Dünya İsrail'in uyarısı sonrası Han Yunus’tan kaçış

İsrail'in uyarısı sonrası Han Yunus’tan kaçış

03.07.2024 - 06:52 | Son Güncellenme:

İsrail ordusunun tahliye uyarısının ardından binlerce Filistinli Gazze’nin ikinci büyük kenti Han Yunus’u terk ediyor. BM 250 bin kişinin durumdan etkileneceğini belirtirken, bölgeye yönelik operasyonlar ise başladı.

İsrailin uyarısı sonrası Han Yunus’tan kaçış

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ndeki operasyonları yeniden hız kazandı. İsrail ordusu önceki gün, Gazze Şeridi’nin ikinci büyük kenti Han Yunus’un doğusunun “derhal boşaltılmasını” istedi. İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, “Güvenliğiniz için derhal insani bölgeye tahliye edilmelisiniz” ifadelerini kullandı. Adraee, Filistinlilerin hangi “insani bölgeye” tahliye edilmesi gerektiğini ise belirtmedi. Bölgedeki Filistinlilere telefon üzerinden evlerini boşaltmaları yönünde uyarılar geldiği de ifade ediliyor. 

Haberin Devamı

Nitekim açıklamanın ardından Han Yunus’ta bulunan Filistinliler yine yollara düşerken, İsrail ordusunun bölgeye yönelik operasyonları ise başladı. Uluslararası ajansların geçtiği görüntülerde sivillerin gecenin karanlığında yürüyerek bölgeden ayrılmaya çalıştığı görüldü. Gece boyunca ve dün sabah saatlerinde görgü tanıkları Han Yunus ve çevresinde çok sayıda İsrail saldırısı gerçekleştiğini bildirdi. Filistin Kızılayı ve bir sağlık kaynağı, AFP’ye yaptıkları açıklamada saldırılarda 8 kişinin öldüğünü ve 30’dan fazla insanın yaralandığını belirtti. 

‘GÜVENLİ YER YOK’ 

Gazze’de Hamas tarafından yönetilen Sağlık Bakanlığı’nın tahliye etmelerini söylediği hastalar ve sağlık personeli de bölgedeki Avrupa Gazze Hastanesi’ni terk ediyor. İsrail ordusu ise hastane için bir tahliye emri yayımlamadı. Öte yandan Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) tarafından yapılan açıklamada ise, İsrail’in Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’tan 250 bin Filistinli için aldığı tahliye kararı kınanırken “Gazze’de hiçbir yerin güvenli olmadığı” bir kez daha ifade edildi. Açıklamada, “İnsanların enkaza dönen Han Yunus’a geri dönmeye zorlanmasından sadece haftalar sonra İsrailli yetkililer bölge için yeni tahliye emri yayınladı. Aileler bir kez daha zorla yerinden edilmeyle karşı karşıya” denildi. 

Haberin Devamı

İsrail’in bölgeye yönelik saldırıları, Hamas’ın yanında savaşan İslami Cihad’ın düzenlediği bir roket saldırısından sonra gerçekleşti. İsrail ordusu, Han Yunus’tan İsrail’e doğru 20 roket ayıldığını ve bunların çoğunun düşürüldüğünü açıkladı.