29.01.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:
KEŞİF Güç'ün konuşlandırıldığı Adana İncirlik Üssü'nde dün 'Saddam füzesi geliyor' paniği yaşandı. Saat 13:15'te Üs'teki radarlarda K.Irak'tan 'füze atıldığı' yönündeki belirtiler üzerine, alarma geçildi. Üs'se giriş - çıkışlar durduruldu. İncirlik'te faaliyet gösteren dükkanlar kilitlenerek buradaki personelin dışarı çıkmasına izin verilmedi. Yaklaşık yarım saat süren panikten sonra 'füze duyumu'nun doğru olmadığı anlaşılınca da Üs komutanın 'Herşey sakin' komutuyla alarm duru kalktı. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon da olayın ardından yaptığı açıklamada, Kuzey Irak'tan bir balistik füze fırlatıldığı duyumu alınması nedeniyle İncirlik Üssü'nün kısa bir süre alarma geçirildiğini açıkladı.
Pentagon sözcüsü Yarbay Steve Campbell, duyumla birlikte, İncirlik komutanının üste "standart kuvvet koruma" işlemlerini başlattığını ve üsteki ABD birliklerinin koruma kapsamına alındığını söyledi. Campbell, Üs komutanının, bir saldırı haberine karşı ihtiyatlı davrandığı için Üs'sü alarma geçirdiği de belirtti.
ABD'nin Ankara Büyükelçiliği de İncirlik Üssü'nün, Irak'tan olası bir füze tehdidine karşı kısa bir süre alarma geçirildiğini duyurdu.
Anadolu Ajansı'na yapılan açıklamada, alarm sırasında patriot füze sisteminin devreye sokulmadığı da kaydedildi.
'Füze geliyor' alarmıyla Üs içindeki tüm işyerlerinin kapıları kilitlendi, buralarda çalışan ABD'li ve Türk personele kapalı devre radyo ve TV'den yapılan anonslarla, dışarı çıkmanın yasaklandığı duyuruldu. Körfez Krizi'nden bu yana görülmeyen bu hareketlilik, Türkiye topraklarına bir füzenin düştüğü yolunda söylentilerin de yayılmasına neden oldu. Lojmanlarda oturan ailelere de bulundukları yeri terketmemeleri yönünde uyarıda bulunulup, bazı uçak hangarlarının kapılarının kapatılması, iddiaları güçlendiren bir hava yarattı.
Diyarbakır'daki üst düzey yetkililer herhangi bir füzenin Türkiye'ye fırlatılması durumunda, "Sınırdan geçecek füze en son teknolojiyle donatılmış savunma ağına takılır, yeri tespit edilir ve havada imha edilirdi" açıklamasını yaptılar.
İNCİRLİK'teki ABD ve Britanya uçakları K.Irak'a günlük rutin yolculuklarına üssün batısında bulunan hangarlardan çıkıp, Toptancılar Sitesi'nin karşısındaki aprona beşerli gruplar halinde gelerek başlıyorlar. Burada kalkış iznini bekleyen Keşif Güç uçakları, 'kalkın' komutuyla ikişerli gruplar halinde, kuzey yönüne Buruk Köyü üzerinden havalanıyorlar. Yaklaşık 500 metre yükseklik kazandıktan sonra doğuya yönelip Davudi Dağları'nın ardından gözden kaybolduktan sonra görev başlıyor. Irak sınırının başladığı noktadan itibaren 36. parelele inen F - 16'lar 'uçuşa yasak bölge'yi denetliyor, havada tanker uçaklarından yakıt ikmali de yaparak sınırda 8 - 10 saate kadar uçabiliyorlar. Uçaklar, 36. paralel üzerinde ve Saddam kontrolündeki bölgelerde füze bataryaları üzerlerine kilitlendiğinde ise füzelerini ateşlemekten çekinmiyorlar. İncirlik Üssü'nde, ABD'nin 32, Britanya'nın ise 8 uçağı bulunuyor.
ABD'nin Irak ile her sıcak temasında Adanalıların, "Acaba kullanılacak mı?" kaygısını yaşadığı İncirlik, Kuzey Irak'taki çatışmaların artmasıyla tekrar hareketlendi.
İncirlik'te, Kuzeyden Keşif Güç bünyesinde 45 uçak bulunduruluyor. Ancak gerginlikle birlikte ABD üsse, sekiz savaş uçağı daha gönderdi ve bir de Patriot füze bataryası yerleştirildi. Halen üste, ABD'nin 28 savaş uçağı, 18 lojistik destek uçağı ve 1,650 personeli bulunuyor. Ayrıca Britanya ve Türk hava kuvvetlerinin uçakları bu gücü destekliyor.
İncirlik'ten 28 Aralık öncesi günde ortalama 15 savaş uçağı kalkış yaparken, Irak'ın uçuşa yasak bölgeyi tanımadığını açıklaması ile sıcak temaslar başladı. Bugünlerden İncirlik'ten günde ortalama 30 uçak havalanıyor. Bu sayı, Körfez Savaşı sırasındaki uçus sayısına eşit. Daha önce her filoda iki F - 15 görev yaparken, bu sayı 4'e çıktı, uçuş süreleri uzadı. ABD uçakları son bir ayda 8 saldırıda Irak'ın 15 SAM ve uçaksavar bataryasını vurduğunu iddia etti.
ABD ile Türkiye arasında, NATO çerçevesinde görev yapacak İncirlik ile ilgili ilk anlaşma 1954'de imzalandı. Anlaşma, 3 Temmuz 1969'da yenilendi. Halen yürürlükte olan ikili anlaşma ise 29 Mart 1980'de imzalandı. Adana'ya 10 kilometre uzaklıktaki İncirlik asabasında kurulu Üs'ün çevresi 25, uçak pisti uzunluğu ise 3 kilometre. Üste kalan ABD'lilerin sayısı, zaman zaman aileleri ile birlikte 6 bini buluyor.