30.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
İsrail kontrolünde olan Golan Tepeleri’ne yönelik Lübnan’dan gerçekleştirilen ve çoğu çocuk 12 kişinin öldüğü roket saldırısının ardından hem Lübnan hem de savaşın yayılması korkusu nedeniyle tüm Ortadoğu’da endişeli bir bekleyiş var.
İsrail’in Hizbullah’a yönelik bir karşı saldırı gerçekleştirmesi beklenirken, bunun boyutu önümüzdeki dönem için belirleyici olacak. Son gelişmelerin ardından İsrail Güvenlik Kabinesi, Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant’a Hizbullah’a ne zaman ve nasıl yanıt verileceğine ilişkin karar yetkisi verdi. Netanyahu, saldırının gerçekleştiği Mecdel Şems köyüne bir ziyarette bulunurken, “sert bir yanıt” sözü verdi.
‘Birkaç günlük hazırlık’
İsrail hava kuvvetlerine ait savaş uçaklarının Lübnan’ın güneyinde sınıra yakın Hizbullah’ın kontrolündeki noktalara saldırılar düzenlediği bildirildi.
Öte yandan İsrail basınında yer alan haberlere göre, isminin gizli kalmasını isteyen İsrailli yetkili “Hizbullah’a zarar vermek istediklerini ancak bölgesel topyekun savaş başlatmak istemediklerini” belirtti. “Yedioth Ahronoth” gazetesinin haberinde, misillemelerde köprüler, enerji santralleri ve limanlar dahil olmak üzere altyapının vurulabileceği ya da Hizbullah’ın silah depolarını vurmaya ile üst düzey Hizbullah komutanlarının hedef alınabileceği kaydedildi.
Bununla birlikte ülkenin birkaç günlük çatışma ihtimaline karşı hazırlık yaptığını da ifade ediliyor. Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Buhabib ise, İsrail’in ülkesine yönelik muhtemel saldırısının “sınırlı” olması hususunda ilgili ülkelerden güvence aldıklarını söyledi. Hizbullah’tan bir yetkili Associated Press’e yaptığı açıklamada, ihtiyaç halinde kullanılmak üzere bazı hassas güdümlü füzelerin konuşlandırıldığını açıkladı.
Gerilim, hasta çocukları vurdu
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 150 hasta Gazzeli çocuğun tedavi amacıyla Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) gönderilmesini Pazar günü aldığı bir kararla erteledi. KAN’ın aktardığına göre, Netanyahu bu kararı Lübnan’dan İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri’ne yapılan roket saldırısı sebebiyle aldı.
Yeni cepheye karşı diplomasi trafiği
İsrail’in vereceği karşılık savaşın büyümesi endişesi yaratırken, liderler bunu engellemek adına yoğun bir diplomasi gerçekleştiriyor. Tokyo’da konuşan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Çatışmanın tırmanmasını ve yayılmasını istemiyoruz” diye konuştu.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Netanyahu’yla telefonda konuşarak, “Fransa’nın çatışmanın tüm taraflarına mesajlar ileterek bölgede yeni bir tırmanmayı engellemeye hazır olduğunu” söyledi. Almanya Dışişleri Bakanlığı da, başta İran olmak üzere Ortadoğu’daki çatışmanın tüm taraflarına gerilimin tırmanmasını önleme çağrısında bulundu. Batılı hükümetler İsrail’i tepkisinde itidalli olmaya çağırıyor. Ülkeler bir taraftan da vatandaşlarına Lübnan’a gitmemeleri konusunda uyarıda bulunuyor. İsrail ordusunun Lübnan’a yönelik muhtemel saldırısı öncesi başta ABD ve Avrupa ülkeleri, vatandaşlarına Lübnan’ı terk etmeleri veya bu ülkeye seyahat etmemeleri hususunda uyarıda bulundu.
Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki Refik Hariri Uluslararası Havalimanı’ndaki gidiş ve geliş uçak seferleri ise gelişmeler nedeniyle askıya alındı. Havalimanında 28 Temmuz akşamından başlayıp düne kadar tüm uçuşların askıya alındığı görüldü. Dün, bazı uçuşlar kademeli olarak yeniden başladı.
İsrail’de gözaltı krizi
İsrail’de Gazze’den alıkonulan Filistinlilerin tutulduğu Sde Teiman askeri üssündeki bir Filistinliye cinsel istismar ve işkencede bulundukları suçlamasıyla 9 askerin gözaltına alınmasıyla başlayan kriz, askerlerin sorgu için götürüldüğü askeri üste devam etti. İsrail basınındaki haberlere göre, yaklaşık 100 kişilik İsrailli aşırı sağcı grup, gözaltına alınan 9 İsrail askerinin çıkarıldığı askeri mahkemenin de içinde bulunduğu Beit Lid askeri üssüne girdi. Beit Lid askeri mahkemesinden çıkarılan İsrailli aşırı sağcılar, askeri üssün gözaltı merkezinin önünde gösterilerine devam etti.