Dünyaİsrail’in hedefi İran’daki nükleer tesisler

İsrail’in hedefi İran’daki nükleer tesisler

03.10.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran’ın füze saldırısı sonrasında, aralarında Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Silahlı Kuvvetler Başkanı Herzi Halevi’nin de bulunduğu güvenlik şefleriyle bir toplantı gerçekleştirdi.

İsrail’in hedefi İran’daki nükleer tesisler

Önceki gece İran saldırısı sırasında kabine toplantısı “sığınakta” yapılmıştı. Ancak son toplantı Tel Aviv’deki Savunma Bakanlığı’nda gerçekleşti. Netanyahu, İran’ın “büyük bir hata yaptığını ve bedelini ödeyeceğini” söyledi.

Haberin Devamı

‘Güçlü karşılık’

İsrail basını, toplantıda, ABD ile koordine edildikten sonra İran’a “güçlü bir karşılık” verilmesi kararı alındığını duyurdu. Kanal 12’deki haberde İran’daki “stratejik bölgelerin” hedef alınmasının planlandığı belirtildi. İsrail medyasında bu hedeflerin, İran’ın petrol sondaj kuleleri ve nükleer tesisleri olabileceği belirtiliyor.

Biden: Orantılı olsun

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’in İran’a ait nükleer tesislere olası saldırısını desteklemediğini ve Tahran’a “orantılı” karşılık vermesi gerektiğini söyledi. İran’a verilecek karşılık konusunda İsrailli muhataplarıyla görüştüklerini belirten Biden, “İran çok yoldan çıktı” yorumunu yaptı.

Katar’da bulunan İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ise Hamas lideri İsmail Haniye’nin Tahran’da suikaste uğramasını hatırlatarak, “İsrail konuğumuza yönelik suikast gerçekleştirerek bizi yanıt vermek zorunda bıraktı” ifadelerini kullandı. Pezeşkiyan, İsrail’in İran’a misilleme yapma ihtimaline dair de “İsrail eğer karşılık verirse yanıtımız daha sert olur” dedi.

Haberin Devamı

Tahran bu kez yeni taktik mi uyguladı?

İran’ın önceki gün fırlattığı füzelerin bazılarının, bu kez İsrail’in “geçilemez” olarak nitelenen “Demir Kubbe” ve diğer hava savunma sistemini delmesi çeşitli yorumlara neden oldu. Nitekim İran’ın Nisan’da fırlattıklarının aksine bu kez füzelerin bazılarının, İsrail’de bir üsse isabet ettiği ve bazı binalarda tahribata neden olduğu doğrulandı.

Uzmanlar, Demir Kubbe’nin bir sınırı ve kapasitesi olduğuna dikkat çekerek, İran’ın saldırısının bu sistemin sınırını aşmış olabileceğini dile getiriyor. Nitekim sistemi, daha fazla füze göndererek aşmak mümkün. İran’ın, bu kez daha fazla roket fırlattığını hatırlatan uzmanlar, aynı zamanda ilk kez kullanılan hipersonik “Fatih-1” füzelerinin daha gelişmiş olduğunu, yüksek manevra kabiliyetiyle füze savunma sistemlerinin fırlattığı roketlerin etrafından dolaşabildiğini kaydediyor.