06.05.2023 - 12:28 | Son Güncellenme:
BBC Türkçe
İngiltere’de Kral III. Charles, bugün başkent Londra’da düzenlenen törenle tacını giydi. 1953 yılından bu yana İngiltere’de düzenlenen ilk taç giyme töreninde monarşinin sembolü olan tarihi Aziz Edward tacını takan 74 yaşındaki Charles, tacı hükümdarlığı boyunca yalnızca bir kere takabilecek. Charles için düzenlenen törenin ardından eşi Camilla da düzenlenen daha sade bir törenle kraliçe tacını taktı.
56 bağımsız ülke ve 2,4 milyar insandan oluşan İngiliz Milletler Topluluğu'nun başkanı ve bu ülkelerin 14'ünde aynı zamanda devlet başkanı olan Charles'ın taç giyme töreni, milyonlarca insan tarafından takip edildi.
III. Charles, İngiltere halkını 'adalet ve merhametle' yöneteceğine ve her inançtan insanın özgürce yaşayabileceği bir ortamı teşvik edeceğine dair yemin etti.
TAÇ GİYDİRİLEN 40'INCI HÜKÜMDAR
Ardından Kraliyet sembolleri olan küre ve asaları teslim alan Charles, Canterbury Başpiskoposu Justin Welby'nin, Aziz Edward'ın Tacını başına yerleştirmesiyle; Westminster Abbey'de taç giydirilen 40'ıncı hükümdar oldu.
CAMILLA DA TAÇ GİYDİ
Konsort Kraliçe Camilla da Westminster Abbey Kilisesi'nde düzenlenen törenle taç giydi. Canterbury Başpiskoposu, sadakat yemininin ardından Konsort Kraliçe Camilla'ya tacını takdim etti.
Kral'ın oğullarından Galler Prensi William ve eşi Galler Prensesi Kate Middleton törene birlikte katılırken, Sussex Dükü Prens Harry ise yanında eşi Sussex Düşesi Meghan Markle olmadan törende yerini aldı. Kral'ın torunu Prens George da, Camilla'nın torunları Lola, Eliza, Gus, Louis ve Freddy ile birlikte Westminster Abbey'deydi.
Prens William, babası Kral III. Charles önünde diz çökerek, ona sadakat yemini etti.
BALKONA ÇIKTILAR
Kral III. Charles, taç giyme töreninin ardından Westminster Abbey Kilisesi'nden ayrıldı. Canterbury Başpiskoposu tarafından yönetilen ayinin ardından Charles, yeniden Buckingham Sarayı'na doğru yola çıktı. Kral ve Kraliçe, Buckingham Sarayı'nın balkonundan halkı selamladı.
DÜNYADAN TEBRİK MESAJLARI
Taç giyme töreninin ardından Kral ve Kraliçeye dünya liderlerinden tebrik mesajları geldi. ABD Başkanı Joe Biden attığı tweette, Kral ve Kraliçe'yi tebrik ederek, "İki ülkenin ilişkisini her iki halk için de bir güç kaynağı" olarak nitelendirdi.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de taç giyme törenini "İngiliz monarşisinin baki gücünün sembolü" olarak nitelendirdi. Von der Leyen, "İstikrar ve devamlılığın sembolü. Kral III. Charles’ı ve Kraliçe Camilla’yı tebrik ediyorum" diye yazdı.
MONARŞİ KARŞITLARI GÖZALTINA ALINDI
Kral'ın taç giyme törenini protesto etmek isteyen monarşi karşıtı bir grubun önde gelen isimleri gözaltına alındı. İngiltere’de monarşinin kaldırılıp, demokratik bir biçimde seçilmiş bir liderin ülkenin başına getirilmesi gerektiğini savunan Republic adlı grubun altı üyesi gözaltına alınırken grup, polisin yüzlerce pankarta da el koyduğunu beliritti.
Galler’in başkenti Cardiff’te şehir merkezinde toplanan göstericiler de, "Benim kralım değil" yazılı pankartlarla protesto gösterisi düzenledi.
İhtişam ve formalitelerle dolu tören, bin yıldan daha eskiye dayanan gelenekleri içeriyor. Resmi kutlamalar Buckingham Sarayı'ndan Westminster Abbey'e kadar süren bir geçit töreni ile başladı ve güzergah boyunca yer alan izleme alanları da yerel saatle 06.00'da açıldı.
Charles, Buckingham Sarayı'ndan Abbey'e uzanan yolculuğunu 2 milyon insan ve 7 bin İngiliz askerinin sıralandığı caddelerden geçerek gerçekleştirirken, ulusal marş çaldı ve kalabalık; "Tanrı Kralı korusun!" diye bağırdı.
The Mall ve Whitehall'daki alanlara dolduğunda insanlar Hyde Park, Green Park ve St James's Park'taki alanlara yönlendirildi. Buckingham Sarayı'nın dışında silahlı kuvvetler gazileri ile Ulusal Sağlık Servisi (NHS) personeli de dahil olmak üzere davetliler için stantlar kuruldu.
Westminster Abbey'deki geçit töreninde çoğu Hükümdarın Süvari Birliği'nden olmak üzere 200'e yakın silahlı kuvvetler mensubu yer aldı. Güzergâhta bin askeri personel daha vardı, ama genel geçit töreni; 1953'te Kraliçe II. Elizabeth için yapılan törendekinden çok daha küçük oldu.
GEÇİT TÖRENİ
Tören alayı Buckingham Sarayı'ndan yola çıkarak The Mall boyunca Trafalgar Meydanı'na, oradan da Whitehall üzerinden Westminster Abbey'nin Büyük Batı Kapısı'na ulaştı.
Gelenekten farklı olarak Kral Charles ve Kraliçe Camilla, daha eski olan Altın Devlet Arabası yerine Kraliçe 2. Elizabeth'in tahtta 60. Yılı töreninde kullanılan Elmas Jübile Devlet Arabası'nda yer aldı.
WESTMİNSTER ABBEY'E VARIŞ
Kraldan önce inanç liderleri ve temsilcileri ile bazı İngiliz Milletler Topluluğu ülkelerinden gelen temsilciler, genel valiler ve başbakanların eşlik edeceği tören alaylarına girdi. Bunlar arasında törenin ilerleyen bölümlerinde bir metin okuyacak olan Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak da yer aldı.
Manastırın içindeki geçit törenine katılanların bir kısmı Kral'ın önünde tören kıyafetlerini taşıyacak ve çoğu eşya törende ihtiyaç duyulana kadar mihrabın üzerine yerleştirildi.
KRALİYET SEMBOLLERİ
Kraliyet Ailesi web sitesine göre Birleşik Krallık, taç giyme törenlerinde hala kraliyet sembolleri olan taç, küre ve asaları kullanan tek Avrupa ülkesi. Her bir nesne hükümdarın hizmet ve sorumluluklarının farklı yönlerini sembolize eder.
Charles'a törenin önemli anlarında Hükümdar Küresi, Haçlı Hükümdar Asası ve Güvercinli Hükümdar Asası ve diğer nesneler takdim edilirken Camilla'ya da benzer sembolik objeler sunuldu.