DünyaKore hamlesi taşları oynattı

Kore hamlesi taşları oynattı

26.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Kuzey Kore’nin Ukrayna’daki savaşa gönderdiği askerler Rusya’nın Kursk bölgesinde görüntülendi. Böylece iddialar doğrulanmış olurken, bu hamlenin uluslararası arenadaki siyasi sonuçları büyük merak konusu

Kore hamlesi taşları oynattı

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşa Kuzey Kore’nin de asker göndererek müdahil olması ortalığı karıştırdı. Bir süredir iddia olarak dile getirilen konu, bölgeden gelen görüntülerle iyice kesinleşti.

Haberin Devamı

Yaklaşık 3 bin Kuzey Kore askerinin Ukrayna cephesine gönderildiği ifade edilirken, bu askerlerin Kursk bölgesinde görüntülendiği öğrenildi. Ukraynalı yetkililer Rusya’nın doğusunda 5 yerde eğitim gören ilk Kuzey Kore askeri birliğinin, savaş bölgesine ulaştığını açıkladı. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşta kullanmayı planladığı askerlere önce birkaç haftalık eğitim verildiği belirtiliyor.

‘Müdahale edilmeli’

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, “İstihbarata göre Rusya’nın, ilk Kuzey Kore askerlerini 27-28 Ekim’de muharebe bölgelerine göndermesi bekleniyor” ifadelerini kullandı. Zelenskiy, “Bu, açıkça Kazan’da son günlerde dolaşan yanlış bilgilerin aksine Rusya’nın gerilimi tırmandırma adımıdır” dedi. Zelenskiy, “Dünya Rusya’nın gerçek niyetini açıkça görebiliyor: Savaşı sürdürmek. İşte bu nedenle dünya liderlerinin ilkeli ve güçlü bir tepki vermesi hayati önem taşıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kuzey Kore askerinin Ukrayna’daki savaşa müdahil olması soru işaretleri ve tartışmaları da beraberinde getirdi. ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Turner, “Kuzey Kore birliklerinin Ukrayna’yı işgal etmesi halinde, ABD’nin doğrudan askeri eylemde bulunmayı düşünmesi” gerektiğini savundu. Turner, “Joe Biden yönetiminin, Kuzey Kore birliklerinin bu çatışmaya girmesinin ABD için kırmızı çizgi olduğunu açıkça bildirmesi gerektiğini” belirtti.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ise “Eğer bir ortak savaştalarsa, niyetleri Rusya adına bu savaşa katılmaktır, bu çok, çok ciddi bir konudur” ifadelerini kullanmıştı. Güney Kore yönetimi ise Kuzey Kore’nin Rusya’ya asker gönderdiği iddialarına karşı, de Ukrayna’ya silah tedarik etmeyi düşünebileceğini açıklamıştı. 

Putin yalanlamadı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de konuyla ilgili soruyu yalanlamaması dikkat çekti. Putin, Kuzey Kore askerlerinin Rusya’ya transferine ilişkin paylaşılan uydu fotoğraflarının sorulması üzerine, “Fotoğraf ciddi bir şeydir, bir şeyleri yansıtıyor demektir” ifadelerini kullandı. Putin, iki ülkenin stratejik işbirliği anlaşması imzaladıklarını ve bu anlaşmayı Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un dikkate aldığından da şüphe duymadığını vurguladı.

Haberin Devamı

Kore hamlesi taşları oynattı

Putin: Türkiye teklifi iletti, Ukrayna vazgeçti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Rossiya-1” kanalına, Ukrayna ile müzakerelerden vazgeçmediklerini belirterek, “Uzlaşma arayışına ve makul uzlaşmaya hazırız” dedi. Türkiye aracılığıyla, Ukrayna’nın isteği üzerine müzakere teklifi aldıklarını anlatan Putin, geçen ay düzenlenen BM Genel Kurulu toplantısı sırasında Türkiye’nin bu teklifi ilettiğini belirtti. Putin, teklifi aynı gün kabul ettiklerini lakin Ukrayna yönetiminin vazgeçtiğini kaydederek, “Ukrayna yönetimi irrasyonel hareket ediyor, attığı adımı tahmin etmek zor. Bu durumda herhangi bir plan oluşturmak imkansız” diye konuştu. 

Tahıl girişimi

Bu arada Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, BRICS Zirvesi’nde Putin’e, Karadeniz tahıl girişiminin yeniden yürürlüğe koyulmasıyla ilgili bir belge sunduğunu, Rus uzmanların belgeyi inceleyip Kremlin’e rapor sunacağını belirtti.

Haberin Devamı

Ukrayna’dan çağrı: Anlamsızca ölmeyin

Ukrayna, Rusya için savaşan Kuzey Koreli askerler için başlattığı “Yaşamak İstiyorum” projesi ile Kore dilinde yeni bir video yayınlayarak, askerlere savaş bölgelerine gönderilmeleri halinde Ukrayna kuvvetlerine teslim olmaları çağrısında bulundu. Ukrayna, teslim olan askerlere güvenli gözaltı koşulları, yiyecek ve tıbbi bakımın garanti edileceğini vaat etti. Videoda, “Yabancı bir ülkede anlamsızca ölmemelisiniz. Evlerine asla dönemeyecek olan yüz binlerce Rus askerinin kaderini paylaşmamalısınız” denildi.​

Kiev’den Guterres’e ret 

Rusya’da düzenlenen BRICS zirvesine katılan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’a karşı Ukrayna’da büyük tepki var. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin, Guterres’in Kiev’e gelerek görüşme talebini reddettiği ifade ediliyor.