21.12.2008 - 12:09 | Son Güncellenme:
İngiltere'de yaşayan soyadları açıklanmayan Helen ve Matthew çifti bir bebek sahibi olmaya karar verdi. Ancak Matthew’in ailesindeki kadınlar üç kuşaktır 20’li yaşlarda meme kanserine yakalanıyordu. Doğacak bebeklerinin kız olması durumunda bu hastalığa yakalanma riski yüzde 80’di.
Çift bebeğin kanser olma ihtimaline karşı doktora başvurdu. University College Hastanesi uzmanları tüp bebek yöntemi ile anne adayından alınan yumurtaları kullanarak embryolar üretti. Bu embryolar incelenerek meme kanserine yol açan genleri taşıyıp taşımadıklarına bakıldı. Taşıyan embryonlar imha edildi. Taşımayanlardan seçilenler ise 27 yaşındaki kadının rahmine yerleştirildi.
Tıpta yeni sayfa
Böylece bebeğin kanserden arındırılmış olması garantilendi. Çift halen bebeklerinin cinsiyetini bilmiyor. Ancak bebek erkek dahi doğsa en azından meme kanseri genlerini çocuklarına geçirmeyecek. Üreme uzmanı Paul Serhal, “Kalıtsal olarak taşınan bir hastalığı önlemeyi başardık. Bu tıp tarihinde yeni bir sayfa açılmasına neden oldu” dedi. Uzmanlar her ne kadar bu yöntemin herkes için geçerli olmadığını dile getirseler de uygulama “ısmarlama bebek” tartışmalarını yeniden alevlendirdi.