22.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yoksul ülkeler yeterince aşıya erişemedikleri için kovid salgınının “gereğinden bir yıl uzun süreceğini” söyledi. Örgütün üst düzey yöneticilerinden Dr. Bruce Aylward, aşıların yoksul ülkelerde hızlanması gerektiğini belirterek aksi halde Kovid-19 krizinin “2022’nin derinliklerine kolayca sürüklenebileceğini” söyledi. Afrika kıtasında nüfusun yüzde 5’inden azının aşılanmış olduğunu ancak, diğer kıtaların çoğunda bu oranın yüzde 40’ı bulduğunu belirten Aylward, “Size doğru yolda olmadığımızı söyleyebilirim. Gerçekten hızlanmamız gerekiyor, yoksa bu pandemi gereğinden fazla bir yıl daha devam edecek” dedi.
Aşı kuyruğu uyarısı
Aylward, Yoksul ülkelere dünyanın gelişmiş ülkelerinden aşı iletilmesi için başlatılan Birleşmiş Milletler destekli küresel program olan Covax’ın amacına ulaşamadığına da dikkati çekti. Zengin ülkelerin ilaç şirketleriyle gereğinden fazla aşı için anlaşma yaptıklarını vurgulayan Aylward, şirketlerin düşük gelirli ülkelere öncelik verebilmeleri için varlıklı ülkelere, aşı kuyruğundaki yerlerini bırakmaları çağrısında bulundu. Öte yandan, İngiltere merkezli uluslararası yardım kuruluşu Oxfam’ın da aralarında bulunduğu bazı sivil toplum kuruluşları, İngiltere ve Kanada’yı ilaç şirketleriyle anlaşmaları olmasına rağmen Covax aracılığıyla da kendi halkları için aşı tedarik etmekle suçluyor.
Avrupa’da karantina geri döndü!
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kovid-19 vakalarının Avrupa genelinde son bir haftada bir önceki haftaya göre yüzde 7 oranında arttığını açıkladı. Raporda, İngiltere, Rusya ve Türkiye’nin kıtada en fazla vakayı oluşturduğunu bildirildi. Öte yandan, Letonya’dan son bir ay içinde vaka sayıları iki yüzlü rakamlardan üç binlere fırladı. Hükümet 1 ay karantina ilan ederek kısıtlamaları yeniden uygulayan Avrupa’daki ilk ülke oldu. 1.9 milyon Letonyalının yalnızca yüzde 57’sinin tam olarak aşılandığına ve bunun da AB ortalaması olan yüzde 74’ün altında olduğuna dikkati çeken Letonya Başbakanı Krisjans Karins, “Bu krizden çıkmanın tek yolu aşı olmaktır. Zaten aşılanmış olanlardan (karantina nedeniyle) özür dilemek zorundayım” dedi. Ayrıca, Litvanya Başbakanı Ingrida Simonyte de ülkedeki aşılanmamış tüm insanların muhtemelen gelecek baharda virüse yakalanacağını söyledi.
Son 24 saatte bin 36 kişinin hayatını kaybettiği Rusya’da hükümet vakalarda patlama yaşanan başkent Moskova’da 30 Ekim’den itibaren işyerlerinin bir hafta kapatılacağını açıkladı.