Dünyaİsrail’le Hizbullah ortamı kızıştırdı!

İsrail’le Hizbullah ortamı kızıştırdı!

26.08.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Ortadoğu’da ortam, bu kez de İsrail’le Hizbullah’ın karşılıklı saldırılarıyla yeniden ısıttı. İsrail ordusu saldırı Hizbullah hedeflerini 100 savaş uçağıyla bombalarken, Hizbullah da 300’den fazla roketle karşılık verdi.

İsrail’le Hizbullah ortamı kızıştırdı

Ortadoğu’da zaten gergin ve sıcak olan ortam, İsrail’le Hizbullah’ın dün düzenledikleri karşılıklı saldırılarla yeniden kızıştı. İsrail 100 savaş uçağıyla Hizbullah hedeflerini bombalarken, Hizbullah da yaklaşık 320 roket ve insansız hava aracıyla karşılık verdi.

Haberin Devamı

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, Pazar sabahı yaptığı açıklamayla Hizbullah’ın ülkesine yönelik geniş çaplı saldırı hazırlığında olduğunu öne sürdü, “meşru müdafaa olarak” Lübnan’ın güneyine savaş uçaklarıyla saldırı düzenlediklerini açıkladı. Yaklaşık 100 kadar savaş uçağının aynı anda katıldığı saldırılar sırasında 3 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. 

Hizbullah da, bunun üzerine 320’den fazla Katyuşa roketi fırlattığını, 11 İsrail askeri üssü ve kışlasını vurduğunu duyurdu. İsrail’de vurulan bölgeler arasında Meron üssü ve işgal altındaki Golan Tepeleri de vardı. Hizbullah, IDF’nin saldırısından kısa süre önce, Temmuz sonunda grubun üst düzey komutanlarından Fuad Şükür’ün Beyrut’ta öldürülmesine yanıt olarak İsrail’e büyük çaplı bir insansız hava aracı saldırısı başlattıklarını bildirmişti.

Haberin Devamı

OLAĞANÜSTÜ HAL

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dün güvenlik kabinesini toplantıya çağırdı, Savunma Bakanı Yoav Gallant’ da saldırıları Tel Aviv’deki IDF askeri üssünden yönetti. Ben Gurion havalimanı bir süreliğine trafiğe kapatılırken, ülke çapında 48 saatlik olağanüstü hal ve “özel durum” ilan edildi. Uluslararası 10 havayolu şirketinin ise, güvenlik gerekçesiyle İsrail seferlerini iptal ettiği belirtildi.

Başbakan Netanyahu, “Ülkemizi korumak için her şeyi yapmaya kararlıyız. Basit bir kuralı izlemeye devam ediyoruz: Kim canımızı yakarsa biz de onun canını yakarız” dedi. Netanyahu, Hizbullah’ın roket ve insansız hava araçlarıyla (İHA) planladığı saldırıyı “boşa çıkardıklarını ancak bunun hikâyenin sonu olmadığını” ifade etti.  İsrail Dışişleri Bakanı Katz ise, “Topyekûn bir savaş istemiyoruz ancak vatandaşlarımızı korumak için ne gerekiyorsa yapacağız” açıklamasını yaptı.

İsrail’le Hizbullah ortamı kızıştırdı

İsrail, Hizbullah’a ait bir İHA’nın nasıl etkisiz hale getirildiğine ilişkin video görüntülerini basına dağıttı.

‘KIRMIZI ÇİZGİLERİ AŞTI’

Hizbullah lideri Nasrallah ise, İsrail’in tüm kırmızı çizgileri aştığını, çok sayıda Lübnanlı sivili öldürdüğünü belirterek, “İntikam almaktan vazgeçmedik, bu ilk aşamaydı... Operasyonumuz başarıyla sonuçlandı. Onlar için istihbarat yenilgisiydi… Saldırının tekrarını gerçekleştireceğiz” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Bu arada Amerikan basını, ABD’nin “önleyici” saldırıya dair önceden bilgilendirildiğini yazarken, durumu yakından izlediği belirtilen Başkan Joe Biden, ülkesinin İsrail’in yanında olduğunu kaydetti.

FİDAN İRANLI MEVKİDAŞIYLA GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran’ın yeni Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ile telefonda görüştü. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Fidan, Erakçi’ye yeni görevinde başarılar dilerken, görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra Gazze’deki durum ve bölgedeki gelişmeler ele alındı. İran’da geçen ay göreve başlayan Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın kabine için önerdiği kişiler arasında bulunan Erakçi, eski cumhurbaşkanı Hasan Ruhani döneminde Dışişleri Bakan Yardımcısı ve nükleer müzakerelerde başmüzakereci olarak görev yapmıştı.

İsrail’le Hizbullah ortamı kızıştırdı

CANLI KALKAN YAPTIKLARI FİLİSTİNLİ HAYATINI KAYBETTİ!

İsrail ordusunun yaraladığı ve askeri aracın ön kısmına bağlayıp canlı kalkan olarak kullandığı 19 yaşındaki Filistinli gencin yaşamını yitirdiği bildirildi. Filistin Esirler Cemiyeti’nin açıklamasında, Tulkerim’in kuzeydoğusundaki Sayda beldesinden Zahir Tahsin Raddad’ın, İsrail’deki Meir Hastanesi’nde hayatını kaybettiği belirtildi. Açıklamada, İsrail askerlerinin 23 Temmuz’da Raddad’ı ateş ederek yaraladığı ve askeri aracın ön kısmında kalkan olarak kullandığı belirtildi. Raddad’ın ölümüyle, Gazze Şeridi’ne saldırıların başladığı 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail hapishanelerinde ölen Filistinlilerin sayısı 23’e yükseldi. Bu arada İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda son 10 günde 400 Filistinli hayatını kaybettiği belirtiliyor. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte Gazze Şeridi’nde 71 kişinin yaşamını yitirdiğini, 112 kişi de yaralandığı belirtti.

Haberin Devamı

NETANYAHU’NUN İSTİFASI İÇİN GÖSTERİ

İsrail’in Tel Aviv kentinde toplanan İsrailliler, Gazze Şeridi’nde ateşkes, esir takası anlaşması ve Binyamin Netanyahu liderliğindeki hükümetin istifası talebiyle gösteriler düzenledi. Ellerinde İsrail bayrakları bulunan göstericiler, Başbakan Netanyahu ve hükümetindeki siyasetçiler aleyhinde pankart, afiş ve dövizler taşıdı.