22.01.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:
FATMA GÜLÇİN KABASAKALLI - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 23 Ocak’ta son 3 yıl içinde 5’inci kez milletvekili genel seçimine gidiyor. Ülke, geçtiğimiz yıl 13 Ekim’de eski Başbakan Ersan Saner’in, video skandalının patlak vermesi sonrasında Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a istifasını sunmasından bu yana erken seçim hazırlığındaydı.
KKTC’de yarın yaklaşık 203 bin seçmenin, Cumhuriyet Meclisi’nin 50 temsilcisini seçmek üzere sandıklara gitmesi beklenirken, erken genel seçiminde 8 partiden toplam 400 adayın yanı sıra 3 bağımsız adayın yarışacağı bildiriliyor.
Ada’daki seçim atmosferini Milliyet’e aktaran Kıbrıslı gazeteciler Ahmet Tolgay ve Rasıh Reşat, koalisyon hükümetlerinin hayal kırıklığı yarattığını belirtirken, seçmenin temel beklentisinin ekonomide iyileşme olduğunu vurguladı. Gazeteciler, halkın seçim heyecanının ise düşük olduğuna dikkat çekiyor.
Gazeteci Ahmet Tolgay da, bu sürece, koalisyonlar nedeniyle gelindiğini kaydederek, “Bu koalisyonlara mahkum olmamız, hayrımıza olmuyor. Başkanlık sistemine geçişin çok uygun olacağı düşüncesindeyim” dedi. Tolgay, şöyle devam etti:
“Başkanlık sistemi olmuş olsa, istikrar sağlanacak ve koalisyonlardan kurtulacağız. Başkan, kendi kabinesini teknokratlardan oluşturacak, teknokrat kabine 5 yıl istikrarlı şekilde hizmet götürecek, istenilen reformlar yapılacak, yasalar geçirilecek. Şu anki durumda, reformlar ve seçim yasasında gerekli düzenlemeler yapılıp baraj yükseltilmediğinden önümüzdeki dönemde bizi yine koalisyonlar bekliyor. Koalisyonları beklerken, yine erken seçim kaygısı içindeyiz.”
Ulusal Birlik Partisi (UBP) ve Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) ikisi de tek başına iktidar vaadiyle yola çıktığını, ancak kendisinin yine koalisyon beklediğini aktaran Tolgay, bu koalisyonun büyük ortağının UBP olacağını kaydetti. Halkta seçim heyecanı olmadığının altını çizen Ahmet Tolgay, seçime katılımın düşük olacağını ve bunun demokrasi açısından sakınca teşkil ettiğini vurguladı.
‘TÜRKİYE DE RAHATSIZ’
Kıbrıslı gazeteci Rasıh Reşat da, 50 sandalyeli küçük bir parlamentoya sahip olduklarını hatırlatarak, “Bunun içinde başbakan dahil 11 kişilik bir yürütme çıkıyor. Dolayısıyla yasama, denetim ve yürütme birbirine giriyor, istikrarsızlık söz konusu oluyor. Koalisyon hükümetleri 26-27 milletvekiliyle kuruluyor ve meclisin açılıp kapanması, yasaların geçip geçmemesi gibi konularda bir kişi bile etkin olabiliyor” diye konuştu. 26 kişiyle çoğunluk elde edilse de, 26’ıncı kişinin başbakandan bile daha önemli hale geldiğini vurgulayan Reşat, “Aslında 26 adet başbakan oluyor. Bu, üçlü hatta dörtlü koalisyonlara sebebiyet veriyor. Bunların da istikrarlı ve uzun süreli olması da beklenemez haliyle” ifadelerini kullandı.
UBP’nin birinci parti çıkabileceğini ancak 26 sayısına ulaşmasının zor göründüğünü belirten Reşat, “Bir koalisyon ortağı almak durumunda, bu da bizi yine koalisyona götürecek” dedi. 1-1.5 yılda bir hükümetin değişmesinden Türkiye’nin de rahatsızlık duyduğunu dile getiren Rasıh Reşat, "Yine bizi bir koalisyon bekliyor ama çok geniş tabanlı bir koalisyon olmayacak gibi. Tek başına iktidar olmak için bizim parlamentoda yüzde 40’ın üstünde oya ihtiyaç var. Çok sayıda parti birer ikişer milletvekilleri çıkardıkları için, tek başına iktidar neredeyse imkansız gibi” değerlendirmesini yaptı.
39 YILDA 37 HÜKÜMET KURULDU
KKTC, 1983 yılında kurulduğundan beri 37 farklı hükümet iktidara geldi. Yarın da 15. milletvekili seçimleri gerçekleştirilecek. Ancak yasaya göre cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri 5 yılda bir yapılıyor. Seçimlere Ulusal Birlik Partisi (UBP), Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Demokrat Parti (DP), Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler (TKP-YG), Bağımsızlık Yolu, Yeniden Doğuş Partisi (YDP), Halkın Partisi (HP) ve Toplumcu Demokrasi Partisi katılıyor.
BAKAN ATAOĞLU KAZA GEÇİRDİ
KKTC Başbakan Yardımcısı, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Gazimağusa-Lefkoşa yolunda trafik kazası geçirdi. Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi'nde tedavi altına alınan Ataoğlu'nun beyin tomografisi çekildiği ve durumunun iyi olduğu öğrenildi.