01.07.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:
Gökçe Kaya
Türkiye saatiyle 16.24’te
Ay’ın Dünya ile Güneş arasına girmesi sonucu Güneş’in kısmen ya da tümüyle örtülerek karanlığa bürünmesi olarak adlandırılan Güneş Tutulması, yarın gerçekleşecek. Güney Amerika kıtasından görülecek tam tutulmanın, Ağustos 2017’de gerçekleşen tutulmadan sonra kıtadan görülecek ilk tam tutulma olma özelliği taşıdığı belirtiliyor. Dünya saatiyle 19.24’de (TSI:16.24) gerçekleşecek bu muhteşem doğa olayı, NASA’ya göre yaklaşık 4 dakika 33 saniye sürecek. Güneş tutulmaları her 18 ayda bir gerçekleşiyor.
Çöle akın ettiler
Tam tutulmanın bu yıl Güney Amerika ülkelerinden Şili ve Arjantin’den görüleceği ve kısmi olarak da Ekvator, Bolivya, Paraguay, Uruguay ve Peru’dan izlenebileceği belirtiliyor. Brezilya, Kolombiya, Venezuela ve Panama’dan ise Güneş tutulmasının çok ufak bir bölümünün görülmesi bekleniyor. Gözlemcilerin birçoğunun tutulmayı Şili’deki Atacama Çölü tepesinde bulunan La Silla Gözlemevi’nden izleyeceği kaydediliyor. Günlerdir tutulmayı bekleyen astroloji meraklıları da, astrologların öngörüleri doğrultusunda tutulma etkilerine karşı kendilerini hazırlıyor.
Yeniliklerle dokunacak
Astrolojik açıdan Güneş tutulması, yeni ay evresinde meydana gelmesi dolayısıyla yeniden başlangıcı sembolize ediyor. Bir diğer deyişle tutulma, alışılmış davranışları kırarak yeni başlangıç imkânı tanıyor. Etkisi 6 ay sürecek tutulma, bu yıl yengeç burcunda gerçekleşiyor.
Bu nedenle yengeç burcunu simgeleyen noktalardan ev, aile, güvenlik, geçmiş, beslenme, üreme, gibi konular ön plana çıkıyor. Tutulmadan en çok koç, yengeç, terazi ve oğlakları etkiliyor ancak getirdiği “yenilikler” herkese dokunuyor.
L 98-59B en küçüğü
Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) öte gezegen keşif uydusu TESS, Dünya’dan 35 ışık yılı uzaklıkta gözlenen şimdiye kadarki en küçük gezegenini keşfetti.
Gezegene “L 98-59B” adı verildi. Dünya’dan küçük Mars’tan büyük kütleye sahip L 98-59B, TESS’in keşfettiği 3 yeni gezegenden biri. Güneş Sistemi dışında keşfedilen en küçük gezegen ise hala Kepler Uzay Teleskobu’nun keyfettiği Kepler-37-b olmayı sürdürüyor.