12.04.2017 - 08:28 | Son Güncellenme:
Avrupa'ya gitmek isteyenler için en önemli göç rotası konumundaki Libya'da, korkunç bir gerçek uluslararası örgütlerin raporlarıyla ortaya çıktı.
Haberi önce İngiliz The Guardian gazetesinin muhabiri Emma Graham-Harrison Birleşmiş Milletler göç ajansı ve Uluslararası Göç Örgütü (IOM) verilerine dayanarak duyurdu. Ardından da Uluslararası Göç Örgütü resmi açıklama yaptı. Köle pazarında satışa çıkarılan göçmenlerin çoğu Batı Afrika ülkelerinden. Köle ticaretinin merkezi ise, Sabha kenti.
IOM Libya temsilcisi Osman Belbeisi, göçmenlerin insan kaçakçılarının eline düşüp halka açık pazarda satılmasını şöyle anlattı:
"Bu pazarlara giderseniz 200 ila 500 Dolar arasında bir meblağ ödeyerek günlük işlerinizde kullanmak üzere göçmen satın alabilirsiniz. Satın aldıktan sonra bu kişi tamamen sizin sorumluluğunuzda oluyor. Birçoğu kaçmaya çalıştığı için bağlanıyor. Hatta hapsediliyor ve çalışmaya zorlanıyor."
Guardian'a konuşan IOM'dan Livia Manante, Libya'dan kaçmayı başaran bir göçmenin anlattıklarını aktardı: "Bir meydanda Arap yerlilerin Sahraaltı Afrika ülkelerinden gelen göçmenleri satın aldığını anlattı. Başka göçmenler de bu hikayeyi doğruladı ve Libya'da köle pazarları olduğunu söyledi. İtalya'daki örgütümüz de oraya gelen göçmenlerden çok sayıda benzer hikaye duydu."
Sahile giderken bir anda pazara vardılar
34 yaşındaki Senegalli bir göçmen, otobüsle Libya sahiline ulaşıp Avrupa'ya botla geçmeyi planlıyordu. Bunun için otobüs yolculuğuna para ödedi ancak araçla giderken bir anda rotaları değişti. Şoför, "Aracılar paramı ödemedi" diyerek yolcuları satılığa çıkardı.
The Guardian'daki habere göre, köleleri satın alanlar onların emeklerini sömürüyor. Senegalli göçmen, satın alındıktan sonra bir hapishaneye yerleştirildiğini ve az miktarda yemek karşılığında burada zorla çalıştırıldığını anlattı. Zorla tutulduğu yerin sahiplerinin satın aldıkları diğer göçmenlerin yakınlarını arayarak fidye talep ettiğini söyleyen göçmen, fidye ödenmediği durumlarda göçmenlerin öldürüldüğünü aktardı.
Kadınlar perişan!
Örgütün acil durumlar ve operasyonlar başkanı Muhammed Abdiker de, Libya'da araştırmalarına devam ettikçe daha korkunç gerçeklerle karşılaştıklarını söyledi. Bunlardan biri, çoğu Senegal, Nijerya ve Gambia uyruklu göçmenlerin kadın ticareti yapan örgütlerin eline düşmesi.
Suç örgütlerinin bir başka taktiği ise, çaresiz durumdaki göçmenlere yardım örgütü gibi yaklaşmak.
Çalkantılı yıllar geçiren ve siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Libya'da, birçok bölge farklı grupların kontrolünde bulunuyor. Terör örgütü IŞİD'in kalesi Sirte'den geçen yıl temizlendiği ülkede, farklı hükümetler mevcut.
Avrupa Birliği, bölgedeki göçmen krizine karşı Libya hükümetiyle ortak çalışma kararı almıştı.