09.03.2016 - 17:26 | Son Güncellenme:
Tesnim haber ajansına göre, "Velayet İktidarı" füze tatbikatı kapsamında, Elborz Dağı'ndan uzun menzilli H ve F Kadir balistik füzelerinin denemesi yapıldı. Denemede bin 400 kilometre mesafede İran'ın güney sahilindeki Mekran kıyılarındaki hedefler vuruldu. F balistik füzesinin 2 bin, H füzesinin ise bin 700 kilometre menzilli olduğu belirtildi.
"Velayet İktidarı" füze tatbikatı kapsamında Elborz Dağı'ndan uzun menzilli füzelerle yapılan denemeler konusunda ülkedeki çeşitli kesimler tarafından farklı açıklamalar da art arda geldi.
Tahran Üniversitesi eski Öğretim Üyesi Rıza Veisi, sosyal paylaşım ağı Facebook sayfasında, "İran, bu füze denemesiyle, İsrail ve Suudi Arabistan'ı vurma kapasitesini sergilemesinin yanı sıra ülkenin dini lideri Ali Hamaney'in, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve nükleer anlaşmaya rağmen İran-ABD karşıtlığını koruduğu mesajını da veriyor" ifadelerini kullandı.
"Füze denemesi 'seçim yenilgisine' cevap niteliğindedir"
Aynı zamanda askeri uzman olan Veisi açıklamasında, "Bu deneme, Haşimi Rafsancani, Hasan Ruhani ve Muhammed Hatemi blokunun yaklaşık 10 gün önceki İran Meclisi ve Uzmanlar Meclisi seçimlerinde kazandığı başarılar neticesinde ülkedeki muhafazakarların yenildiği atmosferini ülke içi ve dışında değiştirmeyi hedeflemiştir" ifadelerine yer verdi. Ruhani hükümetine yakınlığıyla bilinen siyasi aktivist Mücteba Rahmeti de füze denemesini seçim sonuçlarıyla ilişkilendirerek, Facebook'taki paylaşımında şunları kaydetti:
"Dini liderin (Hamaney) emriyle gerçekleştirilen bu deneme, dış düşmanlarla hiçbir alakası olmayan tamamen seçimlerdeki yenilgiye yönelik cevap niteliğindedir. Bir de nükleer anlaşmalarla ilgili ABD'nin yaptırım uygulaması için atılan bir taştır. Böylece, cuma namazlarında 'Kahrolsun Amerika' sloganları atılması için ortam sağlanabilecektir.
Fars haber ajansı da bugün, Hindistan merkezli "Barış ve Savaş Düşünce Kuruluşu" tarafından yayımlanan "İran'ın füze gösterisiyle, bölge ve dünyaya mesajı" makalesini sayfasına taşıdı.Makalede şu ifadeler yer aldı:
"İran'da muhafazakarlar, ılımlı Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Dışişleri Bakanı Cevad Zarif karşısında hala güçlü durumda. Ülkedeki bazı muhafazakarlar nükleer anlaşmanın ileride İran ve ABD ilişkilerinin kurulmasına sebep olacağını düşünüyor. Bu füzeler, 26 Şubat'ta düzenlenen seçimler sonucunda hükümetin dünya ülkeleriyle ilişkilerini artırma çabalarına rağmen muhafazakarlara, 'nükleer anlaşmalar, Batı'yla ilişkilerin iyileşeceği anlamına gelmiyor' mesajını içeriyor."
İran Devrim Muhafızları Komutan Yardımcısı Hüseyin Selami füze denemelerinin ardından yaptığı açıklamada, füzelerin yaptırımlar döneminde yapıldığını hatırlatarak, "Yaptırımlar ne kadar fazla olursa, kalkınmamız da o oranda fazla olacaktır" demişti. ABD yönetiminden dün yapılan açıklamada, İran'ın balistik füze denemesi yaptığı yönündeki haberler doğrulandığı takdirde durumun, İran'la yapılan nükleer anlaşmanın ihlali anlamına gelmeyeceği fakat konunun Birleşmiş Milletler'e (BM) taşınabileceği bildirilmişti.