DünyaKüresel risk yüksek

Küresel risk yüksek

23.11.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Rus yönetimi Ukrayna’ya yönelik kıtalararası balistik füze saldırısı sonrası Batı’ya mesaj verildiğini duyurdu. NATO Salı günü toplanma kararı alırken, Biden’ın Ukrayna’ya nükleer silah vermesi tartışılıyor

Küresel risk yüksek

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarında ilk kez kıtalararası balistik füze kullanması ses getirirken, Moskova’nın bu adımı, Kiev’e desteği sürdüreceğini duyuran Batı ülkelerine yanıt olarak attığı ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın “durdurulması imkansız” bir balistik füzeyle vurulduğunu belirtmiş, saldırının İngiltere ve ABD füzelerinin Rusya topraklarında kullanım iznine cevap olarak yapıldığını kaydetmişti. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise, saldırının aslında Batı’ya bir uyarı olduğunu söyledi. Peskov, Putin’in açıklamasının çok kapsamlı, anlaşılır ve mantıklı olduğunu, dolayısıyla Washington’un onu okuyup anladığından şüphe duymadıklarını söyledi. Dün yeni bir açıklama yapan Rusya lideri Putin, “Dünyada bu füzeye karşı koyacak, bunu engelleyecek araç yok” dedi. Rusya Stratejik Füze Kuvvetleri Başkomutanı Sergey Karakayev de “Bu silah, belirlenen görev ve mesafeye bağlı olarak Avrupa çapındaki hedefleri vurabilir” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

NATO toplanıyor

Saldırıyla ilgili konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de, Putin’in Ukrayna’yı bir “eğitim alanı” olarak kullandığını belirtti. Zelenskiy, “O kadar korkuyor ki şimdiden yeni füzeler kullanmaya başladı. Ve dünyanın dört bir yanında silah arıyor. Bazen İran’da, bazen Kuzey Kore’de” dedi.

Rusya’nın adımı tüm dünyada dikkatle izleniyor. NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump ile görüşmek üzere dün bu ülkeye gitti. NATO ve Ukrayna’dan yetkililer de, önümüzdeki Salı günü Brüksel’de bir araya gelme kararı aldı. Büyükelçiler düzeyinde gerçekleşecek toplantının çağrısı, Rusya’nın Dnipro kentine kıtalararası balistik füze saldırısı düzenlemesinin ardından Ukrayna tarafından yapıldı. Bununla birlikte NATO, saldırının, Ukrayna’daki savaşın yönünü değiştirmediğini ifade etti.

Ukrayna’ya nükleer destek mi?

Bu tartışmaların ortasında The New York Times, bazı ABD ve Avrupa yetkililerinin ABD Başkanı Joe Biden’ın Ukrayna’ya nükleer silah vermek konusunu tartıştığını yazdı. Gazeteye göre, tartışmalarda, Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Ukrayna’dan alınan nükleer silahların geri verilmesinin, “anında ve büyük bir caydırıcı etkisi” olacağı ifade edildi.

ABD’nin dışında İngiltere ve Fransa da barışın sağlanması için Ukrayna’ya yönelik tüm desteklere devam edileceğini duyurdu. Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise, Rusya’nın Ukrayna’yı vurmak için balistik füze kullanmasını savaşta “korkunç bir tırmanış” olarak niteledi. Polonya Başbakanı Donald Tusk, savaşın belirleyici bir döneme girdiğini belirtirken, “Küresel çatışma riski çok yüksek” dedi.

Haberin Devamı

Pentagon, Rusya’nın füzesinin “RS-26 Rubezh” kıtalararası balistik füzesine dayanan yeni, deneysel bir orta menzilli füze türü olduğunu doğruladı. Sözcü, “Rusya’nın en son orta menzilli füze denemesi kesinlikle endişe verici” ifadesini kullandı.

Rusya füze ve petrol gönderdi!

Güney Koreli bir yetkili Cuma günü yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşını desteklemek üzere gönderdiği binlerce asker karşılığında Kuzey Kore’ye hava savunma füzeleri verdiğini öne sürdü. Güney Kore Ulusal Güvenlik Direktörü Shin Wonsik, Rusya’nın Kuzey Kore’ye ekonomik yardımda da bulunduğunu sözlerine ekledi. Öte yandan BBC’nin uydu görüntülerine dayandırdığı haberine göre, Rusya Kuzey Kore’ye yönelik ambargoları deldi ve Mart ayından bu yana 1 milyon varilin üzerinde petrol gönderdi.