Dünya ‘Görülmemiş zafer’ olacak mı? Son anketler

‘Görülmemiş zafer’ olacak mı? Son anketler

04.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İngiltere’de halk, Mayıs’taki sürpriz erken seçim kararı sonrası bugün sandık başına gidiyor. Ülkenin Avrupa Birliği’nden ayrıldığı 31 Ocak 2020’den bu yana gerçekleştirilecek ilk genel seçim olma özelliği taşıyacak 4 Temmuz seçimlerinde halk, Avam Kamarası’nın yeni üyelerini belirleyecek.

‘Görülmemiş zafer’ olacak mı Son anketler

 NEVSAL ELEVLİ – LONDRA- Tüm kamuoyu yoklamaları, Keir Starmer liderliğindeki İşçi Partisi’nin, Başbakan Rishi Sunak liderliğindeki Muhafazakar Parti’nin açık ara önünde olduğunu gösteriyor. Anketler, muhalefetteki İşçi Partisi’nin oy oranının yaklaşık yüzde 40, iktidardaki Muhafazakar Parti’nin oy oranının ise yüzde 20’ler seviyesinde olduğuna işaret ediyor.

Haberin Devamı

Starmer ne vaat verdi?

Seçmenleri rehavete kapılmamaya çağıran İşçi Partisi lideri Starmer, İngiltere için değişim sözü verdi. Kampanyası boyunca seçmenlere merkez-sol eğilimli partiye şans verme çağrısı yapan Starmer, yavaşlayan ekonomiyi büyütmeyi, altyapı yatırımları yapmayı ve Britanya’yı bir ‘temiz enerji süper gücü’ haline getirmeyi vaat ediyor. Bu arada Starmer, daha önce Filistin devletini tanımak istediklerini açıklamıştı. 

Muhafazakar siyasiler ise, rakiplerine büyük bir çoğunluk sağlanmaması adına seçmenlerine çağrıda bulunuyor. Hatta Muhafazakar Bakan Mel Stride, seçimde İşçi Partisi’nin büyük bir zafer kazanacağını belirtti. Stride, bunun bugüne dek görülmemiş bir fark olacağını belirtiyor. 

Haberin Devamı

Göç tartışmaların odağındaydı

İngiltere’ye Türkiye’den gelen göçmenler endişeli. Seçim kampanyasında en çok tartışılan konulardan biri göç ve seçim sonrası göçmenlere yönelik politika merak konusu. BBC Türkçe’ye konuşan Londra’da yaşayan Türk göçmenler, günlük hayatlarında göç karşıtı söylemler dolayısıyla zorluk yaşamadıklarını, ancak gelecekten ötürü endişe duyduklarını söylüyor.