DünyaKaliningrad tartışması

Kaliningrad tartışması

22.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Litvanya’nın Rus toprağı Kaliningrad’a bazı ürünlerin geçişine izin vermemesiyle tansiyon yükselirken, Rusya, NATO üyesi Litvanya’yı “ciddi sonuçlar” konusunda uyardı.

Kaliningrad tartışması

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal harekatı sürerken, Rusya’ya yönelik yaptırımlar Moskova’yı giderek daha fazla rahatsız ediyor. Son olarak Rusya’nın Baltık denizi kıyısında bulunan ve anakarayla bağlantısı bulunmayan toprağı Kaliningrad ile ilgili yaşanan gelişmeler yeni endişelere neden oldu.

Haberin Devamı

Litvanya, Avrupa Birliği’nin yaptırım kararları sonrası geçen hafta Kaliningrad’a girecek bazı ürünlerin tren yoluyla geçişine izin vermemeye başladı. Ancak bu durum, Rusya’da çok sert tepkiyle karşılandı. Rus yetkililer, küçük Baltık ülkesini “ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalabileceği” yönünde uyarırken, Rusya Dışişleri Bakanlığı, “ulusal çıkarlarını korumak için bazı adımlar atabileceğini” duyurdu. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise, “Bu kararın gerçekten eşi benzeri yok ve her şeyin ihlali anlamına geliyor” dedi. Peskov, “Rusya’nın artık Batı’ya güvenmeyeceğini” de söyledi.

NATO dahil olur mu?

Litvanya tarafı karar mercii olarak AB’yi gösterirken, Avrupa Komisyonu Sözcüsü Eric Mamer, Litvanya’nın AB kararlarını doğru yorumladığını açıkladı. NATO üyesi olan Litvanya’nın Rusya ile bu şekilde karşı karşıya gelmesi ise, endişe veriyor. Nitekim Ruslar, kendileri için büyük önem taşıyan Kaliningrad’a yönelik hamleleri bir “abluka” olarak algılarken, bu konu nedeniyle NATO ile Rusya’nın karşı karşıya gelme ihtimali korku yaratıyor.

Haberin Devamı

Kaliningrad neden önemli?

Kaliningrad aslen İkinci Dünya Savaşı sonuna kadar bir Alman kentiydi. Alman devleti Prusya’ya ait olan ve asıl ismi Königsberg olan kent, savaş sonrasında Sovyetler Birliği’nin kontrolüne girdi. Kentteki Almanları gönderen ve Rusları getiren Sovyetler, hakimiyeti sağladı. Sovyetlerin dağılması ve bölge ülkelerinin bağımsızlık ilan etmesi sonrası da kent, Rus toprağı olarak kaldı. Rusya’nın Baltık Denizi’ndeki donanmasının üssü Kaliningrad’da. Moskova daha önce de nükleer kapasitesi olan İskender balistik füzelerini Kaliningrad’a konuşlandırmıştı. Stratejik olarak Rusya için büyük önem taşıyan kentin Rus anakarası ile bağlantısı bulunmuyor.

Rus gazeteci Muratov Nobel ödülünü sattı

Rus gazeteci Dmitri Muratov, Nobel Barış Ödülü’nü açık artırmada 103,5 milyon dolara sattı. Yayımı durdurulan Bağımsız Novaya Gazeta’nın genel yayın yönetmeni Muratov, ödülün satışından elde edilen gelirin tamamının, savaş nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan Ukraynalı çocuklara yardım için kullanılacağını söyledi. Satıştan elde edilen gelir, UNICEF’e aktarılacak.