DünyaJoe Biden’dan duygusal veda

Joe Biden’dan duygusal veda

21.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

ABD’de 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri için geri sayım sürerken, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in adaylığı resmen kabul edeceği 4 günlük Demokrat Parti Kongresi Chicago kentinde başladı.

Joe Biden’dan duygusal veda

Kongrede gözyaşları içinde sahneye çıkan ABD Başkanı Joe Biden’ı kalabalık, yaklaşık 4 dakika süren alkışlar ve tezahüratlarla karşıladı. Kızı Ashley Biden’ın konuşmasının ardından sahneye çıkan Biden, “Joe’yu seviyoruz” pankartlarını taşıyan delegeler tarafından uzun ve gürültülü bir alkış aldı. Ardından “Seni seviyorum Amerika” diyerek konuşmasına başladı. Biden kızı Ashley Biden’a sarılarak uzun süre ağladı. Veda konuşmasının bazı kısımlarında gözlerinin yaşlı olduğu görülen Biden “Sadece kazandığınız zaman ülkenizi sevdiğinizi söyleyemezsiniz” ifadelerini kullandı. Biden, ulusun ‘Amerika’nın ruhu’ için bir savaş içinde olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Konuşmasında Başkan adayı Donald Trump’ı eleştiren Biden, “Donald Trump Amerika’yı başarısız bir ulus olarak nitelendiriyor. Kaybettiğimizi söylüyor. Kaybeden o, tamamen yanılıyor” dedi. Biden konuşmasında uzun siyasi yolculuğuna da değindi. Kariyerinde bazı hatalar yaptığını, ancak elinden gelenin en iyisi için gayret gösterdiğini kaydeden Biden, “50 yıl boyunca, birçoğunuz gibi, ulusumuza kalbimi ve ruhumu verdim ve karşılığında Amerikan halkının desteğiyle birçok kez kutsandım” dedi. Siyasi kariyerinin ilk yıllarına ve başkan adaylığından çekilme sürecine atıfta bulunan Biden, “Senato’da olmak için gerçekten çok gençtim, çünkü henüz 30 yaşında değildim, başkan olarak kalmak için de çok yaşlıydım” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Minnettar kalacağız’

Kamala Harris’in harika bir başkan olacağını söyleyen Biden, “Çünkü en iyi başkanlarımızın çoğu gibi o da başkan yardımcısıydı” dedi. Biden hemen ardından “Bu bir şakaydı” diye ekledi. Harris’i başkan adayı olarak seçmenin “şimdiye kadar verdiği en iyi karar” olduğunu söyledi.

Kongrenin ilk gününde konuşması beklenmeyen Harris, sürpriz bir şekilde söz alarak Biden’a “Tarihi liderliğin için, ulusumuza ömür boyu ettiğin hizmetler için ve yapmaya devam edeceğin her şey için teşekkür ederim. Size sonsuza kadar minnettar kalacağız” sözleriyle teşekkür etti. Bir başka konuşma yapan isim olan Hillary Clinton ise, “Şimdi ABD tarihinde yeni bir başlık açıyoruz. Kamala, bizi ileriye taşıyacak karaktere, deneyime ve vizyona sahip” dedi. Clinton, Harris’i ABD’nin ilk kadın başkanı olarak, “cam tavanın diğer yanında” görmek istediğini vurguladı. Harris’in Demokrat Parti’nin başkan adaylığını Perşembe günü kabul etmesi planlanıyor.

Joe Biden’dan duygusal veda

‘Nükleer savaşa hazırlık yapın talimatı verdi’

New York Times (NYT) gazetesi, ABD Başkanı Biden’ın Amerikan ordusuna Rusya, Çin ve Kuzey Kore ile olası koordineli nükleer çatışmalara hazırlanma talimatı verdiğini ileri sürdü. Gazete, mart ayında onaylanan gizli bir belgenin içeriğinde Biden’ın “Çin tehdidine yeniden odaklanan gizli nükleer stratejiyi” onayladığını öne sürdü. Biden’ın ABD’nin caydırıcı stratejisini ilk kez özellikle Çin’in nükleer teknolojileri ve “silahlarının” hızla genişletmesine odaklanacak şekilde yeniden düzenlediği belirtilen haberde, ABD Başkanının Amerikan ordusuna Rusya, Çin ve Kuzey Kore ile olası koordineli nükleer çatışmalara hazırlanma talimatı verdiği iddia edildi. Her 4 yılda bir güncellenen belgenin “çok gizli” olduğu için elektronik kopyasının bulunmadığı vurgulanan haberde, belgenin basılmış kopyalarının sadece birkaç ulusal güvenlik yetkilisine ve Pentagon’daki üst düzey komutanlara verildiği aktarıldı. Haberde, ABD Güvenlik Konseyi’nin silah kontrolü ve kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesinden sorumlu kıdemli direktörü Pranay Vaddi’nin haziranda bu belgeye atıfta bulunduğu da anımsatıldı.