DünyaKuzey Kore'deki kıtlık: Komşularım açlıktan ölüyor

Kuzey Kore'deki kıtlık: Komşularım açlıktan ölüyor

15.06.2023 - 17:03 | Son Güncellenme:

Kuzey Kore'deki gıda kıtlığı yeni bir açlık felaketinin kapısını mı araladı? Dünyanın en izole devletinde yapılan özel röportajlarda komşularının açlıktan öldüğünü söyleyen insanlar var.

Kuzey Koredeki kıtlık: Komşularım açlıktan ölüyor

Kuzey Kore'deki gıda kıtlığı yeni bir açlık felaketinin kapısını mı araladı? Dünyanın en izole devletinde yapılan özel röportajlarda komşularının açlıktan öldüğünü söyleyen insanlar var. Uzmanlar, röportajların, durumun 1990'lardan bu yana en kötüsü olduğunu gösterdiği görüşünde.

Haberin Devamı

BBC'nin, Kuzey Kore'deki üç kişiyle yaptığı gizli röportajlar neticesinde, 2020 yılında sınırlarını kapatarak yaşamsal malzemelerin ulaşımını kesen hükümetin, insanların yaşamları üzerindeki kontrolünü de sıkılaştırdığı ortaya çıktı. Kuzey Kore'den kaçanları destekleyen Liberty in North Korea'dan (LiNK) Sokeel Park da röportajların ülkede "yıkıcı bir trajedinin yaşandığını" ortaya koyduğunu söyledi.

'SU VERMEK İÇİN KAPILARINA GİTTİK'

Röportajların birinde, başkent Pyongyang'da yaşayan bir kadın, BBC'ye evde açlıktan ölen üç kişilik bir aile tanıdığını söylüyor.
Güvenlik ve gizlilik gereği adı değiştirilen kadın, "Onlara su vermek için kapılarını çaldık ama kimse cevap vermedi. Yetkililer içeri girdiklerinde onları ölü bulduklarını söyledi" ifadelerini kullanıyor.

Haberin Devamı

'AÇLIKTAN ÖLMEKTEN KORKUYORUM'

Çin sınırı yakınlarında yaşayan bir inşaat işçisi ise gıda kaynaklarının çok azaldığını ve köyündeki beş kişinin açlıktan öldüğünü dile getirdi.

İşçi, "İlk başta Covid'den ölmekten korkuyordum ama sonra açlıktan ölmekten endişelenmeye başladım" diyor. Kuzey Kore 26 milyonluk nüfusu için hiçbir zaman yeterli gıda üretemedi. Ocak 2020'de sınırını kapattığında, yetkililer Çin'den tahıl ithalatının yanı sıra gıda yetiştirmek için gereken gübre ve makine ithalatını da durdurdu.

Bu arada, sınırı çitlerle güçlendirdiler ve bildirildiğine göre muhafızlara geçmeye çalışan herkesi vurmaları emredildi. Bu durum, Kuzey Korelilerin çoğunun alışveriş yaptığı gayri resmi pazarlarda satmak üzere insanların yiyecek kaçakçılığı yapmasını neredeyse imkansız hale getirdi.

Ülkenin kuzeyinden bir pazarcı, eskiden yerel pazarındaki ürünlerin neredeyse dörtte üçünün Çin'den geldiğini, ancak şimdi "boş" olduğunu söyledi.