29.07.2023 - 06:30 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER - İsveç ile Danimarka’da Kur’an-ı Kerim başta olmak üzere kutsal kitapların yakılmasına izin verilmesine ilişkin tartışmalar sürerken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan sert açıklamalarda bulundu, “Avrupa’da her şey kitap yakmayla başladı. Bu kitaplar da bugün olduğu gibi devlet gözetiminde yakıldı” dedi.
Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto’nun daveti üzerine gittiği Macaristan’da, ortak basın toplantısında konuşan Bakan Fidan, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Kutsal kitapların yakılması eylemlerine değinen Fidan, “Bu salgını mümkün olan en şiddetli şekilde kınıyoruz. Bu konuda Türkiye’nin girişimleri sonucu 12 Temmuz’da Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin, Kur’an-ı Kerim’e saldırıları dini nefret olarak tanımladığını anımsatan Bakan Fidan, “Bu ilk defa olan bir konu. Daha sonra 25 Temmuz’da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kutsal kitaplara yönelik her türlü şiddet eyleminin uluslararası hukukun ihlali gören karar kabul edildi. Türkiye olarak biz de bu karara ortak sunucu olduk” ifadelerini kullandı.
‘Alınacak dersler var’
Çok yakın tarihe bakıldığında alınacak çok dersler bulunduğunu kaydeden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, şöyle devam etti: “Avrupa’da her şey kitap yakmayla başladı. Bu kitaplar da, bugün olduğu gibi devlet gözetiminde yakıldı. Kitapların yakınının sonrası toplama kampları, toplama kamplarının sonrasının ne olduğunu da biliyoruz. Şimdi de devlet gözetiminde kutsal kitaplara hakaret edilmesinin ve bunu fikir özgürlüğü etrafında tanımlanmasını doğru olmadığını düşünüyoruz. Bunun ortaya çıkaracağı stratejik sosyal ve diğer gelişmelerin de yeterince anlaşılmadığını düşünüyoruz… Fakat bundan bağımsız olarak bizim kutsal değerlerin aşağılanmasına tahammül etmemiz mümkün değil. Buna olan tepkimizi en güçlü şekilde uluslararası platformlarda göstermeye devam edeceğiz.”
‘Devamından endişe duyuyoruz’
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Kur’an-ı Kerim yakma eylemi için polise çok sayıda izin başvurusu olduğunu, izin verilmesi halinde “daha riskli durumlar yaşanabileceği” uyarısında bulundu. İsveç haber ajansı TT’ye açıklama yapan Kristersson, gösterilere izin verip vermeme kararının polise ait olduğunu hatırlatırken, bu eylemlerin devam etmesinden çok endişe duyduğunu da söyledi.
Öte yandan Danimarka’da 4 kişi, ülkede kutsal kitapların yakılmasını engelleyecek yeni bir yasa için imza kampanyası başlattı. İki günde 5 bin imza toplandığı belirtilirken, parlamentoya yeni yasa tasarısı önerisi vermek için 50 bin imza toplanması gerekiyor. Ülkede dün de İslam karşıtı Danimarkalı Vatanseverler adlı grup tarafından Kopenhag’daki bir cami önünde Kuran yakıldığı bildirildi.