24.01.2025 - 10:30 | Son Güncellenme:
AA
Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta çıkan çatışmalarda hayatını kaybeden eski Hamas siyasi büro başkanı Yahya es-Sinvar'ın giydiği askeri yeleği ve hayatını kaybetmeden önce yaralı olarak oturduğu koltuğun Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta bulunduğu bildirildi.
YAHYA SİNVAR KİMDİR?
Sinvar, 1962'de Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus Mülteci Kampı'nda doğdu.
Anne ve babası Aşkelonluydu, ancak Filistinlilerin "Nakba" (Felaket) olarak adlandırdığı olaydan sonra mülteci oldular.
Nakba, İsrail'in 1948'de kuruluşunun ardından çıkan Arap-İsrail savaşında Filistinlilerin topraklarından kitlesel olarak sürülmesini ifade ediyor.
Sinvar, Han Yunus Erkek Ortaokulu'nda eğitim gördü. Gazze İslam Üniversitesi'nden Arap dili alanında lisans derecesi ile mezun oldu.
ABD merkezli düşünce kuruluşu Washington Yakın Doğu Politikası Enstitüsü'nden Ehud Yaari, Sinvar ile hapishanede dört kez röportaj yapan bir uzman.
Yaari, o dönemde Han Yunus'un Müslüman Kardeşler'in "kalesi" olduğunu söylüyor. Kampın daha sonra Hamas için de benzer bir önem kazandığını ekliyor.
Sinvar İsrail'de ilk kez 1982'de, 19 yaşındayken "İslami faaliyetler" nedeniyle gözaltına alındı.
1985'te yine gözaltına alınan Sinvar o dönemde, Hamas'ın kurucusu Şeyh Ahmed Yasin'in güvenini kazandı.
Tel Aviv'deki Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü'nden kıdemli araştırmacı Kobi Michael, ikilinin "çok ama çok yakın" olduklarını söylüyor.
Michael'a göre bu yakın ilişki Sinvar'a hareket içinde avantaj sağladı.
Sinvar, Hamas'ın iç güvenlik örgütü El-Mecid'i kurduğunda sadece 25 yaşındaydı.
El-Mecid, sözde ahlâka aykırı suç işleyenleri ve İsrail ile işbirliği yaptığından şüphelenilen kişileri yakalayıp öldürdüğü iddialarıyla kötü bir üne kavuştu.
SİNVAR'IN SON ANLARI
İsrail ordusu, Hamas lideri Yahya Sinvar'ın Refah'ta düzenlenen bir operasyon sırasında öldürüldüğünü duyurmuştu. Ölümünün doğrulanmasının ardından Sinvar'ın son anlarına ait görüntüler yayınlanmıştı. Sinvar, önceki İsrail suikastlarında olduğu gibi özel bir operasyonla öldürülmedi. İddiaya göre, 16 Ekim tarihinde Gazze'nin güneyinde devriye gezen İsrail askerleri 'tesadüfen' Sinvar ile karşılaştı.
Çatışma sırasında ölen Hamas liderinin kimliğini İsrail askerleri ancak çatışma sonrası fark edebildi.
DRONE'A SOPA FIRLATTI
Hamas lideri son anlarında İsrail drone'una elindeki sopayı fırlatırken görüntülenmişti.
SİNVAR'IN SON EMİRLERİ
Filistinli Al-Quds gazetesi 17 Ekim'de öldürülen Hamas lideri Yahya Sinvar'ın 'son emirleri' olduğu öne sürülen yazılı belgeleri yayınlamıştı. Mavi mürekkeple aceleyle karalanmış ilk sayfada, rehineleri kaçıranlara "esirlerin hayatlarına dikkat edin ve onları güvence altına alın, çünkü onlar bizim elimizdeki pazarlık kozu" talimatı yer alıyor.
WSJ: HAMAS'IN YENİ BİR SİNVAR'I VAR
The Wall Street Journal gazetesi "Hamas'ın başka bir Sinvar'ı daha var. Ve Hamas'ı yeniden inşa ediyor" başlıklı haberinde Ekim ayında İsrail tarafından öldürülen Yahya Sinvar'ın küçük kardeşinin Gazze'de çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Gazete'nin haberine göre Yahya Sinvar'ın ölümü ve İsrail'in saldırıları Gazze'de "yeni bir gönüllü asker nesli yarattı" ve "Muhammed Sinvar, Hamas'ın canlanma çabalarının merkezinde yer alıyor" ifadelerini kullandı.
Kardeş Sinvar "İsrail askerleri Ekim ayında abisini öldürdüğünde, Katar'ın başkenti Doha'da bulunan Hamas yetkilileri yeni bir lider atamak yerine kolektif bir liderlik konseyi oluşturmaya karar verdi." Ancak haberde "Gazze'deki Hamas üyeleri bu karara uymadı ve Doha'daki Arap bulucularına göre, genç Sinvar'ın yönetimi altında özer bir şekilde faaliyet gösteriyor." Habere göre 50 yaşına yakın olan Muhammed Sinvar'ın kendisinden 10 yaş büyük abisi Yahya Sinvar ile oldukça yakın olduğu, onun da abisi gibi erken yaşta Hamas'a katıldığı ve hareketin silahlı kanadına yakın olduğu düşünülüyor.
'GÖLGE' LAKABI
Haberde "İsrail hapishanesinde yirmi yıldan fazla zaman geçiren abisinin aksine, Muhammed Sinvar, İsrail hapishanesinde önemli bir zaman geçirmedi ve İsrail'in güvenlik teşkilatı tarafından daha az anlaşılıyor. Arap yetkililere göre, büyük ölçüde perde arkasında faaliyet gösterdi ve bu da ona 'Gölge' lakabını kazandırdı.
Gazze'deki savaşı yöneten Güney Komutanlığı'ndan üst düzey bir İsrailli yetkili, "Onu bulmak için çok çalışıyoruz" dedi.