DünyaHizbullah yönetimine bir darbe daha

Hizbullah yönetimine bir darbe daha

09.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İsrail ordusu, Hizbullah’ın lojistik karargahı komutanı Süheyl Hüseyin Hüseyni’nin Beyrut’taki saldırıda öldürüldüğünü duyurdu. Beyrut’ta Hizbullah’ın istihbarat noktalarına yönelik saldırıda Hüseyni’nin öldürüldüğü belirtildi. Hüseyni’nin İran ve Hizbullah arasındaki silah transferlerinde önemli bir rol oynadığı belirtildi.

Hizbullah yönetimine bir darbe daha

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, Hasan Nasrallah’ın muhtemel halefi olarak gösterilen Hizbullah Yürütme Konseyi Başkanı Haşim Safiyuddin’in düzenledikleri saldırıda öldürüldüğünü ileri sürdü. Hizbullah’a “darbe vurduklarını ve zayıflattıklarını” savunan Netanyahu, Lübnan halkını Hizbullah’a karşı tutum almaya çağırdı. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant da Safiyuddin’in muhtemelen öldürüldüğünü belirterek İran’a mesaj verdi ve “Lübnan’daki duman dağıldığında, İran da en değerli varlıkları olan Hizbullah’ı kaybettiğini anlayacak” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

ATEŞKESTEN BAHSETTİ

Hizbullah’ın iki numaralı ismi Şeyh Naim Kasım ise, grubun Lübnan’da ateşkes çabalarını desteklediğini belirtti. Kasım, ilk kez, çatışmaların durdurulması için ön koşul olarak Gazze’deki savaşın sona ermesinden bahsetmedi. Kasım ‘bütün açık pozisyonları doldurduklarını’ söyleyerek, örgütün yeni yönetim kadrosunun belirlendiğini açıkladı; isimleri zamanı geldiğinde kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti.

Hizbullah son bir yılda 20’ye yakın yöneticisini kaybederken, Kasım, İsrail’in Hizbullah’ın savaşma kabiliyetinin azaldığı yönündeki iddialarını reddetti ve çatışmanın süreceğini, İsrail’e karşı direneceklerini açıkladı.