DünyaHamaney yanında tüfekle hutbeye çıktı, İsrail'e savaş mesajı!

Hamaney yanında tüfekle hutbeye çıktı, İsrail'e savaş mesajı!

04.10.2024 - 11:51 | Son Güncellenme:

İsrail'e füze saldırısının ardından nadir bir cuma vaazı veren İran dini lideri, Gazze ve Lübnan'daki işgalin başarılı olması halinde İsrail'in başka ülkelere de saldıracağını söyledi.

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, dört yıllık bir aranın ardından ilk kez cuma namazı kıldırdı ve vaaz için kürsüye çıktı. Neredeyse beş yıl sonra gerçekleşen halka açık vaaz, 1 Ekim akşamı İsrail'in füzelerle vurulmasını izliyor. 

Haberin Devamı

Al Jazeera on binlerce kişinin Hamaney'i dinlemek için toplandığını, ana sahnede İran dini lideri ile İsrail'in öldürdüğü Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın fotoğraflarının yan yana olduğunu bildirdi. Uluslararası televizyon, İranlıların Filistin ve Hizbullah bayrakları taşıdığını da ekledi.

AFP haber ajansı, dini lider Hamaney'in yanında tüfeğiyle hutbeye çıktığını dünyaya 'son dakika' koduyla geçti.

Ayetullah Hamaney, cuma hutbesinde özellikle Lübnanlı ve Filistinlilere hitap edeceğini belirtip 7 Ekim 2023'te İsrail'de gerçekleşen Aksa Tufanı Harekatı'nın Filistinlilerin hakkı olduğunu söyledi. Lübnanlıların da Filistin'i savunmasının hakları olduğunu kaydeden dini lider, İsrail'in Gazze ve Lübnan'da başarılı olması halinde başka ülkelere de saldıracağını vurguladı.

Haberin Devamı

'GEREKİRSE YİNE VURACAĞIZ'

Sözü İsrail'e füze saldırısına getiren Hamaney, saldırının 'yasal ve meşru' olduğunu kaydedip ABD'nin bölgedeki kuduz köpeği olarak tanımladığı Tel Aviv yönetimini gerekirse yine vuracaklarını söyledi.

İran dini lideri, bazı askeri üslere isabet eden füzeleri İsrail'in suçlarına karşı en düşük seviyede cezalandırma olarak niteledi.  

'DÜŞMANIMIZ BİRDİR'

İsrail'in tüm Müslümanların arasını bozmayı temel politika olarak belirlediğini dile getiren Hamaney, Tel Aviv yönetiminin Filistinliler, Lübnanlılar, Mısırlılar, Yemenliler, Suriyeliler ve Iraklıların düşmanı olduğunu söyledi, "Düşmanımız birdir" diye ekledi.

Gazze Şeridi'nde birinci yılını dolduran savaşta Filistinlilerin direnişinin İsrail'i 70 yıl geriye götürdüğünü kaydeden Ayetullah Ali Hamaney, İsrail'in Hamas ve Hizbullah'a ciddi bir zarar veremeyeceğinin altını çizdi.

AL JAZEERA MUHABİRİ: HAMANEY BÖLGESEL SAVAŞ İHTİMALİNİ GÖRÜYOR

İran'ın uyguladığı bütün politikalarda son sözü söyleyen Hamaney'in vereceği mesajlar merakla bekleniyordu.

Tahran'dan bildiren Al Jazeera muhabiri Resul Serdar, İran dini lideri Hamaney'in bir bölgesel savaş ihtimalini gerçek olarak gördüğünü belirtip bu nedenle konuşmasında Müslümanları birlik olmaya çağırdığını aktardı.

İran dini liderinin vaazın bir kısmını Arapça verdiğini hatırlatan Serdar, Hamaney'in tüm bölge için bir eylem çağrısında bulunduğu yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Dini lider Hamaney, son olarak İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun yurt dışı operasyon birimi Kudüs Gücü'nün komutanı Kasım Süleymani'nin Ocak 2020'de ABD tarafından öldürülmesinin ardından cuma namazı kıldırıp vaaz verdi.