Dünyaİsrail Gazze’de yeni plan mı deniyor?

İsrail Gazze’de yeni plan mı deniyor?

13.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İsrail ordusunun, Gazze’nin kuzeyinde emekli generallerin önerdiği planı uygulamaya koyduğu öne sürülüyor. Plana göre buradaki Filistinliler tahliye edilecek, kalanlar Hamaslı kabul edilip, aç bırakılacak ve rehineleri bırakmaya zorlanacak.

İsrail Gazze’de yeni plan mı deniyor

İsrail ordusunun, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun, eski generallerin önerdiği şekliyle, bölgeyi kuşatarak Hamas’ı boğma ve rehineleri serbest bırakmaya zorlama stratejisi uygulayacağını açıklamasının ardından Gazze’nin kuzeyinde harekete geçti. Israil Savunma Kuvvetleri (IDF), bölgede Hamas güçlerinin varlığı artırdığı ve yeniden altyapı oluşturmaya başladığı yönünde istihbarat bulunduğu gerekçesiyle Gazze’nin kuzeyine, özellikle de Cibayile’ye yönelik yoğun saldırılar düzenliyor. “Hamas’ın yeniden toparlanmasını engellemek amacıyla” başlattığını iddia ettiği saldırılar, Cibaliye kasabası ve mülteci kampına doğru yoğunlaştı. İsrail’in saldırılarda en az 30 Filistinli hayatını kaybederken, ölü ve yaralılar arasında kadın ve çocukların da bulunduğuna dikkat çekiliyor. Yaralı sayısının 110’u aştığı, yıkılan binaların enkazı altında sıkışanlar bulunduğu haber veriliyor. 

Haberin Devamı

Yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar, binlerce insanın Cibaliye kampında mahsur kaldığını söylerken, bir personel de kamptan ayrılmaya çalışan insanların vurulduğunu söyledi. 

Uzun sürecek 

İsrail, Gazze’nin kuzeyinde daha kapsamlı bir operasyon yapacağının sinyalini, Ordu Sözcüsü Avichay Adraee’nin, “X” hesabından yaptığı paylaşımla verdi. Adraee, Gazze’nin kuzeyindeki “D5” bölgesinde yaşayan insanları güneye doğru hareket etmeleri konusunda uyaran Arapça bir mesaj yayınlarken, söz konusu bölge, IDF tarafından Gazze haritalarının üzerinde belirlenmiş, daha küçük birkaç düzine bölgeden oluşan kare şeklinde bir alan. 

Söz konusu paylaşımda, “IDF, büyük bir operasyon yürütüyor ve bu uzun süre devam edecek. İçerisindeki barınaklar da dahil olmak üzere bu alan savaş bölgesi olarak kabul ediliyor. Selahaddin yolu üzerinden insani bölgeye giderek, alanı derhal boşaltın” ifadeleri yer aldı. Ancak uzmanlar, “insanı bölge” olarak nitelenen yerin, çok kalabalık ve güvenli olmadığını belirtiyor.

Haberin Devamı

Generaller önerdi 

Filistinliler, Birleşmiş Milletler ve yardım kuruluşları, İsrail ordusunun, Gazze’nin kuzeyinden Hamas’ı çıkarmak için “Generaller Planı” diye bilinen yeni bir taktiği uygulamaya koyduğunu düşünüyor. Bu taktik, eski ulusal güvenlik danışmanı tümgeneral Giora Eiland’ın görevlendirdiği emekli kıdemli subaylardan oluşan bir grupça önerildi. Rehineleri serbest bıraktırma ve Hamas’ı bitirme hedeflerine ulaşamayan Başbakan Netanyahu’nun da, bu açmazı “Generaller Planı”yla çözebileceğine inandığı kaydediliyor. Planın özünde, İsrail’in kuzeydeki tüm nüfus üzerinde baskıyı artırarak, Hamas’ı ve lideri Yahya Sinvar’ı teslim olmaya zorlayabileceği fikri yatıyor. İlk adım, sivillere Gazze Vadisi’nin güneyine doğru tahliye emri vermek. Plana göre, Gazze’nin kuzeyinde yaşayan 300-400 bin kişinin bölgeyi terk etmelerini sağlanması, tüm bu alanının askeri bölge haline getirilmesi gündemde. Böylelikle savaşçı veya sivil, tüm Hamas yanlılarının, teslim olma veya açlıktan ölme seçeneğiyle karşı karşıya bırakılması amaçlanıyor. 

Haberin Devamı

Eiland, tahliye tamamlandığında İsrail’in bölgeleri kapatmasını, kalan herkesin düşman askeri muamelesi görmesini planlıyor. Bölge kuşatılacak ve ordu tüm yiyecek, su veya diğer hayati ihtiyaçların içeri girmesini engelleyecek. Baskının dayanılmaz hale geleceğine, Hamas’tan geriye kalanın hızla çökeceğine, hayatta kalan rehinelerin serbest bırakılacağına ve İsrail’in mücadeleyi kazanacağına inanılıyor. 

Kendi ülkelerinde mülteciler

İsrail’in saldırıları nedeniyle yaklaşık 1 milyon 200 bin Lübnanlı kendi ülkelerinde mülteci durumuna düştü. Güvenli bölgelerde kurulan 973 barınma merkezi yüzbinlerce Lübnanlıya ev sahipliği yapıyor. Binlerce kişi de sokaklarda, caddelerde yaşıyor.

İsrail Lübnan’ın doğusunu ve güneyini de vurdu

İsrail savaş uçaklarının Lübnan’ın doğusunda ve güneyindeki çeşitli bölgelere hava saldırıları düzenlediği bildirildi. Söz konusu hava saldırılarında 5 kişi öldü, 23 kişi yaralandı. Lübnan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 8 Ekim 2023’ten bu yana 104’ü çocuk ve 194’ü kadın olmak üzere toplam 2 bin 229 kişi öldü, 10 bin 380 kişi yaralandı. Bu arada İsrail’in, Lübnan’ın güneyinde “Hizbullah üyeleri ile silah” taşıdığını iddia ettiği ambulansları vurmakla tehdit ettiği belirtiliyor. İsrail Ordu Sözcüsü Avichai Adraee, “X” üzerinden yaptığı açıklamada, Hizbullah’ın silahlı kişileri ve silahları taşımak için ambulans kullandığını iddia etti.