07.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
PELİN AYKIN - Azerbaycan bugün mevcut Cumhurbaşkanı İlham Aliyev dahil 7 adayın yarışacağı seçim için sandığa gitti. Söz konusu seçim, Azerbaycan’ın geçtiğimiz Eylül ayında düzenlediği askeri operasyonla Karabağ’da kontrolü yeniden ele geçirmesinin ardından ülkede 30 yıl aradan sonra ilk kez tüm topraklarda cumhurbaşkanı seçimi yapılması açısından önemli.
Ermenistan işgalinden kurtarılan Karabağ’daki bölgelerde 22 binden fazla kişinin oy kullanması bekleniyor. Karabağ’ın önemli kentlerinden olan Şuşa’nın yanı sıra bir zamanlar ayrılıkçı Ermeni yönetiminin “başkent” olarak kullandığı Hankendi, Hocalı, Fuzuli, Zengilan ve Laçın’da da sandık kuruldu.
6 bin 300’den fazla sandıkta yaklaşık 6.5 milyon seçmenin oy kullanacağı seçime yoğun katılımın olması beklenirken, 2003’ten beri Cumhurbaşkanı olan Aliyev’in yeniden seçilmesi öngörülüyor. Karabağ zaferindeki liderliği nedeniyle halk arasında onay oranını artıran Aliyev’in seçimi kazanarak iktidarını “perçinleyeceği” düşünülüyor.
ORTAM SAKİN
Seçimde Yeni Azerbaycan Partisi (YAP) tarafından aday gösterilen Cumhurbaşkanı Aliyev’in yanı sıra Milli Cephe Partisi Genel Başkanı Razi Nurullayev, Büyük Kuruluş Partisi Genel Başkanı Fazıl Mustafa, Büyük Azerbaycan Partisi Genel Başkanı Elşad Musayev, Bütün Azerbaycan Halk Cephesi Partisi Genel Başkanı Kudret Hasanguliyev ile bağımsız adaylar Zahid Oruç ve Fuat Aliyev yarışacak.
Öte yandan özellikle Bakü sokaklarında, çeşitli panoların yanı sıra işyerlerinin camlarına asılan poster ve ilanların dışında, seçime ilişkin aşırı bir hareketlilik göze çarpmadı.
SEÇİM NEDEN ERKENE ALINDI?
Cumhurbaşkanı seçiminin 7 yılda bir yapıldığı Azerbaycan’da son seçim 2018’de düzenlenirken, Aliyev, seçimin bir yıl erken yapılması kararını almıştı. Uluslararası İlişkiler Analiz Merkezi (AIR Center) Başkanı Cavid Veliyev, Cumhurbaşkanı Aliyev’in söz konusu kararı, Karabağ’ın işgalden kurtarılmasının ardından yeni bir döneme girilmesi ve ülkenin imajının değişmesi için aldığını söyledi.
Veliyev, seçimin ardından ülke kalkınması için yeni amaçların belirleneceğini ifade ederken, Aliyev’in, yeniden seçilmesi durumunda Türk Devletleri Teşkilatı’nın entegrasyonunu derinleştireceğini ve Türkiye ile ilişkileri geliştireceğini açıkladığını vurguladı. Türkiye’nin de yer aldığı Türk Devletleri Teşkilatı’na üye ülkelerin savunma iş birliği amacıyla belirli aralıklarla toplanmasının gündemde olduğunu belirten Veliyev, bunun Batı tarafından “Türk devletlerinin NATO’su mu kuruluyor?” endişesine neden olduğunu ifade etti.
Azerbaycan’ın Ukrayna’daki savaşın ardından Avrupa için önemli bir enerji kaynağı haline geldiğini belirten Veliyev ancak Batı’nın Ankara ile Bakü’nün gelişen ilişkisinden, bölgede artan gücünden rahatsız olduğunu söyledi. Veliyev, Avrupa’nın Rusya’yı, Ukrayna’daki savaş ve Ermenistan’a karşı mesafeli tutumunun Türkiye ile Azerbaycan’ı yakınlaştırması nedeniyle suçladığını savundu.