27.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Güney Afrika’nın İsrail’i soykırımla suçlayarak açtığı davada acil bir karar alan Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) yargıçları, İsrail’in Refah’a yönelik saldırısını derhal durdurmasını emrederken, saldırılar ısrarla devam ediyor. İsrail’den gelen açıklamalar da, Tel Aviv’in, kendi değerlendirmeleriyle Refah’taki operasyona “kılıf” aradığı izlenimi veriyor.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi, “N12” televizyonuna verdiği demeçte, “Bizden istedikleri Refah’ta soykırım yapmamamız. Soykırım yapmadık ve yapmayacağız” ifadelerini kullandı. Hanegbi, Refah’a yönelik saldırının devam edip etmeyeceği sorusu üzerine de, “Uluslararası hukuka göre kendimizi savunma hakkımız var. Bunun kanıtı da mahkemenin kendimizi savunmaya devam etmemizi engellememesi” yanıtını verdi. Şarku’l-Avsat’ın haberine göre, adının açıklanmasını istemeyen bir başka İsrailli yetkiliyse, UAD kararının üslubuna dikkat çekerek, “Refah operasyonuna ilişkin karar genel bir karar değil” dedi.
UAD Başkanı Navaf Selam kararı açıklarken, “İsrail devleti, Refah kentine yönelik askeri saldırılarını ve Gazze Şeridi’ndeki Filistin toplumunun kısmen ya da tamamen fiziksel olarak yok olmasına yol açabilecek yaşam koşullarını dayatabilecek her türlü eylemi derhal durdurmalıdır” ifadelerini kullanmıştı. İsrailli yetkiliyse, bu ifadenin tüm askeri eylemleri yasaklamadığını belirtti.
SİLAH AMBARGOSU
Bu arada Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, UAD’nin. Refah’taki saldırıların durdurulması kararına rağmen buna devam eden İsrail’e silah ambargosu uygulanması ve diplomatik ilişkilerin kesilmesini istedi.
Albanese, “X” hesabından yaptığı değerlendirmede, İsrail’in, UAD’nin kararına rağmen Refah’a saldırılarını yoğunlaştırdığını, bu bölgede mahsur kalanlardan aldığı haberlerin “dehşet verici” olduğunu vurguladı. Albanese, “Emin olun, İsrail, biz durdurana kadar bu çılgınlığı durdurmayacak. UAD’ye üye devletler, İsrail saldırılarını durduruncaya kadar yaptırım ve silah ambargosu uygulamalı, İsrail ile diplomatik, siyasi ilişkileri askıya almalı” ifadelerini kullandı.
Bağımsız Filistin devletini tanıyacağını söyleyen İspanya’nın Savunma Bakanı Margarita Robles ise, yaptığı açıklamada, İsrail kuşatması altındaki Gazze’deki savaşın “gerçek bir soykırım” olduğunu söyledi. Bir etkinlikte değerlendirmelerde bulunan Robles, “Gazze Şeridi’nde yaşananları görmezden gelemeyiz, ki Gazze’de yaşananlar gerçek bir soykırımdır” diye konuştu.
İsrail, Hollanda’nın Lahey kentinde alınan kararı görmezden geleceğini belirtmesine rağmen, Avrupa’dan da, bu karara uyulması konusunda baskı geldi. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail’in UAD kararlarına uymamasıyla ilgili olarak, “Ahlaki ve siyasi güvenilirliğimiz risk altındadır” dedi.
LEYEN İÇİN SUÇ DUYURUSU
İsviçre merkezli sivil toplum kuruluşu Cenevre Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (GIPRI) ise, İsrail’in Gazze’de işlediği savaş suçları ve insanlığa karşı suçlara askeri, iktisadi, diplomatik ve siyasi destek vermekle suçladığı Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen hakkında da Uluslararası Ceza Mahkemesine suç duyurusunda bulundu.
İSRAİL ÇADIRLARI BOMBALADI: 40 ÖLÜ
İsrail savaş uçakları, Refah’ın kuzeybatısında Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) depolarının bulunduğu bölgenin yakınında yaşayan yerinden edilmiş Filistinlilerin çadırlarını bombaladı. Saldırıda kadın ve çocukların da bulunduğu en az 40 Filistinli hayatını kaybetti. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik saldırıya ilişkin açıklamasında İsrail’in “Filistinlilerin yaşadıkları çadırları bombalayarak ve masum sivilleri diri diri ateşe vererek katletmesini lanetliyoruz” ifadesini kullandı.