17.01.2013 - 16:29 | Son Güncellenme:
NTV
İş dünyasında bazı çalışanlar var ki, işlerini binlerce kilometre ötedeki şirketlere yaptırıyor, mesai saatlerinde ise kedi videoları izliyor. Her ne kadar şaka gibi gelse de, bu tespit edilmiş bir gerçek.
The Next Web sitesinin haberine göre, ABD’nin önde gelen cep telefonu operatörlerinden Verizon’un güvenlik ekibi, kısa bir süre önce büyük bir altyapı şirketine yönelik araştırma gerçekleştirdi. Adı açıklanmayan şirket, sanal özel ağında (VPN) bazı anormallikler tespit ettikten sonra araştırma yapılması için Verizon’a başvurdu. Şirket çalışanlarından birinin bilgisayarında yaptığı işlemlerin dökümü elde edildiğinde, şirket yöneticilerini şaşkına çeviren bir durum ortaya çıktı. Geliri yüz bin doların üzerindeki bir çalışan, tüm gününü sosyal medyada gezinerek ve kedi videoları izleyerek geçiriyordu.
Yapılan araştırma sonucunda, ‘Bob’ takma adı verilen çalışanın, gelirinin yüzde 20’sini Çin’in Liaoning eyaletindeki Shenyang kentinde bulunan bir danışmanlık şirketine verdiği, karşılığında sorumlu olduğu işi binlerce kilometre ötedeki insanlara yaptırdığı ortaya çıktı. C++, Java, Python, Ruby gibi programlama dilleri bildiği ifade edilen çalışanın, bu dillerdeki kodlamaları VPN bağlantısı üzerinden Shenyang’daki yazılımcılara yaptırdığı anlaşıldı.
Bu arada, meşgul görünen Bob’un bir günlük çalışma programı şöyle belirdi:
09.00: Ofise giriş. Reddit’te birkaç saat gezinme. Kedi videoları izleme.
11.30: Öğlen yemeği.
13.00: Ebay’de satışa sunulan binlerce ürüne göz atma.
14.00: Facebook ve LinkedIn’de sörf, sayfa güncellemeleri.
16.30: Yönetime günlük rapor çekme.
17.00: Eve dönüş.
YÜZ BİNLERCE DOLAR KAZANDI
Yaptığı işi ‘dışarıdan kaynak edinme’ yöntemiyle halleden ‘Bob’, bu yöntemi sadece çalıştığı son derece kritik altyapı şirketini dolandırmak için kullanmamış. Bob’un birkaç şirket için de çalıştığı ve aynı yöntemle yöneticileri kandırarak toplamda yüz binlerce dolar, hatta milyon dolarlar elde ettiği anlaşıldı. Bob’un kazandığı paranın küçük bir kısmını ödeyerek işini yaptırdığı Çinli şirkete ise yılda 50 bin dolar verdiği öğrenildi.
Daha da ilginç olan, Bob’un performans tablosuydu. Boş boş oturarak yüz binlerce dolar kazanan Bob, geride kalan yıllarda şirket raporlarında ‘harika puanlar’ almayı başarmış. Verizon raporunda, “Bob’ın hazırladığı kodlar temiz ve iyi hazırlanmış olduğu gibi, sunumu da iyi yapılıyordu. Her mali çeyreğin ardından, şirketin en iyi yazılımcısı olarak pozisyonunu kuvvetlendirdi” denildi. Kısaca, Bob’un yerine kod yazan Çinliler aldıkları parayı hak etmiş gibi görünüyor. ABD’li kurumların çalışanlarını denetlemek için bu tür araştırmaları artırıp artırmayacağı ise merak konusu.