DünyaKahramanlar gibi...

Kahramanlar gibi...

17.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Suikast girişimini atlatan Donald Trump, Cumhuriyetçi Parti kongresinde kahramanlar gibi karşılandı. Trump’ın yarın yapacağı konuşmayı değiştirdiği ve daha ılımlı bir konuşma yapacağı öğrenildi.

Kahramanlar gibi...

ABD’de suikast girişimi sonrası Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kongresi’nde halkın karşısına ilk kez çıkan Donald Trump, büyük bir destek gördü. Wisconsin eyaletinin Milwaukee kentinde düzenlenen kongrede kulağı bandajlı bir şekilde salona giren Trump, destekçileri tarafından kahramanlar gibi karşılandı. Coşkulu kalabalık, bir ağızdan, Trump’ın silahlı saldırının hemen ardından söylediği ‘Fight’ (mücadele) sloganları attı. 

Haberin Devamı

Kongrede konuşma yapmayan Trump, destekçilerinin tezahüratlarına teşekkür etti ve duygulandı. Önceden Trump’a muhalefet eden bazı ünlülerin Kongre’de konuşmalar yaparak Trump’a desteklerini açıklamaları da dikkat çekti. Trump’ın, konuşmasını Perşembe günü yapması bekleniyor. Trump’ın daha önce hazırladığı konuşmayı yaşananlardan sonra değiştirdiği ve daha ılımlı bir konuşma yapacağı öğrenildi. 

Mavi yakayı hedefledi! 

ABD eski başkanı Donald Trump, 39 yaşındaki Ohio Senatörü J.D. Vance’i başkanlık seçimlerinde yardımcısı olarak seçtiğini duyurmuştu. Trump’ın bu kararının, başkanlık seçiminin işçi kesimin yaşadığı eyaletlerde kazanılacağına dair inancını ortaya çıkardığı ifade ediliyor. Trump’ın seçim taktiği bu eyaletleri almak olacak ve Ohio kökenli Vance bu konuda büyük önem taşıyor. Vance’in Pensilvanya, Michigan, Wisconsin, Ohio ve Minnesota’daki Amerikalı işçiler ve çiftçilere odaklanması bekleniyor. 

Haberin Devamı

İşçi sınıfı bir aileden gelen Vance, eskiden ülkenin atardamarlarından olan ancak şimdi ABD’nin en yoksul yerlerinden biri olan Apalaş kömür bölgesinde yetişti. ABD ordusunda medya ile ilişkiler bölümünde çalışan, Irak’ta görev yapan Vance, Yale Üniversitesi’nde hukuk eğitimi aldı. Beyaz işçi sınıfını anlatan kitabı büyük ilgi gördü. 

‘Aptal’ demişti! 

İlk dönemlerinde Trump’ı sert biçimde eleştiren, ona ‘Aptal’ deyip, ‘Hitler’e benzeten Vance, 2021’de 10 milyon dolarlık yardımla Senato yarışına katıldı ve ardından Trump hakkındaki açıklamalarından geri dönüş yaptı. Trump’ın sıkı bir destekçisi olan Vance, sözleri için özür diledi. Trump’ın desteğiyle 2022’de Senato seçimlerini kazandı ve Washington’daki önemli isimlerden biri haline geldi.  Yorumcular son yıllarda gösterdiği sadakatin Trump’ın kararında etkili olduğunu söylüyor. J.D Vance, dış politikada Trump’ın görüşleri tamamen paylaşıyor. Özellikle Ukrayna konusunda ABD’nin tutumunu sert biçimde eleştiriyor. Vance, İşçi Partisi’nin iktidara geldiği İngiltere için ise “nükleer silaha sahip ilk İslami ülke” benzetmesinde bulundu. 

Haberin Devamı

ABD basını: İran tehdidi vardı

ABD’li yetkililerin, İran’ın, eski ABD Başkanı Donald Trump’a suikast girişiminde bulunacağı yönünde istihbarat edindiği, bunun ardından ABD Gizli Servisinin son haftalarda Trump’ı korumaya yönelik ilave tedbirler aldığı iddia edildi. CNN’nin güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Trump’a suikast girişiminde bulunan Crooks’un, İran’ın planıyla bağlantılı olduğuna dair bir bulgu olmadığı belirtildi.

Son 48 saatinde ne yaptı?

Donald Trump’a suikast grişiminde bulunan ve olay yerinde öldürülen 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks’un saldırıdan önceki 48 saatte ne yaptığı ortaya çıktı. Bir emniyet yetkilisinin CNN’e verdiği bilgiye göre, Crooks, cuma günü üyesi olduğu bir atış poligonuna giderek atış talimi yaptı. Yetkili, Crooks’un ertesi sabah yapı market Home Depot’a giderek 5 metrelik merdiven ve bir silah dükkanından 50 mermi satın aldığını söyledi. 

Crooks, yaklaşık bir saatlik yolculuğun ardından Trump’ın mitingine geldi ve merdivenle çatıya tırmanıp saldırıyı gerçekleştirdi. Otomobilinde patlayıcı da bulunan Crooks’un, suikastı işlerken üzerinde bulunan vericilerle otomobilini patlatmayı ve suikast için dikkat dağıtmayı planlamış olabileceği üzerinde duruluyor. 

Haberin Devamı

Bu arada saldırganın nasıl çatıya çıktığıyla ilgili tartışmalar sürerken, Gizli Servis’in, o binayla ilgili yerel polisi görevlendirdiği öğrenildi. ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle, görevinden istifa etmeyeceğini söyledi. 

Kötü nişancıydı... 

Öte yandan Crooks’un, okulun atıcılık takımına katılmak istediği, ancak zayıf nişancılığı yüzünden takıma alınmadığı ortaya çıktı. “New York Post” gazetesine konuşan eski sınıf arkadaşları, Crooks’un okulun atıcılık takımının organize ettiği seçmelere katıldığını ama poligonda hiçbir hedefi vuramadığını anlattı. Uzmanlar, Trump’a sadece 130 metre uzaklıkta bulunan bir kişinin AR-15 tüfeği ile hedefi vurmasının çok kolay olduğunu ifade etmişti. 

Sorgulamalara ve araştırmalara karşın FBI halen Crooks’un neden bu suikast girişiminde bulunduğunu ortaya çıkarabilmiş değil.