımlı' bir umuda sahip olduğunu söyledi.
Biden, daha önce gazetecilere yaptığı açıklamada erken konuşmak istemediğini kaydetmiş, ABD'nin rehine müzakerelerine liderlik eden Katar'dan 'büyük işbirliği' gördüğünü söylemişti.
7 Ekim'de başlayan savaştan bu yana birçok oturumdan sonuç alamayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), nihayet Malta'nın sunduğu karar tasarısını kabul etti. BMGK'nın 12 üyesi karar lehine oy kullanırken, daimi üyeler ABD, İngiltere ve Rusya çekimser oy kullandı.
Acil oturumda görüşülen tasarı, Gazze Şeridi'nde 'yeterli gün boyunca' uygulanacak 'acil ve uzatılmış insani aralar ve koridorlar' öngörüyor. Karar, Hamas ve diğer grupların elindeki rehinelerin 'derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması' çağrısını yapıyor.
Tüm tarafların uluslararası hukuk çerçevesindeki sorumluluklarına uygun davranması gerektiğini belirten karara, beklendiği gibi İsrail ateş püskürdü. İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, kararın 'gerçeklerden kopuk ve anlamsız' olduğunu ileri sürdü, tasarıda Hamas'ın 7 Ekim baskınına değinilmemesine tepki gösterdi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), ABD'nin sonunda BMGK'yı felç etmeyi bırakarak kararın geçmesine izin verdiğini aktardı. HRW'nin Birleşmiş Milletler Direktörü Louis Charbonneau, küresel endişenin İsrail'in müttefikleri arasında bile güçlü olduğunu belirtip BMGK'dan geçen kararın İsrail'de bir uyandırma çağrısı olması gerektiğini vurguladı.
BU İLK DEĞİL
Al Jazeera, İsrail'in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını daha önce de birçok kararı reddettiğini hatırlatıyor.
En yakın örnek, 2016'da yine ABD'nin çekimser kalmasıyla geçen yerleşimciler kararı. İsrail'den yasa dışı yerleşimleri derhal durdurup boşaltmasını isteyen karar, Binyamin Netanyahu hükümeti tarafından tanınmamıştı. İsrail ayrıca, karara destek veren Yeni Zelanda ve Senegal'deki büyükelçilerini geri çağırmıştı.
2009'daki savaşta ise yine Gazze'de derhal ateşkes çağrısı yapan bir karar kabul edilmiş, ancak İsrail saldırılarına devam etmişti.
2004 yılında ise Refah mülteci kampındaki evlerin İsrail tarafından yıkılmasına karşı bir karar çıkarıldı ancak Tel Aviv yönetimi evleri yıkmayı sürdürdü.
İsrail, dünyada BMGK kararlarını en fazla reddeden ülkelerden biri.
İsrail ordusu, Gazze'deki işgalde ölen iki askerin ismini daha açıkladı. Yüzbaşılar Asaf Master ve Kfir Itzhak Franco'nun çatışmada ölmesiyle İsrail'in Gazze'deki kaybı 50 askeri buldu.
Dünyanın gözü önünde Gazze'nin en büyük hastanesi Şifa'ya baskın düzenleyen İsrail ordusu, buldozerleri ve tankları kullanarak binaların duvarlarını yıkıyor.
Hastanedeki doktorları ve sağlık çalışanlarını teker teker sorgulayan işgal güçleri, hastaların ise dışarı çıkmasını engelliyor.
Hastane baskını gibi eşi benzeri görülmemiş bir saldırıya imza atan İsrail ordusu, akşam saatlerinde sosyal medya hesaplarından bir video paylaştı. Video kısa süre sonra silinip yeniden yayınlandı.
Haaretz, Şifa Hastanesi'nde Hamas'ın silah sakladığını gösteren videonun yayından kaldırılmasına ilişkin bir açıklama yapılmadığını aktarıyor.
İsrail ordu sözcüsü Jonathan Conricus'un yer aldığı kaydın yeniden paylaşılan versiyonunda birçok alanın bulanıklaştırıldığı görüldü. Bu hamle, sunulan kanıtların gerçekliği hakkında soru işaretleri doğurdu.
Yanı sıra, Fox News muhabirinin hastane içerisinden paylaştığı video ile İsrail ordusunun yayınladığı görüntü arasındaki tutarsızlıklar da, internet kullanıcılarının gözünden kaçmadı.
İsrail ordusunun resmi X hesabında, hastane içerisini gösteren video "MR binasında operasyonel karargah, silahlar ve teknolojik ekipmanlar" ifadesiyle paylaşıldı.
'Kesme yok, edit yok, yalnızca inkar edilemez gerçekler' diye paylaşılıp silinen ilk görüntü ile ikincisi arasındaki en ciddi tutarsızlıklardan biri, bir laptop. İlk kayıtta Hamas'ın kullandığı CD'ler gösterilirken, ikinci kayıtta dizüstü bilgisayarın markasının buzlanması dikkatlerden kaçmadı. Çünkü, söz konusu bilgisayar modelinde CD sürücüsü yoktu.
Diğer yandan, aynı diz üstü bilgisayarın ekranında görünen fotoğraf, İsrail'in kurtardığını duyurduğu rehine asker Ori Megidish'e ait. İsrail ordusu, 20 saniye boyunca ekrana getirdiği bu bölümü de yeni paylaşımında sildi.
İnternetteki yorumlarda, Hamas'ın kullandığı ileri sürülen dizüstü bilgisayarın ekranında rehin alınan İsrailli kadın askerin fotoğrafının bulunmasının İsrail propagandası için bile fazla olduğu kaydedildi.
İsrail ordusu, günlerdir hiçbir kanıt göstermeden Gazze'nin en büyük hastanesi Şifa'nın altında Hamas'ın ana karargahı olduğunu ileri sürüyordu ancak söz konusu karargahı ortaya koyan hiçbir delil gösterilebilmiş değil.
İsrail'in hastane baskınını Türkiye, Ürdün ve Birleşmiş Milletler kınadı.
İsrail'in Tokyo Büyükelçiliği yakınında yer alan bir barikata bir araç çarptı. Japon polisi, İsrail büyükelçiliğine doğru aracını süren 50'li yaşlardaki bir adamı gözaltına aldı.
Yerel medya, barikata siyah renkli aracın çarpmasıyla bir polisin yaralandığı bilgisini de geçti.
Aracın plakası, Tokyo bölgesindeki Tama'ya kayıtlı.
Bir görgü tanığı aracın ön farları ve panelinin hasar gördüğünü söyledi.
İsrail Büyükelçiliği, olaya dair yorum yapmadı, benzer şekilde polisten de bir yorum yok.
ABD Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, İsrail’in El Şifa Hastanesi’ne düzenlenen baskının 'ABD’nin onayıyla gerçekleştirmediğini' açıkladı.
Kirby "Hastane etrafındaki askeri operasyonlara onay vermedik" derken, İsrail’in askeri operasyonlarından ABD’yi bilgilendirmesini beklemediklerini de ekledi.
Gazze Şeridi'ni 2006 yılından bu yana yöneten Hamas, ABD lideri Joe Biden’ın baskından 'tamamen sorumlu' olduğunu duyurmuştu.