Dünyaİran’ın en kötü şöhretli hapishanesi park olacak

İran’ın en kötü şöhretli hapishanesi park olacak

13.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tahran’da siyasi tutukluların kaldığı, infazlarla ünlenmiş 44 yıllık Evin Hapishanesi yıkılacak. Cezaevinin yerine ise 43 hektarlık yeşil alan yapılması planlanıyor

İran’ın en kötü şöhretli hapishanesi park olacak

İran yönetimi cezaevleri ve askeri üsleri şehir dışına taşıma projelerine hız verdi. Şah Rıza Pehlevi’nin 1979’daki İslam Devrimi tarafından tahttan indirilmesinden önce yaptırdığı Evin Cezaevi; onyıllardır siyasi tutuklular, işkence, kötü koşullar ve infazlarla birlikte anılıyor.
Başkent Tahran’ın belediye başkanı Muhammed Bakır Galibaf, cezaevini yıkarak yerine 43 hektarlık bir yeşil alan oluşturmak istiyor.

Muhalif başkan
Evin’i parka çevirmek isteyen Galibaf, eski bir Devrim Muhafızları Komutanı olmasına rağmen ılımlı duruşuyla tanınıyor. Galibaf, 44 yıldır insanların hapsedildiği Evin Cezaevi’ni tarihten silmek için iki ay önce yargıya başvurdu. Yerel haber kaynaklarına göre Galibaf “Tahran belediyesi Evin’i yıkıp alanı bir parka dönüştürmek için maliyeti ödeyecek. Bir anlaşmaya varılabilir” açıklamasını yaptı.
Belediye başkanı, 2008’de kapatılarak müzeye dönüştürülen Hasr Cezaevi’nin örnek gösterdi. Galibaf devlet kurumları içerisinde müzakerelerin devam ettiğini belirterek başkentte ailelerin rahatça gezebileceği alanların artırılmasını çağrısında bulundu.
Galibaf geçen hafta da Tahran’da büyük afiş tabelalarına Vincent Van Gogh, Edvard Munch ve Henry Matisse resimlerini asarak Tahranlıların müze ve sanat galerilerine gitmesini amaçlamıştı.

Düşünürlere ayrıldı
Evin Hapishanesi’nin bir kanadı akademisyenlere, entelektüllere ve gazetecileri ayrılmış duruma. Diğer bölümlerde farklı suçlardan cezalarını yatan binlerce mahkum var.
22 Temmuz 2014’ten beri mahkeme önüne çıkarılmayı bekleyen, casuslukla suçlanan Washington Post gazetesinin Tahran muhabiri Jason Rezaian da Evin’de tutuluyor. Rezaian’ın özgürlüğü için kampanya yürütülüyor.
2009 yılında Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın şaibeli seçim zaferinden sonra patlak veren gösterilerde yer alan siyasi aktivistlerin çoğu da tutuklanıp Evin’e gönderilmişti.
Amnesty International (Uluslararası Af Örgütü) gibi insan hakları örgütleri hapishanedeki kötü muamele örneklerini rapor ve açıklamalarla dünya gündemine taşımıştı.