01.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
Roma Katolik Kilisesi’nin 265. lideri, eski Papa 16. Benedikt, 95 yaşında hayatını kaybetti. 2005-2013 yılları arasında papa olan Benedikt’in Vatikan’daki Mater Ecclesiae Manastırı’nda öldüğü bildirildi.
Bir süredir sağlık sorunları olduğu bilinen Benedikt’in cenaze töreninin 5 Ocak’ta Vatikan’daki San Pietro Meydanı’nda düzenlenmesi beklenirken, eski papanın naaşının Pazartesi gününden itibaren San Pietro Bazilikası’nda ziyarete açılacağı belirtildi. Vatikan’daki Aziz Petrus Bazilikası’na defnedilecek olan Benedikt’in cenazesini, aynı zamanda iyi dostu olan Papa Françesko’nun yönetmesi bekleniyor. Bu gerçekleşirse, kilisenin 2 bin yıllık tarihinde ilk kez görevdeki bir papa selefinin cenazesini yönetecek.
Almanya doğumlu
Öte yandan, “Joseph Aloisius Ratzinger” adıyla 1927’de Almanya’nın güneyindeki Marktl köyünde doğan Benedikt’in 8 yıllık papalık dönemi, pek çok ilklere ve tartışma yaratan gelişmelere sahne oldu. Sağlık sorunlarını gerekçe göstererek görevinden ayrıldığında 600 yılda istifa eden ilk papa olan Benedikt, aynı zamanda bin yıldır seçilen ilk Alman papa unvanını almıştı. İkinci Dünya Savaşı sırasında gençken zorla Hitler Gençliği’ne kaydolan Benedikt, Müttefikler tarafından kısa bir süre savaş esiri olarak tutuldu ancak hiçbir zaman Nazi partisinin bir üyesi olmadı.
“Yönetim ve karar vermede kararlılık eksikliğini” kabul eden zayıf bir yönetici olarak görülen Benedikt’in 8 yıllık dönemine, yanlış adımlar ve bir “sızıntı” skandalı damgasını vurdu. İslam’ın doğası gereği şiddet içerdiğini öne süren Benedikt, Müslümanları düşmanlaştırdı. Bir Holokost inkarcısını rehabilite ederek Yahudileri kızdıran eski papa, AIDS ile mücadelede prezervatif kullanımının sorunu yalnızca daha da kötüleştirdiğini söyleyerek uluslararası tartışmaya yol açtı.
‘Vatileaks’ skandalı
2012 “Vatileaks” skandalı, papalığının “çökmesine” yardımcı oldu. Benedikt’in yardımcısı Paolo Gabriele, Vatikan içindeki yolsuzluğu ve “kan davasını” ortaya çıkaran gizli belgeleri sızdırdı. Benedict, sağlık durumunun papalığın tüm sorumluluğu taşımasını engellediği için geri çekildiğini söyledi ancak, istifasının arka planında bu skandalın olduğu iddia edildi.
Ayrıca papalık döneminde pek çok kez çocuk istismarı iddialarıyla karşı karşıya gelen Benedikt, olaylarla ilgili soruşturma talimatı verdi. Benedikt, İsa’nın Lejyonerleri Katolik tarikatının kurucusu ve Kilise’nin en kötü şöhretli isimlerinden biri olan merhum Peder Marcial Maciel’e karşı harekete geçerek onu disipline etti. 2022’de Almanya’da yayınlanan bağımsız bir rapor, Benedict’in 1977 ile 1982 yılları arasında Münih Başpiskoposu olduğu sırada 4 cinsel taciz davasında harekete geçmediğini iddia etti. Benedikt, kişisel mektubunda hataların meydana geldiğini kabul etti.
Benedikt, emekli olduktan sonra dikkat çekmemeye söz vermesine rağmen, yazılar yazdı, röportajlar verdi ve Papa Françesko’ya karşı çıkan muhafazakarları kendisine çekti. Onun papalıktan isteyerek istifa ettiğini kabul edemeyen bazı sadık kişiler, Benedikt’i papa olarak görmeye devam etti. Benedikt’in beyaz giymeye devam etmesi ve ortaya çıkan iki papa karışıklığı, “fahri papa” olarak bilinmeyi seçtiği yönünde iddiaya neden oldu. Ortaya çıkan kutuplaşma, hem muhafazakarların hem de liberallerin, eski papaların işlevlerini ve statülerini düzenlemek için Kilise yasasında değişiklik çağrılarına yol açtı.