10.05.2024 - 11:32 | Son Güncellenme:
Euronews
Sonucun açıklanmasının ardından "duygu seline" kapıldığını söyleyen 20 yaşındaki şarkıcı Eden Golan, "Burada olmak, sahnede performans sergilemek, sesimizi göstermek, bizi gururla temsil etmek ve finale kalmak gerçekten çok büyük bir onur." dedi.
Yarı finalde yaklaşık 9 bin kişinin "Hurricane" adlı canlı performansı izlediği sırada Malmö Arena'nın dışında binlerce kişi İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto ederek ülkenin Eurovision'a katılmasına tepki gösteriyordu.
Bu yıl İsrail'in Eurovision'a katılımı ve seçilen şarkı, birçok ülkede protestolara neden oldu.
Malmö'nün merkezinde perşembe günü polis rakamlarına göre aralarında iklim aktivisti Greta Thunberg'in de bulunduğu 10 binden fazla kişi toplandı.
Protestocular "Filistin'e özgürlük" ve "Eurovision soykırımı meşrulaştırır" yazılı pankartlar taşıdı.
İsrail'in şarkı yarışmasınından çıkarılmasını isteyen göstericiler ve kimi sivil toplum kuruluşları, Rusya'nın 2022'de yarışmadan men edilmesini örnek gösterdi.
Mart ayı sonunda, aralarında İsviçre'nin favorisi Nemo'nun da bulunduğu dokuz ülkeden yarışmacılar kalıcı bir ateşkes çağrısında bulundu.
Golan'ın katılımıyla ilgili tartışmaların bir kısmı "Hurricane" şarkısı etrafında yoğunlaştı.
Şarkının ilk versiyonu, yarışma organizatörleri tarafından Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik saldırısını ima ettiği gerekçesiyle "fazla siyasi" bulundu.
Golan bu tepkinin ardından eserinin sözlerinde değişikliğe gitti.
Yarı final öncesi İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Golan'a iyi şanslar diledi ve "korkunç bir antisemitizm dalgası" olarak nitelendirdiği protestolara katlanarak "zaten kazandığını" söyledi.
Rusya Eurovision'a en son 2021 yılında Ukrayna'yı işgali öncesinde katılmıştı. İsveç'in Malmö kentinde düzenlenen yarışmayı protesto edenler arasında çevre aktivisti Greta Thunberg de vardı.
BFM TV'ye konuşan Thunberg, "İsrail'in, soykırım yaptığı bir dönemde Eurovision'a katılmasına izin verilmesi skandal ve affedilemez" dedi