30.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ - Ürdün’deki bir Amerikan üssüne insansız hava aracı (İHA) ile düzenlenen saldırı sonrası bölgede zaten yüksek olan gerilim iyice tırmandı. ABD’nin saldırıdan İran destekli milisleri sorumlu tutması sonrası, İran’a yönelik atılacak adımlar ve sonuçları dünya kamuoyunda tartışma konusu oldu.
ABD Başkanı Joe Biden, dün Ulusal Güvenlik Konseyi’ni topladı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, toplantıda 3 ABD askerinin öldüğü saldırının kapsamlı şekilde ele alındığı ifade edildi. Biden ise yaptığı açıklamada, “Ulusal güvenlik ekibimin üyeleri tarafından Durum Odası’nda Ürdün’de ABD ordusuna yönelik saldırıya ilişkin son gelişmeler hakkında bilgilendirildim. Daha önce de ifade ettiğim üzere kendi seçtiğimiz bir zamanda ve şekilde tüm sorumlulardan hesap soracağız” dedi.
Suçlamaların yönetildiği İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani ise, Tahran yönetiminin bölgedeki direniş gruplarına müdahale etmediğini öne sürerek, “İran’a yönelik tekrarlanan asılsız suçlamalar, ABD’yi bölgede yeni bir cepheye çekmek ve bölgedeki gerilimi kendi çıkarları için büyütmek isteyenlerin komplo ve tuzağıdır” dedi. Saldırıda Amerikan askerlerinin ölmesiyle birlikte İran’a karşı sert adım atılmasını savunanların sesi yükseldi. Senato’da, aralarında Lindsey Graham’in de bulunduğu bazı senatörler, İran’a saldırı çağrısında bulundu. Graham, Beyaz Saray’a “İran topraklarındaki önemli hedefleri vurma” çağrısı yaptı.
ABD Başkanı Joe Biden, hayatını kaybeden askerlerin ailelerine taziye mesajı yayımlarken, bir etkinlikte ölenler anısına 3 dakikalık saygı duruşunda bulundu.
ABD’nin bölgedeki gözü
Ürdün sınırları içerisinde Suriye topraklarına bakacak şekilde konumlandırılan ‘Kule 22’ isimli üs, ABD’nin bölgede İran destekli milislerin hareketlerini gözlemlemek için kullandığı en önemli üslerden biri. Üs, Suriye’nin güneyinde bulunan Tenef üssüne sadece 22 kilometre uzaklıkta ve bu üssün korumasını da sağlıyor.
‘Gizli operasyon seçeneği’
İran’a karşı doğrudan bir hamle yapması konusunda siyasi baskı altında olan Biden’ın nasıl bir adım atacağı ise merak konusu. Zira ABD’nin doğrudan İran topraklarına yapacağı müdahalenin bölgeyi daha büyük bir savaşa sürükleyebileceği endişeleri var. Bu durumda ABD de Ortadoğu’yu saran bu çatışmanın içinde yer almak durumunda olacak. Uzmanlar, Biden’ın İran dışındaki milisleri hedef almak ya da yalnızca İran destekli gruplara misilleme yapmak gibi seçenekleri olduğunu da belirtiyor. Bloomberg’deki haberde göreyse, olasılıklardan biri de, ABD’nin İran’ı vuracağı ama sorumluluğunu üstlenmeyeceği gizli bir operasyon. Bu şekilde İran’a yönelik net bir mesaj verilmiş olacak. Biden yönetiminin önemli isimlerinden John Kerry ise, ABD’nin İran’la savaş istemediğini ve bölgesel gerilimin artmasından rahatsız olduğunu belirtti. Savunma Bakanı Lloyd Austin ise, “ABD güçlerine yönelik saldırılardan İran destekli milisler sorumlu ve biz de kendi seçtiğimiz zaman ve yerde karşılık vereceğiz” ifadesini kullandı.
Ürdün’ün Suriye sınırı yakınlarında bulunan ve ‘Kule 22’ adlı ABD üssüne İHA saldırı düzenlenmiş, ABD Savunma Bakanlığı, saldırıda 3 ABD askerinin hayatını kaybettiğini, 30’dan fazla askerin de yaralandığını duyurmuştu.
‘Dost’ İHA’sı sanmışlar
Wall Street Journal gazetesi, Ürdün-Suriye sınırındaki ABD üssüne yapılan insansız hava aracı (İHA) saldırısının neden önlenemediğini yazdı. Gazeteye konuşan yetkililer, ABD üssüne Irak’tan fırlatılan tek yönlü İHA’nın engellenememesinin, aynı anda üsse dönmekte olan başka bir ABD İHA’sının yol açtığı kafa karışıklığının neden olduğunu kaydettiler. Yetkililer, düşman İHA’sı yaklaşırken aynı zamanda bir ABD İHA’sının üsse dönmesinin “düşman-dost” ayrımını güçleştirdiğine dikkat çektiler.