DünyaGözler Lübnan’da

Gözler Lübnan’da

02.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İsrail’in Hizbullah’a karşı Lübnan’da bir kara harekatına başlaması büyük ses getirirken, gelişmeler tüm dünya tarafından endişeyle izleniyor.

Gözler Lübnan’da

İsrail ordusu, “sınıra yakın köylerde ve ülkenin kuzeyindeki İsrail halkına yakın tehdit oluşturduğunu” savunduğu kara harekatına “Kuzey Okları” adını verirken, operasyonun, Gazze ve diğer alanlardaki çatışmalarla paralel şekilde yapılacak durum değerlendirmelerine göre devam edeceğini bildirdi. Yetkililer harekatın “uzun vadeli bir işgal olmayacağını” söylese de bir takvim vermekten de kaçınıyor, “genişletilmiş operasyon” tanımını kullanıyor. Bununla birlikte ABD’li yetkililer, harekatın ‘haftalar’ değil ‘günler’ süreceği görüşünde. İsrail’in son iki haftada Lübnan’a yönelik saldırılarında 1.000’den fazla kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.  

Haberin Devamı

Çatışma yok

Dün İsrail ordusu ile Hizbullah üyeleri arasında çatışmalar yaşandığına dair haberler yayınlanırken, bu durum yalanlandı. İsrail askerlerinin Lübnan sınırından içeri henüz girmediği öğrenilirken, Hizbullah da, İsrail’in Güney Lübnan’a girdiği iddialarını reddetti. Bu arada İsrail, Lübnan’ın güneyindeki 25 köyde yaşayanlara evlerini derhal tahliye etmeleri çağrısında bulundu. İsrail ordusu, hava ve kara saldırılarına ilişkin bazı görüntüler yayınlarken, sınır yakınlarında tüneller ve silah depolarının ortadan kaldırıldığı ve istihbarat topladığı belirtildi.

Gözler Lübnan’da

İsrail ordusu, Lübnan’ın başkenti Beyrut’un merkezinde yer alan Jnah bölgesine hava saldırısı
düzenledi. Saldırı sonucu bölgedeki binalarda hasar meydana geldi. Fotoğraf: Uğur Can-BEYRUT

Haberin Devamı

Operasyonun hedefi ne?

Lübnan’ın güneyinde Lübnan ordusu bulunmuyor. Bölge Hizbullah kontrolünde. İsrail’in kara operasyonunun amacının, Güney Lübnan’daki Hizbullah özel güçlerini kuşatıp ortadan kaldırmak olduğu ifade ediliyor. Harekatta “Gazze’de tecrübe kazanan” 98. tümene bağlı askerler görevlendirildi. İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyindeki sivillere, ikinci bir duyuruya kadar Litani Nehri’nin güneyindeki bölgelerde araç kullanmamaları çağrısında bulundu. Litani Nehri’nin güneyi İsrail’in hedef bölgesi olarak gözüküyor. Bu bölgede Hizbullah yapılanması çok kuvvetli. Hizbullah ile 8 Ekim 2023’ten beri kontrollü çatışmalara devam eden İsrail ordusu, 23 Eylül’de Lübnan’ın güneyine hava saldırısı düzenledi. Lübnan makamlarına göre, Hizbullah’ın kullandığı iletişim cihazlarının patlatıldığı 17 Eylül’den beri 1273 kişi öldü.