04.07.2024 - 13:22 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
Derleyen: Ayşe Kısakürek Uzun zamandır kayıp olan ikiz kız kardeşler, sosyal medyada şans eseri birbirini buldu. Böylece birbirlerinden koparılmalarına yol açan yasadışı evlat edinme planı da gün yüzüne çıktı.
Gürcistanlı Elene Deisadze, 2022'de TikTok'ta zaman geçirirken kendisine tıpatıp benzeyen başka bir profille karşılaştı. Anna Panchulidze adındaki genç kız da tıpkı Elene gibi 19 yaşındaydı. İkili çok iyi anlaştı ve birbirleriyle arkadaş oldu. Anna üniversitede İngilizce okuyor, kız kardeşi Elene ise psikoloji mezunu.
Anna hikayelerini şu sözlerle anlattı:
"Kardeş olabileceğimizden şüphelenmeden arkadaş olduk ama ikimiz de aramızda özel bir bağ olduğunu hissettik."
Çok geçmeden evlat edinildiklerini ve korkunç bir operasyonun parçası olduklarını keşfettiler. Geçen yaz, her iki ebeveyn de birbirlerinden bağımsız olarak genç kadınlara evlatlık olduklarını söyledi. Bu, onların uzun zamandır yapmayı planladıkları bir açıklamaydı.
Anna şunları ekledi:
"Mutlu bir çocukluk geçirdim ama artık tüm geçmişim bir aldatmaca gibi geliyordu."
Giderek daha fazla konuştuktan sonra, geçen yıl DNA testi yaptırmaya karar verdiler. Bu da her ikisinin de tek yumurta ikizleri olduklarına dair şüphelerini doğruladı. Kız kardeşler, onlarca yıldır süren bebek kaçakçılığı skandalında yasa dışı olarak satılan on binlerce Gürcü çocuk arasında yer alıyor.
Gazeteciler ve kayıp akrabalarını arayan aileler tarafından ortaya çıkarılan plan, çoğuna öldüğü söylenen annelerden bebeklerin çalındığını ortaya çıkardı.
Daha sonra Gürcistan ve diğer ülkelerde evlat edinen ebeveynlere satıldılar. Yerel gazeteciler, yasa dışı evlat edinmelerin 50 yılı aşkın süredir gerçekleştiğini ve şoke edici şekilde sağlık çalışanları tarafından planlandığını ortaya çıkardı.
Plan, çocukları ebeveynlerinden almak için gizlice anlaşan doğum hastaneleri, kreşler ve evlat edinme kurumlarından oluşan bir ağı da içeriyordu. Personel doğum kayıtlarını tahrif etti ve bebekleri nakit karşılığında yeni ailelerin yanına yerleştirdi.
Anna artık kızgınlık hissetmediğini söyleyip şöyle devam etti:
"Hiçbir şekilde öfke hissetmiyorum, yalnızca beni yetiştiren insanlara büyük bir minnettarlık duyuyorum ve kendi kanından olan ailemi bulmanın mutluluğunu yaşıyorum."
Elene ve Anna'nın testi, ebeveynlerinden çalınan bebekleri yeniden bir araya getirmeye adanmış bir Facebook grubunu yöneten Gürcü gazeteci Tamuna Museridze'nin yardımıyla yapıldı.
Grubun hastane personelinin bebeklerinin doğduktan kısa süre sonra öldüğünü söylediği fakat yıllar sonra hayatta olabileceklerini keşfeden anneler de dahil olmak üzere 200 binden fazla üyesi var.
Museridze, evlat edinildiğini öğrendikten sonra kendi ailesini bulmak amacıyla 2021 yılında grubu kurdu. Çok geçmeden bebek satma operasyonunu ortaya çıkardı. Museridze, "Annelere bebeklerinin doğumdan kısa süre sonra öldüğü ve hastane mezarlığına gömüldüğü söylendi" dedi.
"Mutlu bir çocukluk geçirdim ama artık tüm geçmişim bir aldatmaca gibi geliyordu."
Yeni ebeveynler genellikle evlat edinmenin yasa dışı olduğunun farkında değildi ve onlara koşullar hakkında uydurma hikayeler anlatıldı. Museridze, "Ancak bazı insanlar, on yıl süren bekleme listelerinden kaçınmak için bilinçli olarak yasayı atlatmayı ve bir bebek satın almayı seçtiler" diye açıkladı.
Museridze, reformcu siyasetçi Mikheil Saakashvili'nin insan ticareti karşıtı tedbirlerinin sonunda bu planı bozmasına kadar, 1950 ile 2006 yılları arasında en az 120 bin bebeğin 'ebeveynlerinden çalınıp satıldığına' dair kanıtları olduğunu söylüyor.
Elene'yi üvey annesi Lia Korkotadze, kocasıyla birlikte evliliklerinden bir yıl sonra çocuk sahibi olamayacaklarını öğrenmeleri üzerine evlat edinmeye karar verdi. Üvey annesi, "Ancak inanılmaz derecede uzun bekleme listeleri nedeniyle yetimhaneden evlat edinmek neredeyse imkansız görünüyordu" dedi.
2005 yılında bir tanıdığı ona altı aylık bir bebeğin yerel bir hastaneden ücret karşılığında evlat edinilebileceğini söyledi. Korkotadze 'bunun aradığı şans olduğunu anladığını' söyledi ve kabul etti. Korkotadze, "Elene'yi doğrudan evime getirdiler" dedi ve 'yasadışı bir şey' olduğundan asla şüphelenmediğini ekledi.
İktidara gelen Gürcistan hükümetleri bu planı soruşturmak için birçok girişimde bulundu ve son 20 yılda çok sayıda tutuklama gerçekleştirdi.
İçişleri bakanlığı sözcüsü Tato Kuchava, Museridze'nin ifşaatlarına ilişkin 'soruşturmanın sürdüğünü' vurguladı fakat daha fazla ayrıntı vermeyi reddetti. Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze geçen hafta parlamentoda başkent Tiflis'in kaçakçılıkla mücadelede dünya liderleri arasında yer aldığını söyledi.
Ancak Museridze devletin tepkisinin yetersiz olduğunu düşünüyor:
"Hükümet çabalarımıza yardımcı olacak somut hiçbir şey yapmadı."