DünyaHindistan’a ayrıcalıklı davranılıyor

Hindistan’a ayrıcalıklı davranılıyor

26.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye, çok uzun bir süredir Rusya’dan aldığı S-400 sistemleri nedeniyle ciddi yaptırımlara maruz kaldı. Nitekim ABD ile yürüttüğü F-35 programından çıkarıldı, parasını ödediği bu uçakları teslim alamadı.

Hindistan’a ayrıcalıklı davranılıyor

Zira özellikle ABD, NATO üyesi olduğu için Türkiye’nin bu sistemleri kullanamayacağını savunmuştu. Hindistan ise, 2019’da 5 S-400 sistemi için Rusya’yla 5,5 milyar dolarlık anlaşma imzalamış, 2022’de de sistemleri teslim almaya başlamıştı. ABD, bu nedenle Hindistan’a yaptırım uygulamak bir yana, Delhi’yi kritik stratejik ortak ilan etmiş, iki ülke arasında “sağlam bir savunma iş birliği” olduğunu vurgulayarak, bunun geliştirilmesine devam edileceğini vurgulamıştı. Uzmanlar bunun, ABD’nin tehdit olarak gördüğü Çin’e karşılık, gelecekte Hindistan’ı kendi müttefiki olarak tutma çabalarından kaynaklandığını öne sürmüştü.

Haberin Devamı

ABD, S-400’ler yüzünden bu ülkeyi, Türkiye’ye uyguladığı “ABD Hasımlarına Yaptırım Yoluyla Karşı Koyma Yasası” (CAATSA) yaptırımlarına dahil etmezken, Lockheed Martin, F-16’ların kanat ve bazı parçalarını Hindistan’da Tata’nın kurduğu tesiste üretiyor.

50 yıldır orduların gözdesi

Tüm dünyada orduların en önemli uçaklarından olmayı sürdüren F-16, üzerinde yapılan geliştirmelerle, 50 yaşına girmesine rağmen hala gözde bir silah olmayı sürdürüyor. Türkiye ilk olarak 1987’de F-16 sahibi oldu. Dünyada ise hala F-16’ya yönelik büyük bir talep var. Nitekim son olarak F-16 talep eden Ukrayna’nın bu talebi karşılanmıştı. Tasarımıyla bir devrim yaratan F-16, 29 farklı ordu tarafından kullanılıyor. Amerikan ordusunda ise kademeli olarak yerini F-35’e bırakıyor. Uçağın en son ve en gelişmiş versiyonu olan ‘Blok 70’, modelin kullanım ömrünü 2060’lı yıllara kadar çıkarmayı hedefliyor.