23.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
Dünyanın en büyük doğa koruma organizasyonu olan Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’nin (CBD) Taraflar Konferansı (COP16) Kolombiya’da düzenlenirken, uzmanlar uyarılarda bulundu. Akademisyenler, insanlığın Dünya’nın sınırlarını parçalamanın “uçurum”unda olduğunu ve biyolojik çeşitlilik kaybını önlemek için harekete geçilmezse büyük maliyetler ödeneceğini söyledi. İngiltere’de Reading Üniversitesi’nde ekoloji profesörü olan ve Dünya’ya yönelik kronik riskleri belirlemek için hükümetle çalışan Tom Oliver, “Guardian” gazetesine yaptığı açıklamada tehlikenin çok yakında olduğunu belirtti.
‘ZAMAN KALMADI’
Prof. Oliver, “1970’ten beri yapılan çalışmalar, yaban hayatı popülasyonlarının yüzde 73 azaldığını gösteriyor. Biyoçeşitlilik kaybı sadece türlerle ilgili değil. İnsanlar yiyecek, temiz su ve hava için de doğal dünyaya güveniyor. Biyoçeşitlilik kaybı önlenmedikçe 15 – 20 yıl içinde yiyecek ve temiz su krizleriyle karşılaşacağız. Ayrıca okyanusların asitlenmesi, orman yangınları ve yosun patlamaları da insanların hayatını olumsuz şekilde etkileyecek” dedi. Yok oluş çağını yaşadığımızı, kaybedecek zaman olmadığını ifade eden Oliver, doğa bozulmasının İngiltere’nin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’nda (GSYİH) yüzde 12’lik kayba neden olduğunu bildirdi.
‘Çatışmaları körüklüyor’
Çevrenin bozulmasının eşitsizliği, çatışmaları ve adaletsizliği körüklediğini belirten Londra Zooloji Derneği’nin politika direktörü Dr. Andrew Terry şunları söyledi: “Madagaskar’da çevrenin bozulmasının tetiklediği kıtlığa ve kitlesel göçe tanık olduk. Azalan kaynaklar nedeniyle suya ve yiyeceğe erişim için artan çatışmalar göreceğiz. Hava sıcaklığı dayanılmaz seviyelere çıktıkça ve kirlilik arttıkça, özellikle kentsel ısı nedeniyle sağlık sorunlarında patlamalarla karşılaşacağız.”
Finansman ihtiyacı
Kolombiya’nın Cali kentinde 1 Kasım’a kadar devam edecek olan ve biyolojik çeşitlilik kaybını önlemenin konu alındığı COP16 çevre zirvesine 200 ülkeden delegeler katılıyor. Aralarında 100’e yakın bakan ve devlet başkanlarının da bulunduğu 23 bin delegenin akredite edildiği, “Doğayla Barış” başlıklı zirvede konuşma yapan Kolombiya Çevre Bakanı ve COP16 Başkanı Susana Muhamad, “Gezegenin kaybedecek zamanı yok, bizim ise önlemler için daha fazla finansman kaynağına ihtiyacımız var” dedi.