09.11.2013 - 20:28 | Son Güncellenme:
NAMIK DURUKAN ANKARA
Dördüncü dönem Kürt Parlamentosu'nun açılışında ise yemin krizi yaşandı. "İslama hakaret" olduğu gerekçesiyle Kürt marşında İslam Topluluğu'na mensup bazı milletvekillerinin saygı duruşuna katılmayıp oturması tepki çekti. Tartışma Kürt medyasına da yansıdı. Bir yazar, "İblis Kürdistan Parlamentosu'nda" başlığı ile ayağa kalkmayan milletvekillerinin resmini yayınladı.
Neçirvan Barzani Başbakan adayı
Kuzey Irak Kürt bölgesinde yapılan parlamento seçimlerinin üzerinden 48 gün geçmesine rağmen hükümet kurma çalışmalarında ilerleme sağlanamadı. Federal Kürdistan Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, 38 sandalye ile en çok oy alan parti olması nedeniyle yeni hükümeti kurma görevini KDP'ye verdi. KDP ise, 8'inci kabineyi oluşturmak için Neçirvan Barzani'yi görevlendirdi. Neçirvan Barzani, hükümeti kurmak için siyasi partilerle yaptığı görüşmelerden henüz sonuç almış değil. Barzani, açıklamasında, "Siyasi partiler, hükümet görüşmelerinde yerine getiremeyeceğimiz ağır isteklerde bulunmasınlar. Böyle yaparak süreci zorlaştırmasınlar" diyerek krize dikkat çekti.
Hükümet krizinin gölgesinde toplanan Kürdistan Parlamentosu'nda bu kez yemin krizi ortaya çıktı. 4. Dönem Kürdistan Parlamentosu, parlamentonun en yaşlı üyesi Mihemed Salih Seîd'in başkanlığında toplandı. Yemin töreni öncesi Kürtler'in ortak marşı “Ey Reqib" marşı çalınırken İslami partilere ait bazı milletvekilleri, "İçinde islama hakaret içeren sözler olduğu" gerekçesiyle ayağa kalkmadı. Bu durum milletvekilleri arasında tartışma yarattı. Tartışma yemin törenine de yansıdı. KYB milletvekillerinden Ferhat Sengavi, yemin törenine “Kerkük” sözcüğünü ekleyince itiraz üzerine tekrar yemin etti.
"Ulusal bir marş değil"
Eleştirilerin odağında olan İslam Topluluğu Partisi (Komela İslami) yöneticilerinden Mela Hewraman, ayağa kalkmamalarının nedenini Rudaw gazetesine, “Bu marş (Ey Reqib) ulusal bir marş değildir. Bu marş, Irak düzenine karşı, şimdiki Kürdistan'ın durumuyla uyuşmuyor. Siyasi taraflarda Ey Reqib marşı konusunda bir uzlaşı yok. Bu yüzden biz de ayağa kalkmadık” diye aktardı. KDP ve KYB'nin yanısıra seçimlerde ikinci parti olarak çıkan Goran (Değişim) Hareketi de islami partiye tepkisini dile getirdi. Goran listesinin Başkanı Yusif Mihemed, “İslami parlamenterler Ey Reqib marşı için ayağı kalkıp kalkmamakta özgürdürler ama biz Goran olarak bu marş için ayağa kalktık” diye konuştu.
Birlik Hareketi Başkanı Mevlud Bavemurad ise tepkisini, "Ey Reqib ulusal bir marştır ve biz de şehitlerimiz için ayağa kalktık" sözleri ile aktardı.
"Özür bekliyoruz"
KDP milletvekillerinden Amine Zıkri, Kürt marşı okunurken ayağa kalkmayan Komela İslami milletvekillerinin Kürdistan'ın değerlerine ve kutsallarına saygısızlık yaptığını belirterek, "Komela İslami’nin parlamenterleri, Ey Reqib marşı dört parça Kürdistan’ın marşı olduğu halde marşta küfür olduğu iddiasıyla ayağa kalkmadılar. Ayrıca her milletin değer ve kutsalları vardır ki ulusal marş da bunlardan bir tanedir. Fakat ne yazık ki Komela İslami saygısızlık yapmıştır. Komela İslami’nin Kürdistan halkından özür dilemesi gerekiyor” dedi.
KUTU
Marş neyi anlatıyor?
Ey Raqip marşı, Kadı Muhammet öncülüğünde İran’da 1946 yılında kurulan ve varlığı bir yıl süren Kürt Cumhuriyeti’nin marşı olarak biliniyor. Tüm Kürtler tarafından kabul gören marş Kuzey Irak Kürt yönetimi tarafından da kullanılıyor. 1992 yılında Erbil’de açılan Kürt parlamentosunun açılışında da Ey Raqip marşı okundu. Ancak Ey Raqip marşının içinde “Dinimiz de imanımız da hep Vatanımız, Dinimiz de imanımız da hep Kürt ve Kürdistan” sözlerinin bulunması muhafazakâr ve islami Kürt oluşumlarının tepkisini çekiyor. Son olarak Kuzey Irak’taki İslami Kürt partileri, Ey Raqip marşından ‘din ve ve iman’ kelimelerinin çıkarılmasını istemişti.