22.03.2024 - 11:00 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
İsrail-Hamas arasındaki savaşta 169. güne girildi. Bölgeden gelen bütün gelişmeleri canlı aktarıyoruz.
İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’ne yönelik 7 Ekim'de başlattığı saldırılar 168'inci günde de devam ediyor. İsrail, Filistinlilerin bombardımandan kaçarak sığındığı tüm noktaları hedef alırken, can kaybı da günden güne artıyor. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son 24 saatteki İsrail saldırılarında 82 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 110 Filistinlinin ise yaralandığı aktarıldı.
Bölgede saldırıların başlamasından bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 32 bin 70’e, yaralananların sayısının ise 74 bin 298’e yükseldiği bildirildi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 6. Orta Doğu turunun ardından ziyaret ettiği İsrail’de, “Son birkaç haftada rehine müzakerelerinde ilerleme kaydettik. Hala yapılması gereken çok iş var, yapılması gereken zor işler var, ancak bunu yapmaya kararlıyız” dedi.
İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik yoğun bombardımanı devam ediyor. Bölgede bombalar altında yaşam savaşı veren Filistinliler açlık ve susuzlukla da mücadele ederken insani kriz her geçen gün derinleşiyor. İsrail güçlerinin, Gazze Şeridi’ne yardımların girmesine izin vermemesi bölgeye yardım ulaştırmak isteyen ülkeleri hava yoluna iterken, bugün yine 5 ülke yardım operasyonu gerçekleştirdi. Ürdün Kraliyet Hava Kuvvetleri öncülüğünde ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Almanya, Mısır, Singapur’un katıldığı operasyonda toplam 6 uçak bölgeye gıda ve insani yardım atışı gerçekleştirdi.
ABD'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK)'ya sunduğu Gazze'de 'koşullu ateşkes' öngören tasarısı, Rusya ve Çin'in veto etmesiyle reddedildi.
ÜLKELER NASIL OY KULLANDI?
15 üyeli Güvenlik Konseyi'ndeki 11 ülke kararı destekledi. Üç ülke Rusya ve Çin ile Cezayir aleyhte oy kullandı. Guyana ise çekimser kaldı.
Rusya ve Çin; ABD, İngiltere ve Fransa'yla birlikte BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinden. Bir karar tasarısının BM Güvenlik Konseyi'nde kabul edilmesi için 15 üyeden 10'unun desteği ve hiçbir daimi üyenin tasarıya karşı çıkmaması gerekiyor.
İsrail Dışişleri Bakanı İsrael Katz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Netanyahu'ya yönelik ifadelerine skandal bir yanıt verdi. Söz konusu skandala Ankara'dan yanıt geldi.
İsrail ve ABD'nin Katar'daki müzakerelere katılmasıyla olası bir rehine anlaşması ve ateşkes ihtimalinin yükseldiği belirtildi. İsrail medyası Hamas ve Tel Aviv arasındaki 'uçurumun' daraldığını belirtti.
168 gündür devam eden İsrail-Hamas savaşında olası bir ateşkes ilan etmek için ABD Dışişleri Bakanı Joe Biden bir kez daha Orta Doğu'ya geldi. Blinken programı kapsamında bugün İsrailli üst düzey yetkililerle toplantı yapacak.
Dünya Blinken'ın açıklamalarına kitlenirken birkaç saat önce Batı Şeria'da bir Filistinli, İsrail ordusuna ateş açtı. Dolev bölgesinde yaşanan gelişme sonrası henüz kimliği netleşmedi ancak adının Barakat olduğu söyleniyor. Çatışmalar esnasında Filistinli Bakarat bir eve sığındı ve burada saatlerce İsrail askerleri ve polisleriyle çatıştı. Çatışmalarda en az 7 kişinin yaralandığı belirtiliyor.
7 saat süren karşılıklı çatışmalar sonrası İsrail askerleri ordudan hava desteği istedi. Yerel medya Filistinli şahsın helikopter ve İHA saldırısı sonucu öldürüldüğünü ifade etti.
Öte yandan İsrail ordusu 7 Ekim'den bu Batı Şeria'da 3 bin 500'den fazla kişiyi tutukladı. Tel Aviv kanadı bu kişilerin bin 500'ünün Hamas ile bağlantısı olduğunu öne sürdü.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Mısır'daki temaslarının ardından geldiği İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu ile görüştü.
Tokyo'da yaşayan Japon muhasebeci Isao Yamaguchi, Gazze'deki insanlık dramına dikkat çekmek için tek başına sessiz yürüyüş gerçekleştirdi. Aralık ayından bu yana farklı bölgelerde eylemini sürdürdüğünü söyleyen Yamaguchi, elindeki pankartla Gazze'de ateşkes çağrısı yaptı.
İngiltere ve Avustralya, Gazze'de "çatışmaların derhal durdurulması" gerektiğini ilan etti. Söz konusu çağrı Avustralya ve İngiltere dışişleri ve savunma bakanlarının Avustralya'nın Adelaide şehrinde yaptığı toplantı sonrasında geldi.
İsrail ordusu Şifa Hastanesi'ne yaptıkları baskınlarda şimdiye kadar 150 silahlı şahsın etkisiz hale getirildiğini öne sürdü.
İsrail 12 Aralık tarihinde Hamas'ın en büyük tünel ağının bulunduğu Han Yunus'a girdi. Burada sayısız sivili öldüren İsrail ordusu ise Hamas'ın üst düzey komutanlarına dair herhangi bir iz bulamadı. İsrail ordusu aylar sonra Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısının mimarlarından Yahya Sinvar'ın tünellerdeki görüntüsünü yayınladı.
Al Jazeera'nin İsrail ordusundan 'sızdırdığı' öne sürülen görüntüler ise gün içerisinde sansasyona yol açtı. Yaklaşık 20 gün önce çekildiği belirtilen kayıtta, yerle bir olmuş binaların arasındaki dört gencin kendi evlerini aradığı görüldü. Al Jazeera görüntülerin ayrıca Han Yunus'un 'Sika' mahallesi üzerinde çekildiğini bildirdi.
Kısa süre sonra bir İsrail SİHA'sı gençlerin üzerinde belirdi. Durumu fark eden Gazzeliler, havaya bakıp kendi aralarında konuşmaya başladı. Kısa bir süre sonra ise metrelerce yükseklikten sivillerin üzerine saldırı gerçekleşti, talihsiz gençler olay yerinde yaşamını yitirdi.
Sızdırılan bir başka kayıtta ise yine Han Yunus'ta yürüyen bir sivil yer aldı. Elinde giysilerle yürüyen bir Filistinli yine SİHA tarafından vuruldu. Al Jazeera'nin ulaştığı farklı bir videoda ise çamurlu yolda zar zor yürüyen bir sivilin yine füzeyle öldürüldüğü objektife yansıdı.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Doğu ziyareti kapsamında İsrail Başbakanı Netanyahu ve savaş kabinesiyle temaslarda bulunacak. ABD ve İsrail kanadının olası bir ateşkesi masaya yatırmasını bekleniyor.
ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) dün 80 farklı yardım paketinin Gazze'ye havadan bırakıldığını belirtti. CENTCOM bu paketlerde toplamda 50 bin 600 öğün olduğunu hatırlattı ve paketlerin sivil halkın yaşamadığı yerlere bırakıldığını belirtti. Geçtiğimiz günlerde ABD tarafından bırakılan yardımlar sivillerin üzerine düşmüş ve ölümlere neden olmuştu.
İsrail basını Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın ABD'li yetkililerle temasta olduğunu yazdı. Tel Aviv'in Washington'dan isteği ise daha fazla F-35 ve F-15 savaş uçakları. ABD basını ise Washington'un İsrail'in bu isteğini geçmiş dönemlere kıyasla daha yavaştan aldığını ve süreci hızlandırmadığını yazdı.İsrail basını Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın ABD'li yetkililerle temasta olduğunu yazdı.
Tel Aviv'in Washington'dan isteği ise daha fazla F-35 ve F-15 savaş uçakları. ABD basını ise Washington'un İsrail'in bu isteğini geçmiş dönemlere kıyasla daha yavaştan aldığını ve süreci hızlandırmadığını yazdı.
7 Ekim'de Hamas'ın saldırısıyla adeta alt üst olan İsrail, 168 gündür Filistinlilere karşı geniş çaplı bir savaş yürütüyor. 30 binden fazla insanın öldüğü savaşta İsrail ordusu Gazze'nin kuzeyini kısmen kontrol altına aldı. Bu bağlamda Hamas'ın ana karargahının güneyde Refah'ta olduğunu iddia eden İsrail şimdilerde bölgeye geniş çaplı bir askeri saldırı için hazırlanıyor. Refah'ta yaklaşık 2 milyondan fazla sivil yaşıyor ve uluslararası toplum olası bir saldırının bir soykırıma yol açacağını belirtiyor.
Dünyaca ünlü Economist dergisi ise dün gece yayınladığı sayısında İsrail-Hamas savaşını kapağına taşıdı. Söz konusu kapakta çölün ortasına dikilen bir İsrail bayrağı ve o bayrağı tutan çok küçük bir odun parçasının olduğu dikkat çekti. Economist söz konusu analizinin başlığında "İsrail son derece savunmasız gözüküyor, ABD onların daha iyi bir strateji bulmasına yardım etmeli" ifadesini kullandı.
Bu günlerde İsrail-Katar ve ABD kanadı Hamas ile arabulucularla görüşüyor. Geçici bir ateşkes için çalışan taraflar nedeniyle olası bir ateşkes sonucunda İsrail'de büyük oranla bir hükümet değişikliği gerçekleşeceğini belirten The Economist, Orta Doğu'da kurulacak olan yeni Filistin devletinin de ateşkes gerçekleştikten sonra ilan edileceğini belirtti.
Bu durum sonrası İsrail'in 75 yıldır Gazzelilere yönelik sürdürdüğü izolasyon, işgal ve baskıyı bitireceğini yazan ABD merkezli dergi, İsrail'i küresel boyutta bir hesaplaşmanın beklediğini ifade etti. İsrail'in müttefik ülkeleri için bu durumu "Son derece rahatsız edici" olarak değerlendiren The Economist, sivil katliamlar nedeniyle İsrail'in köşeye sıkıştığını ve aktardı. Söz konusu haber kısa sürede İsrail medyasına gündem oldu.
ABD'nin özellikle de Joe Biden'ın İsrail Başbakanı Netanyahu'ya "kucak açtığını" hatırlatan dergi, İsrail'in bu süreçte müttefiklerini bir bir kaybettiğini ifade etti ve Netanyahu'nun hala Gazze'yi yeniden inşa etme gibi "kurmaca fantezilerinin" olduğunu yazdı.
ABD desteğinin kesilmesiyle birlikte İran ve Hizbullah başta olmak üzere birçok tehditle karşı karşıya kalacak olan İsrail bu durumu önlemek için Körfez ülkeleriyle iş birliği yapmaya ve askeri ortaklıklara niyetli gözüküyor. Bu durum Tel Aviv'i batılı ülkelerden koparacak ve daha riskli bir ülke konumuna sokacak bu risk de elbette İsrail'i ekonomik açıdan zorlayacak çünkü ülkeye gelen yatırımlar azalacak.
Geçmiş yıllarda İsrail'in içinde bulunduğu savaşlar sonrası sık sık siyasi çalkantılar yaşadığını hatırlatan The Economist, Netanyahu'nun hesap verme gününün geldiği zaman hakkında "Harika olacak" değerlendirmesinde bulundu. Gazze'deki savaşın İsrail propagandalarını yok ettiğini de yazan dergi Filistin kanadının diplomasi kanallarına daha açık olduğunu bildirdi.
Analizin son kısmında Gazze'deki savaşın İsrail'in geleceğini ve siyasi yapısını tamamen değiştireceğini belirten ABD'li dergi haberin son cümlesinde "İsrail'i yeni savaşlar bekliyor, Gazze'deki sadece bir başlangıçtı" ifadesini kullandı.
İsrail ordusu Mısır'ın hemen yanında bulunan Refah'a sabah saatlerinde saldırı düzenledi. Saldırıda en az 8 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.