DünyaGüney Kore'de sıkıyönetim kaosu sürüyor: Binlerce protestocu sokaklarda

Güney Kore'de sıkıyönetim kaosu sürüyor: Binlerce protestocu sokaklarda

04.12.2024 - 16:04 | Son Güncellenme:

Güney Kore'de dün ilan edilen ve altı saat süren sıkıyönetim sonrası ülkedeki kaos sürüyor. Binlerce Güney Koreli devlet başkanına istifa çağrısıyla sokaklarda.

DIŞ HABERLER SERVİSİ- Binlerce protestocu, Asya Pasifik saat dilimiyle Çarşamba akşamı Güney Kore başkentinde Başkan Yoon Suk Yeol'un ofisine yürüdü ve ülkenin muhalefetinin, olağanüstü ancak kısa ömürlü sıkıyönetim ilanından sonra istifa çağrıları yaptı

Haberin Devamı

Yoon'un, ülkede 40 yıldan uzun bir süre sonra ilk kez sivil yönetimi askıya alma yönündeki şok edici girişimi Güney Kore'yi derin bir kargaşaya sürükledi ve yakın müttefiklerini endişelendirdi.

Güney Korede sıkıyönetim kaosu sürüyor: Binlerce protestocu sokaklarda

2022'de başkan seçilen muhafazakar politikacı ve eski savcı Yoon'un geleceği ise oldukça belirsiz. AFP, Gwanghwamun Meydanı'nda bir miting düzenledikten sonra binlerce protestocunun Seul'ün merkezindeki Yoon'un ofisine doğru yürüdüğü haberini geçti.

MUHALEFET ÇİTLERİ ATLADI

Güney Kore'de muhalefet milletvekilleri dün çitleri atlayıp sıkıyönetimi reddetmek için güvenlik güçleriyle boğuşarak meclise girdi ve sıkıyönetim kararını iptal eden kararnameyi geçirdi. Güney Kore muhalefet partileri bugün de Yoon'un görevden alınması için bir dilekçe verdi.

Haberin Devamı

Güney Korede sıkıyönetim kaosu sürüyor: Binlerce protestocu sokaklarda

Dilekçenin Cuma günü oylamaya sunulması beklenirken muhalefet, 300 üyeli parlamentoda büyük bir çoğunluğa sahip ve önergeyi geçirmek için gereken üçte iki çoğunluğu sağlamak için başkanın partisinden sadece birkaç vekile ihtiyaç duyuyor.

Ülkenin en büyük şemsiye işçi sendikası, Yoon istifa edene kadar "süresiz genel grev" çağrısı yaptı.

Yoon'un kendi iktidar partisinin lideri bile girişimi "trajik" olarak nitelendirirken, olaya karışanların hesap vermesini istedi.

Seul borsası, piyasalar kargaşadan çalkalanırken Çarşamba günü yüzde birden fazla düştü.

GÜNEY KORE'DE NELER OLUYOR?

Yoon, Salı gecesi geç saatlerde yaptığı televizyon açıklamasında, Kuzey Kore ve "devlet karşıtı güçler" tehdidini öne sürerek sıkıyönetim ilan etmişti. Helikopterlerle gelen 280'den fazla asker parlamentoya gelerek bölgeyi kapattı.

Ancak 190 milletvekili, tüfek taşıyan askerlere meydan okuyarak parlamentoya girmeye çalıştı ve bu hamleye karşı oy kullandı. Bu, Yoon'a kararını geri çekmekten ve altı saat sonra başka bir televizyon konuşmasında orduyu görevden almaktan başka seçenek bırakmadı.

Güney Korede sıkıyönetim kaosu sürüyor: Binlerce protestocu sokaklarda

Güney Kore anayasasına göre parlamentodaki çoğunluk talep ettiğinde sıkıyönetim kaldırılmalı. Yoon için çalışan kıdemli yardımcılar, sıkıyönetim ilanı nedeniyle Çarşamba günü topluca istifa etmeyi teklif etti.

Haberin Devamı

Yoon'un savunma bakanı da sıkıyönetim ilanı etrafındaki "karmaşa ve endişenin tüm sorumluluğunu" üstlendiğini söyleyerek istifa edeceğini duyurdu.

Akşam olduğunda Yoon henüz kamuoyuna yeniden görünmemişti.

GÜNEY KORELİLER NE İSTİYOR?

Sıkıyönetimin kaldırılması, Yoon'un emrine karşı gelerek gece boyunca nöbet tutmak için dondurucu sıcaklıklara göğüs geren parlamento dışındaki bayrak sallayan protestocular arasında sevinç yarattı.

55 yaşındaki gösterici Lim Myeong-pan, AFP'ye Yoon'un artık gitmesi gerektiğini söylerken "Yoon'un meşru bir sebep olmadan bunu ilk etapta dayatması başlı başına ciddi bir suçtur" dedi ve "Bununla kendi azil yolunu açtı" diye ekledi.