DünyaGöbekli Tepe: "Antik çağın yeni harikası"

Göbekli Tepe: "Antik çağın yeni harikası"

24.04.2013 - 11:37 | Son Güncellenme:

Telegraph gazetesince yayımlanan bir makalede, Şanlıurfa’daki Göbekli Tepenin dünyanın “tarihi olarak en önemli arkeolojik kazısı” olarak kabul edildiğine dikkat çekildi.

Göbekli Tepe: Antik çağın yeni harikası

Şanlıurfa'da bulunan Göbekli Tepe, “antik çağın yeni harikası” olarak ilan edildi. İngiliz basını, Fırat nehri yakınlarındaki Göbekli Tepe’nin insanı “hayran” bıraktığını belirtirken site için halen “dünya çapında sürdürülen kazıların arasında en heyecan verici ve tarihi olarak en önemli arkeolojik kazı” nitelemesini de yaptı.

Haberin Devamı

Telegraph gazetesince yayımlanan “Türkiye’deki Göbekli Tepe. Antika çağın yeni harikası” başlıklı geniş makalede Göbekli Tepe’nin milattan 9 bin yıl önce inşa edildiğine dikkat çekilerek “Stonehenge veya Piramitlerden iki kattan fazla eski ve metallerin, seramiğin ve tekerleğin bile keşfinden önce kalma” denildi. Makalede şu ifadeler de kullandı: “Türkiye’nin güneydoğusundaki Göbekli Tepe, genel olarak dünya çapında sürdürülen kazıların arasında en heyecan verici ve tarihi olarak en önemli arkeolojik kazı olarak kabul ediliyor ve girmek için ne kuyruklar var ne de biletler gerekiyor.” Göbekli Tepe’nin etkileyici fotograflarına yer verildiği makalede kazı başında bulunan Prof. Klaus Schmidt’nin değerlendirmeleri de yansıtıldı.

Prof. Schmidt, “Bu dizi tapınaklar, bilinen en eski anıt mimarisidir” dedi. Makalede Göbekli Tepe’yi ziyaret edenlerin sayısında son dönemde önemli ölçüde arttığına dikkat çekilirken Göbekli Tepe’ye “Dünya Mirası” statüsüne baş adaylardan biri olduğunun da altı çizildi.

Bu arada, Telegraph’taki makalede ayrıca Gaziantep ve Şanlıurfa kentleri etrafındaki bölgelerdeki “olağanüstü kültür yapıtlarının varlığı”na da dikkat çekildi.