Dünyaİsveç gözden geçirecek

İsveç gözden geçirecek

09.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kur’an-ı Kerim eylemlerine izin verdiği için Türkiye’nin de büyük tepkisini çeken İsveç, bu tür eylemlerle ilgili yasaları yeniden gözden geçirdiklerini bildirdi. Ülkenin Adalet Bakanı, bunun yasaklama anlamına gelmediğini ima etti.

İsveç gözden geçirecek

Son dönemde birbiri ardına Kur’an-ı Kerim yakma eylemleriyle gündeme gelen ve bu tür eylemlere izin verdiği gerekçesiyle Türkiye dahil pek çok ülke tarafından eleştirilen İsveç hükümetinin, konuyu kendi içinde yeniden ele almaya başladığı bildiriliyor. Nitekim İsveç Adalet Bakanı Gunnar Strömmer, hükümetin Kur’an-ı Kerim ve diğer kutsal kitapların yakılması eylemlerinden kaçınmayı amaçlayan yasa üzerinde değişiklik yapılıp yapılmamasını değerlendirdiğini kaydetti.

Haberin Devamı

İsveç merkezli “Aftonbladet”e konuşan Strömmer, hükümetinin, kutsal kitapların yakılmasına izin veren yasayı tartışmaya açtığını kaydetti. Son olarak Kurban Bayramı’nın ilk gününde Irak kökenli bir kişi tarafından Kur’an-ı Kerim yakıldığını hatırlatan Strömmer, bunun ardından pek çok tehditler aldıklarını, gerek ülke içinde gerekse de Almanya’da, İsveç hedeflerine karşı eylem hazırlığında olan kişilerin yakalandığını kaydetti. Bu tür eylemlerin, ülkenin tehdit algısını artırdığını kaydeden Strömmer, “Kur’an yakma olaylarının ulusal güvenliğimize yönelik tehditler oluşturduğunu görmekteyiz... Bu ve benzeri eylemler, İsveç’i şiddetin hedefi haline getiriyor” dedi. Strömmer, “Hukuki durumu incelememiz gerektiği açıktır. Çalışma devam ediyor. Mevcut düzenin iyi mi olduğunu yoksa yeniden mi değerlendirilmesi gerektiğine dair karar vermeliyiz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İsveç Adalet Bakanı, bununla birlikte, bunun sonucunda söz konusu eylemlere kesinlikle bir yasaklama getirileceğine dair kesin bir ifade kullanmaktan kaçınırken, değerlendirmelerin ne zaman sonuçlanacağına ilişkin de tarih vermedi. Strömmer, “Değerlendirmeler, ‘gerektiği kadar sürede’ tamamlanacak” derken, içinde bulunulan süreç nedeniyle, bunun aslında bir an önce sonuçlanmasının yerinde olacağını da ima etti.

NATO üyelik süreci ve Ukrayna savaşına da gönderme yapan Strömmer, “Ülke olarak çok kırılgan, hassas bir dönemden geçiyoruz. Yakın çevremizde savaşlar ve Çin, Rusya gibi hayli müdahaleci ülkeler var. Dolayısıyla kendimizi korumamız gerekiyor. Söz konusu olay, bir hayli karmaşık, çünkü ifade özgürlüğünü de korumak zorundayız” ifadelerini kullandı.

Tepki toplamıştı

İsveç’in başkenti Stockholm’de Irak uyruklu Salvan Momika, Kurban Bayramı’nın ilk günü bir cami önünde ve polis koruması altında Kur’an-ı Kerim yakmıştı. Provokatif eyleme, başta Türkiye ve diğer Müslüman ülkeler olmak üzere dünyanın dört bir yanından tepki gelmişti. Irak, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fas’ın da aralarında bulunduğu birçok ülke, protesto için İsveç büyükelçilerini geri çağırmıştı.

Haberin Devamı

Danimarka’da aşırı sağcı Sıkı Yön Partisi’nin (Stram Kurs) lideri Rasmus Paludan da birçok kez İsveç’te Kur’an-ı Kerim yakma eylemi gerçekleştirmişti. İsveç’te mahkeme, polisin Kur’an yakma eylemlerini engellemesinin önüne geçen bir karara imza atmıştı.