26.12.2024 - 11:25 | Son Güncellenme:
HABER MERKEZİ
Romanyalılar yeni yıl öncesi kötü ruhları kovmak için ayı kostümü giyerek dans ediyorlar.
Galler (Büyük Britanya) şarkıcıları ölü bir at kafatasıyla ev ev dolaşır ve şarkılar söylerler. Ev sakinleriyle kafiyeli bir yarışmaya girerler. Eğer kafatası taşıyıcıları kazanırsa, eve girmelerine izin verilir ve kendilerine yiyecek ve içecek ikram edilir. Bu gelenek muhtemelen Kelt tanrıçası Rhiannon onuruna düzenlenen bir ritüele dayanmaktadır.
Güney Afrika'nın Johannesburg şehrinde yaşayanlar yeni yıla girmeden önce evlerinde yer alan eski ev eşyaları pencereden dışarı atıyor. Bu sayede yeni yılın güzel bir şans getireceği kabul ediliyor.
Büyük turplar ustaca oyulmuş, Noel motifleriyle süslenmişşekilde sergileniyor. Oldukça büyümüş olan turplar yenmez hale geliyor ve kesildikten sadece birkaç saat sonra çürümeye başlıyor.
Güney Amerika ülkesi olan Ekvador'da yeni yılda farklı yerlere seyahat etmek isteyenler, yeni yıl öncesi yaşadıkları bölgenin sokaklarında ellerinde boş bavullarla geziyorlar.
Rusya'da yeni yıl öncesinde yeni yıldan beklenilen tüm dilekler bir kağıda yazılıyor. Ardından dilek yazılan kağıt yakılarak kül ediliyor. Küller ise o akşam içilecek olan içecek kadehine atılıyor. Dilek tutan kişi kağıda yazılan hayallerin gerçekleşmesi için kadehini saat 00.00 olmadan bitiriyor.
Ukrayna'da, Noel ağacını örümcek ağlarıyla süslemek, İspanyollar için oldukça garip bir gelenek olsa da, burada refah ve iyi şans getirdiğine inanılır. Bu gelenek, minnettarlığın bir sembolü olarak kabul edilir ve kökeni eski bir efsaneye dayanır. Efsaneye göre, yıllar önce, çok fakir bir aile Noel ağacını süsleyecek hiçbir şey bulamayınca, bir grup örümcek bu ağacı kendi doğal dekorasyonlarıyla süslemeye karar vermiştir. Bu olay, o günden sonra iyi şansın ve refahın simgesi haline gelmiştir.
Norveç’te Noel paspasları ve süpürgeleri saklamak anlamına gelir. Bu, insanlar temizlemek istemediği için değil, Norveçliler batıl inançlı olduğu için. Noel zamanı gökyüzünde zevkle turlamak için süpürgeleri çalan ve Dünya’ya dönen kötü ruhları engellemek için saklarlar.
Danimarkalılar bu geleneklerini Yunanlılardan almış olabilir. Çünkü onlar yeni yılı komşularının kapısının önünde tabak kırarak kutluyorlar. Kapınızın önünde ne kadar kırık varsa o kadar şanslı bir yıl geçireceklerine inanıyorlar.
Gerçek olmayan salatalıklar ağaca süs olarak asılır bunları bulan kişi bir hediye alır ve paketleri ilk açan kişi olur.
Akdeniz ülkesi olan İspanya'da yeni yıl öncesi İspanyollar her bir ayı simgeleyen 12 üzüm tanesini yiyerek yeni yıla giriyor. Gece yarısında yenmesi ritüel haline gelen ülkede, 12 üzümün tamamını tek hamlede yemeyi başaramayanlar için kendisini kötü bir yılın beklediği kabul ediliyor.
Yunanistan'da yılbaşı gecesi yeniden doğuşu simgeleyen soğanlar kapı önlerine asılıyor. Bu sayede yeni yılın huzurlu bir şekilde başlayacağını ifade ediliyor.
Noel süslemesinde turşu sizin favoriniz olmalıdır çünkü fazladan hediye alacağınız anlamına gelir. Pek çok ülkede turşu şeklinde bir süsleme Noel ağacının bir yerine saklanır ve bunu bulan kişinin ya çok iyi kazancı olur ya da fazladan hediyeye hak kazanır.