08.04.2024 - 06:53 | Son Güncellenme:
İsrail ve Başbakan Binyamin Netanyahu, 6. ayını dolduran savaşın yanı sıra İran, Lübnan, Suriye’ye yönelik saldırıları nedeniyle tüm dünyada tepkilerin odağı haline gelirken, yürüttüğü politikalar yüzünden de kendi halkı tarafından protesto ediliyor.
Hafta sonunda İsrail’in dört bir yanında hükümet aleyhinde protesto gösterileri düzenlenirken, Tel Aviv’de bir araya gelen yaklaşık 100 bin kişi, Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümetinin Gazze Şeridi’ndeki politikasını protesto etti. Erken seçim çağrısında bulunan kalabalık, esir anlaşmasının kabul edilmesini talep etti. Diğer İsrail kentlerine de yayılan protestolar, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF), rehine Elad Katzir’in cesedine ulaşmasının ardından düzenlendi.
Tel Aviv’deki protesto gösterisinde bazı eylemcilerin yolsuzluk ve çeşitli suçlamalarla karşı karşıya kalması nedeniyle Netanyahu’yu Kolombiyalı uyuşturucu baronu Pablo Escobar’a benzeten pankartlar taşıması dikkat çekti.
Öte yandan Netanyahu, müttefiki ABD tarafından da eleştiriliyor. Amerikan CNN, ABD Başkanı Joe Biden ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanayhu arasında geçen telefon konuşmasının detaylarını paylaştı. CNN’e göre Biden, telefon görüşmesinde Netanyahu’dan derhal, Kuzey Gazze’ye giden Erez geçiş kapısı ve Aşdod limanının açılmasını, Kerem Şalom üzerinden gelen malzeme miktarının ölçüde artırılmasını istedi. Netanyahu “Joe, bunu yapacağız” diye yanıt verdi ancak Biden ikna olmadı ve hamlelerini akşama kadar duyurması konusunda ısrar etti.
İsrail ordusu Han Yunus’tan çekildi
İsrail ordusunun, Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’tan çekildiği duyuruldu. İsrail ordusunca yapılan açıklamada, “98. komando tümeni, 4 aydır operasyon yürüttüğü Han Yunus’tan görevini tamamlayarak dün gece saatlerinde çekildi” denildi. Açıklamada ayrıca, Nahal tümeninin Gazze’nin güneyindeki Filistinlilerin kuzeye dönmelerini engellemek amacıyla Gazze’de kalmaya devam edeceği bildirildi. Filistinli yetkililerse, İsrail güçlerinin Han Yunus’un batısından tamamen çekildiğini ancak doğunda konuşlanmaya devam ettiklerini belirtti.
‘Rehineler teslim edilmeden ateşkes yok’
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Rehineler teslim edilmeden ateşkes olmayacak” dedi. Netanyahu, haftalık kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, İsrail halkına “birlik” olun çağrısında bulunurken, Hamas’a karşı tam “zafer” elde edileceğini öne sürdü. Netanyahu, “Zaferden bir adım uzaktayız. Ancak ödediğimiz bedel acı doku ve yürek parçalayıcı” açıklamasını yaptı. Geçici ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasına yönelik müzakerelere değinen Netanyahu, “Rehineler teslim edilmeden ateşkes olmayacak. Bu, İsrail hükümetinin politikasıdır ve Biden yönetiminin bunu hala kendi pozisyonları olduğunu açıkça ifade etmesini de memnuniyetle karşılıyorum” dedi. Öte yandan bir hükümet yetkilisi, İsrail’in Mısır’ın başkenti Kahire’deki ateşkes müzakerelerine heyet göndereceğini söyledi.
İran’dan ‘azami zarar’ tehdidi
İsrail’in Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Konsolosluğu’nu bombalaması ve İran Devrim Muhafızları Ordusu’ndan (DMO) 6 subay ve Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahidi’nin öldürülmesi sonrası gerilim sürüyor. İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, İsrail saldırısının “cevapsız kalmayacağını” yineledi, “Zamanlaması ve niteliğini belirleyeceğiz. Düşmana azami zarar vererek eyleminden pişman olmasını sağlayacağız” ifadelerini kullandı. Dini Lider Hameney’in danışmanlarından Yahya Rahim Safavi de, İsrail temsilciliklerinin bundan böyle güvende olmadığını belirtti. İsrail’in, İran’ın karşılık vereceği beklentisiyle 28 diplomatik temsilciliğini kapattığı ve ülke içinde teyakkuz durumuna geçtiği haberleri gelirken, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant da, ülkesinin İran’la her türlü senaryoyu idare etmeye hazır olduğunu belirtti.