Dünyaİtalya’da sandıktan koalisyon çıktı

İtalya’da sandıktan koalisyon çıktı

06.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İtalya’da popülist Beş Yıldız Hareketi tek başına en çok oyu alan parti olsa da, mutlak çoğunluğa ulaşamadı. Merkez sağ ittifakı ise toplamda en yüksek oy oranına erişerek seçimin galibi oldu. Ülkeyi zorlu bir koalisyon süreci bekliyor.

İtalya’da sandıktan koalisyon çıktı

İtalya’da Temsilciler Meclisi ve Cumhuriyet Senatosunun yeni üyelerini belirlemek için önceki gün yapılan seçimin galibi yüzde 37,2 oyla merkez sağ ittifakı oldu. İttifak, eski Başbakan Silvio Berlusconi’nin Forza Italia Partisi, aşırı sağcı Lig, aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri ve Biz İtalya’yla partilerinden oluşuyor.

Haberin Devamı

İtalya’da sandıktan koalisyon çıktı
İtalya İçişleri Bakanlığının güncellediği resmi olmayan sonuçlara göre, merkez sağ ittifakı oyların yüzde 37,2’sini alırken, seçime tek başına giren 5 Yıldız Hareketi (M5S), yüzde 32 oy oranına ulaştı. Halihazırda hükümette bulunan merkez sol ittifakının oy oranı ise yüzde 22,9’da kaldı. Bir önceki seçime göre, merkez sol ittifakının oyları düşüş gösterirken merkez sağ ittifakı ve M5S oylarını artırdı.

Popülistler kazandı

Seçime ittifakların dışında tek başına katılan M5S, yüzde 8’lik artışla seçimde en çok oyu alan parti oldu. Beş Yıldız Hareketi’nin başbakanlık adayı Luigi Di Maio, dün yaptığı basın toplantısında zafer ilan etti. Di Maio, sonuçların kendisinin İtalya’nın yeni lideri olması gerektiğini gösterdiğini belirti. Ancak Di Maio hakkında ülkedeki soru işaretleri devam ediyor. Geçen yasama döneminde Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcılığı yapan 31 yaşındaki Luigi Di Maio, üniversite eğitimini tamamlamamış ve 26 yaşında parlamentoya ilk kez girmesine kadar düzenli bir işte çalışmamış bir isim. Partinin kurucusu olan Beppe Grillo’nun sert söyleminden daha ılımlı bir tonda konuşan Di Maio, halka yakın bir görüntü çiziyor. Merkez sağ ittifakında ise Matteo Salvini’nin aşırı sağcı Lig Partisi yüzde 17,7, eski Başbakan Silvio Berlusconi’nin Forza Italia Partisi yüzde 13,9, Giorgia Meloni’nin aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri Partisi yüzde 4,3 ve Raffaele Fitto’nun Biz İtalya’yla Partisi yüzde 1,3 olmak üzere yüzde 37,2’lik oy oranına ulaştı. Seçimin en dikkati çekici sonuçlarından biri, merkez sağ ittifakında Salvini’nin aşırı sağcı Lig Partisinin, Berlusconi’nin Forza Italia Partisini yaklaşık yüzde 4’lük farkla geçerek ittifakın birinci partisi konumuna gelmesi oldu. Göçmen karşıtı partinin lideri Salvini, dün yaptığı basın toplantısında ‘Hükümet bizim hakkımız ve görevimiz’ ifadesini kullandı. Salvini, ‘İtalya’nın Euro’ya geçişinin bir hata olduğunu’ tekrarlarken, ekonomi çevrelerinin korkmasına gerek olmadığını belirtti. Önceki seçimde yüzde 75,20 olan katılım oranı, bu seçimde yüzde 73 oldu.

Haberin Devamı

İtalya’da sandıktan koalisyon çıktı

Haberin Devamı

Renzı’nin hüsranı

Resmi olmayan sonuçlara göre, halihazırda iktidardaki koalisyon hükümetinin büyük ortağı ve eski başbakan Matteo Renzi liderliğindeki Demokrat Parti (PD) yüzde 18,9, Emma Bonino’nun Avrupa Partisi yüzde 2,5 ve diğer partiler yüzde 1,5 olmak üzere merkez sol ittifakı yaklaşık yüzde 22,9 oy aldı. Renzi dün yaptığı açıklamada, çok net bir yenilgi aldıklarını, bu yenilginin Demokrat Parti için yeni bir sayfa açılması anlamına geldiğini ifade etti. Renzi, “Demokrat Parti’nin liderliğini bırakmam gerektiği açık” diyerek, genel sekreterlik görevinden ayrılacağını açıkladı.

İtalya’da sandıktan koalisyon çıktı
Şimdi ne olacak?

Seçim sonuçlarına göre, hiçbir parti ve ittifak, tek başına hükümeti kuracak çoğunluğa erişemiyor. Merkez sağ ittifak içinde en çok oyu alan partinin aşırı sağcı Matteo Salvini liderliğindeki ‘Lig’ olması yeni sorunları beraberinde getiriyor. Salvini, partisinin Forza Italia’dan daha fazla oy alması durumunda kendisinin başbakan olacağını açıklamıştı. Ancak şimdi gerçekleştirilecek koalisyondan her sonuç çıkabilir. Zira koalisyonun anahtarını seçimde en çok oyu alan Beş Yıldız Hareketi tutuyor. İtalyan basınında seçim sonuçlarının bir çıkmaza yol açtığı ve yeni bir seçimin kaçınılmaz olduğu yönünde yorumlar yapılıyor. Yaşanan durum hakkında ‘siyasi kördüğüm’ ifadesi kullanılıyor. AB içinde de endişeli bir bekleyiş var.