DünyaKiev’e kamikaze saldırısı!

Kiev’e kamikaze saldırısı!

18.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya, Ukrayna’nın başkenti Kiev’i kamikaze İHA’lar ile hedef aldı. Saldırılarda en az 4 kişi hayatını kaybederken, İran yapımı kamikaze İHA’lar yine tartışmaların odağında.

Kiev’e kamikaze saldırısı

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş devam ederken, Rusya’nın Ukrayna kentlerine ve sivillere yönelik saldırıları sürüyor. Son olarak Rusya, Ukrayna’nın başkenti Kiev’i kamikaze insansız hava araçlarıyla (İHA) hedef aldı.

Haberin Devamı

Kiev’e kamikaze saldırısı

Kiev’in Şevçenkivskyi bölgesinin kamikaze insansız hava araçlarıyla vurulmasının ardından açıklama yapan Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, toplam 4 patlama yaşandığını açıkladı. Kliçko, “İtfaiyeciler çalışıyor. Çok sayıda yapı zarar gördü. Sağlık görevlileri olay yerinde. Kayıplar ile ilgili bilgileri açıklığa kavuşturmaya çalışıyoruz” dedi. Ağır hasar alan binada kurtarma çalışmaları devam ederken, Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Kirilo Timoşenko, “Şu ana kadar, binaya kamikaze İHA’yla düzenlenen saldırıda 4 kişi hayatını kaybetti. Enkazdan 19 kişi kurtarıldı” dedi.

Kiev’e kamikaze saldırısı

Tanesi 20 bin dolar

Ukraynalı yetkililer, saldırılarda kamikaze İHA’lar kullanıldığını duyururken, bunların İran yapımı Shahed-136 tipi İHA’lar olduğunu ifade ediliyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin özel kalem müdürü Andry Yermak, bu silahları Rusya’ya İran’ın verdiğini belirtirken, ülkesinin acilen daha fazla hava savunma sistemine ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Dünya basını, bu kamikaze Ukrayna için yeni bir tehdit olarak değerlendiriyor. Uzmanlara göre bu tip İHA’lar, küçük, taşınabilir ve kolayca havada kalabiliyor. Küçük olmaları sonucu havada tespit edilmeleri de zorlaşıyor. Hedefi vurduktan sonra infilak ettiği için bunlar ‘intihar drone’ olarak da biliniyor. Shahed-136, 40 kilogram ağırlığında ve 2,5 metre genişliğinde üretildi. Bu İHA’ların tanesinin ortalama maliyetinin 20 bin dolar olduğu tahmin ediliyor.

İran ile gerilim

İran yönetimi ise Rusya’ya İHA sattığını reddediyor. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasser Kanaani, İran’ın Rusya’ya İHA gönderdiği iddialarını bir kez daha reddederek, “Savaşın tarafı olan ülkelere silah tedarik etmiyoruz” dedi. İran ve Ukrayna arasında bu nedenle bir gerginlik yaşanırken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir videoda, Rus kuvvetlerinin İran yapımı araçlarını Ukrayna’ya saldırmak için kullanması nedeniyle İran’ın Kiev Büyükelçisi Menuçehr Muradi’nin akreditasyonunun iptal edileceğini ve Kiev’deki İran diplomatik personelinin azaltılacağını ifade etmişti.

Öte yandan Zelenskiy, son saldırılarla ilgili yaptığı açıklamada, “Bütün gece ve bu sabah, düşman sivil nüfusu korkutmaya çalışıyor. Kamikaze insansız hava araçları ve füzeler tüm Ukrayna’ya saldırıyor. Kiev’de bir konut vuruldu. Düşman şehirlerimize saldırabilir ama direncimizi kıramaz. İşgalciler adil bir ceza alacak ve gelecek nesiller tarafından kınanacak. Zafer kazanacağız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Kiev’e kamikaze saldırısı

Moskova’da askere alım kotasının dolması üzerine sabah saatlerinde askerlik için şubeye giden bir kişi, öğleden sonra serbest bırakıldı. Genç adamın kız arkadaşı büyük sevinç yaşadı.

 Moskova’da asker kotası doldu!

Rusya’nın başkenti Moskova’da kısmi seferberlik için açılan askere alım şubelerinin ‘sürecin tamamlanmış olması’ nedeniyle dün kapatıldığı belirtildi. Kentte yeterli sayıda askere alımın gerçekleştiği ifade edilirken, evlere ve iş yerlerine gönderilmiş olan celplerin de geçerliliklerini yitirecekleri açıklandı. Seferberlik kararının alınmasının ardından, yüzbinlerce Rus vatandaşı ülkeden ayrılmak için kara yollarıyla sınırlara akın etmişti. Çok sayıda Rus ise Türkiye ve BAE’ye uçmak için fahiş bilet fiyatları ödemek durumunda kalmıştı.

Haberin Devamı

Rus savaş uçağı binanın üzerine düştü

Kiev’e kamikaze saldırısı

Rusya’ya ait bir Su-34 tipi savaş uçağı, ülkenin güneyindeki Azak Denizi kıyısında yer alan Yeysk şehrinde 9 katlı bir binanın üzerine düştü. Rusya Savunma Bakanlığı, eğitim uçuşu için kalkış yapan uçağın motorunun alev alması nedeniyle düştüğünü, 2 pilotun ise güvenli bir şekilde kurtulduğunu duyurdu. Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, uçağın üzerine düştüğü binada ilk belirlemelere göre 4 kişinin hayatını kaybettiğini, 25 kişinin de yaralandığını bildirdi.

İsrail silah verecek mi?

İsrail’in de Ukrayna’ya silah tedariğine başlaması gündemde. ABD’li yetkililerin Pazar günü İran’ın gizlice Rusya’ya karadan karaya füze tedarik etmeyi kabul ettiğini iddia etmesinin ardından İsrailli bakanlar, ülkenin Ukrayna’ya silah sevkiyatını destekleme zamanının geldiğini söyledi. İsrail Diaspora İşleri Bakanı Nachman Shai, “Ukrayna’nın da askeri yardım almasının zamanı geldi” dedi.
Bununla birlikte Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, İsrail’in Ukrayna’ya silah vermeye başlaması halinde bunun Rusya-İsrail ilişkileri için yıkıcı sonuçları olacağını vurguladı. Medvedev, “İsrail, Kiev rejimine silah tedarik edecek gibi görünüyor. Çok düşüncesiz bir adım. Ülkelerimiz arasındaki tüm hükümetlerarası ilişkileri yıkacak” dedi.