Dünya"İsrail'in İran'a karşı saldırısı 5 Kasım'dan önce olacak" iddiası

"İsrail'in İran'a karşı saldırısı 5 Kasım'dan önce olacak" iddiası

16.10.2024 - 17:57 | Son Güncellenme:

CNN'e konuşan Amerikalı yetkililer İsrail'in İran'a planladığı karşı saldırının 5 Kasım'da yapılacak ABD seçimlerinden önce olmasını beklediklerini söyledi. İsrailli yetkililer dün, planı netleştirmişti.

İsrailin İrana karşı saldırısı 5 Kasımdan önce olacak iddiası

Amerikalı yetkililer İsrail'in İran'ın 1 Ekim'deki füzeli saldırısının ardından karşı saldırı planlarına başlamıştı. Amerikalı askeri kaynaklar CNN'e yaptıkları özel açıklamada İsrail'in saldırıyı 5 Kasım'daki ABD başkanlık seçimlerinden önce yapmasını beklediklerini söyledi. Yetkililer, İsrail'in zaman çizelgesinin direkt olarak ABD'nin seçim tarihiyle bağlantılı olmadığını da öne sürdü. CNN, haberinde buna karışılık İsrail Başbakanı Binjamin Netanyahu'nun ABD politikasına oldukça bağlı olduğunu ve ABD ile ilişkilere bir politik karmaşa sokmak istemediğini belirtti. Habere göre Ortadoğu'daki büyüyen gerilim Amerika seçimleri için de öne çıkan mevzulardan biri. Mevcut başkan Joe Biden ve Demokrat Parti Başkan Adayı Kamala Harris, sorunu etkili yaklaşamama konusunda eleştiriliyor.

Haberin Devamı

THAAD VE ABD ASKERLERİ İSRAİL'DE

Öte yandan ABD'den 100 asker uzun açılımı Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunma olan THAAD sistemiyle birlikte İsrail'e giriş yapıp, bataryaları kurmaya başladı. ABD'nin İsrail çıkarması, Orta Doğu'da Washington'ın savaşa direkt müdahil olacağı şeklinde yorumlanıyor.

 

İSRAİL YETKİLİLER DÜN TOPLANDI

İsrailli üst düzey yetkililer dün yaptıkları basına kapalı toplantıda İran'a yapılması planlanan saldırının detaylarını görüşmüştü. İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göre, Başbakan Binjamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant öncülüğündeki güvenlik istişareleri toplantıları sonucunda, İran'a yapılacak İsrail saldırısının kapsamı ve zamanı üzerinde anlaşmaya varıldı. Saldırı için plan dünden bu yana kabine onay sürecinde. Öte yandan yine İsrail yerel basınında çıkan bir başka habere göre Savunma Bakanı Gallant, Tahran'ın füze saldırısına "yakında karşılık vereceklerini" söylerken ekledi: "İran'a verilecek yanıt kesin ve ölümcül olacak." İran, 1 Ekim'de İsrail'e yaklaşık 200 füzeyle saldırıda bulunmuştu. Tel Aviv yönetimi, İran'ın bu saldırısına karşılık verileceğini duyurmuştu.