Dünyaİnsanlığın yeni evi bulundu! Dünya dışı yaşamı bulmanın anahtarı, 50 yıl önce fark edildi

İnsanlığın yeni evi bulundu! Dünya dışı yaşamı bulmanın anahtarı, 50 yıl önce fark edildi

16.07.2024 - 12:35 | Son Güncellenme:

Bilim insanları Ay'da bir gün insanlara ev sahipliği yapabilecek 100 metre derinliğinde bir mağara keşfetti. Araştırmacılar 'yeraltındaki keşfedilmemiş dünyada' çok daha fazlasının olabileceğini kaydetti.

İnsanlığın yeni evi bulundu Dünya dışı yaşamı bulmanın anahtarı, 50 yıl önce fark edildi

Bilim insanları ilk kez Ay'da bir mağara keşfetti. Buna göre, en az 100 metre derinliğin, insanların kalıcı bir üs inşa etmesi için ideal bir yer olabileceğini söylüyorlar. Ayrıca araştırmacıların anlattığı üzere bu muhtemelen, 'yeraltında, keşfedilmemiş bir dünyada' gizlenmiş yüzlerce mağaradan yalnızca biri.

Haberin Devamı

ÜLKELER YARIŞIYOR

Ülkeler Ay'da kalıcı bir insan varlığı oluşturmak için yarışıyor, ancak astronotları radyasyondan, aşırı sıcaklıklardan ve uzay havasından korumaları gerekiyor. Uzaya giden ilk İngiliz astronot Helen Sharman, yeni keşfedilen mağaranın bir üs için iyi bir yer gibi göründüğünü söyledi ve insanların 20-30 yıl içinde potansiyel olarak ay çukurlarında yaşayabileceğini ileri sürdü.

Sharman'a göre, mağara o kadar derin ki, astronotların halatla inip dışarı çıkmak için 'sırt roketleri' kullanmaları gerekebileceğini söyledi. İtalya'daki Trento Üniversitesi'nden Lorenzo Bruzzone ve Leonardo Carrer, Mare Tranquillitatis adı verilen kayalık bir düzlükteki bir çukurun ağzını radar kullanarak delerek mağarayı keşfetti.

Haberin Devamı

Dünya'dan çıplak gözle görülebilen bu yer aynı zamanda Apollo 11'in 1969'da indiği konum olarak kaydediliyor.
Mağaranın milyonlarca veya milyarlarca yıl önce akan lavlar sonucu oluştuğuna inanılıyor. Dünyadaki en yakın eşdeğerinin İspanya'nın Lanzarote kentindeki volkanik mağaralar olabileceğini açıklayan Profesör Carrer, araştırmacıların çalışmalarının bir parçası olarak bu mağaraları ziyaret ettiğini de sözlerine ekledi.

'İNSANLIK TARİHİNDE İLK'

İnsanlığın yeni evi bulundu Dünya dışı yaşamı bulmanın anahtarı, 50 yıl önce fark edildi

“Gerçekten heyecan verici. Bu keşifleri yaptığınızda ve bu görüntülere baktığınızda, insanlık tarihinde bunu gören ilk kişi olduğunuzu anlıyorsunuz.” 

Profesör Bruzzone ve Profesör Carrer mağaranın ne kadar büyük olduğunu anlayınca buranın ay üssü için iyi bir nokta olabileceğini fark ettiler. Profesör Carrer, "Sonuçta, Dünya'daki yaşam mağaralarda başladı, dolayısıyla insanların Ay'da mağaraların içinde yaşayabilmesi mantıklı" diyor.

Mağara henüz tam olarak keşfedilmedi ancak araştırmacılar, mağaranın haritasını çıkarmak için radarların, kameraların ve robotların kullanılabileceğini umuyor. Bilim insanları Ay'da muhtemelen mağaraların bulunduğunu ilk kez yaklaşık 50 yıl önce fark ettiler. Daha sonra 2010 yılında Ay Keşif Yörünge Aracı adı verilen görevdeki bir kamera, bilim insanlarının mağara girişi olabileceğini düşündüğü çukurların fotoğraflarını çekti. Ancak araştırmacılar mağaraların ne kadar derin olabileceğini veya çöküp çökmeyeceklerini bilmiyorlardı.

Mağaranın tam boyutunu anlamak için yapılması gereken daha çok şey olmasına rağmen, Profesör Bruzzone ve Profesör Carrer'in çalışması artık bu soruyu cevapladı. Avrupa Uzay Ajansı'ndan Francesco Sauro şöyle konuştu: 

Haberin Devamı

"Yüzeyin çok iyi görüntülerine sahibiz, Apollo'nun iniş alanlarını görebiliyoruz. Ancak yüzeyin altında ne olduğuna dair hiçbir şey bilmiyoruz. Keşif için çok büyük fırsatlar var."

Araştırmanın gelecekte Mars'taki mağaraları keşfetmemize de yardımcı olabileceğini söylüyor. Bilim insanlarına göre, bu Mars'ta yaşam olduğuna dair kanıt bulmanın kapısını dahi açabilir, çünkü eğer yaşam varsa, neredeyse kesinlikle gezegenin yüzeyindeki elementlerden korunan mağaraların içinde olacağı düşünülüyor.

Mağara insanlar için faydalı olabilir, ancak bilim insanları bunun Ay'ın tarihi ve hatta güneş sistemimiz hakkındaki temel soruların cevaplanmasına da fayda sağlayabileceğini vurguluyor. Araştırma Nature Astronomy bilimsel dergisinde yayınlandı.